Пухкий, м"який, пружний, запашний та дуже смачний хліб.
Можна пекти в мультиварці та в духовці.
На фото подвійна порція з мультиварки.
Борошно пшеничне цільнозернове 200 г
Борошно житне обдирне - 230 г
Вода тепла - 300 (+50 опційно) мл
Дріжджі сухі - 1 ч.л.
Сіль - 1 ч.л.
Рослинна олія - 1 ст.л.
Змішати пшеничне та житнє борошно з сіллю, зробити ямку, всипати дріжджі та залити теплою водою.
Залишити на 10 хвилин до появи шапочки. Перемісити руками. Для того, щоб краще вимішувалося,
руку потрібно змочувати в теплій воді, тоді липке тісто не прилипає.
Змастити олією, накрити та залишити на 40-50 хвилин до підходу у 2 рази.
Перемісити, знову змочуючи руку, зробити колобок, викласти у змащену форму,
присипати борошном, накрити рушником та залишити до підходу у 2,5-3 рази.
Поставити в нагріту до 220-230 градусів духовку та пекти 30 хвилин, потім прикрутити до 200 градусів і пекти ще 20-30 хвилин.
Якщо будете пекти в мультиварці, то викладаєте в змащену та посипану борошном чашу мультиварки,
так само посипаєте борошном, накриваєте мультиварку кришкою і залишаєте до підходу без підігріву або на функції "Йогурт". Підійти тісту потрібно так само - в 2,5-3 рази. Як підійде, вмикаємо "Випікання" на 1 годину 10 хвилин для однієї порції або 1 годину 30 хвилин на подвійну порцію тіста. За 15 хвилин до готовності, хліб потрібно перевернути та запекти з іншої сторони. Готовий хліб одразу вийняти з форми та викласти на решітку до вистигання.
Смачного. :)