Небезразличные, отзовитесь :)

Dec 05, 2013 17:58

Нужен материал (фотографии, воспоминания...) о старых киевских ресторанах (советских времен). В частности, очень интересуют снимки ресторана "Прага" (экстрерьер), но буду очень признательна и за просто интересную информацию по данной тематике.
Извините, что я так - не с интересной историей, а только с просьбой о ней. Заранее благодарна :)

город который мы можем потерять, история, история города

Leave a comment

tanda_mif_chgk December 5 2013, 16:25:26 UTC
Кстати, у Нестайка в трилогии "Тореадори з Васюківки" (во второй части, где ребята в кино снимались) упомянут ресторан, в который их отвели после съемок - отметить :)
"...Біля пам'ятника Пушкіну Олег Іванович (так називали нашого незнайомця з тринадцятої квартири) взяв таксі, і ми поїхали. Ми поїхали туди, куди не тільки «до шістнадцяти не…», а мабуть, і «до вісімнадцяти не…» - ми поїхали в ресторан. В отой, що стоїть на горі над Хрещатиком, на найвищій, як кажуть, точці Киева, - в ресторан «Москва». І через усі шістнадцять поверхів піднялися швидкісним ліфтом на самісінький дах.
Весь Київ лежав під нашими ногами, іграшкові машини і тролейбуси сновніали по Хрещатику, а на тротуарах метушилася якась комашня, а не люди. І видно було так далеко, що, здається, ще трохи - і побачиш рідну Васюківку…
Ми сіли за столик, і до нас одразу підбігла молоденька офіціантка, ще здалеку всміхаючись і вітаючись з нами, а певніше - з Олегом Івановичем і з Максимом Валер'яновичем. Так вітаються тільки з тими, кого добре знають, поважають і люблять.
Олег Іванович почав замовляти всілякі страви. Довго замовляв офіціантка дві сторінки у блокноті списала.
Повз нас пробіг якийсь дядечко-офіціант і теж дуже лагідно привітався, киваючи Максиму Валер'яновичу й Олегу Івановичу. Офіціант держав на руці велику тацю з тарілками, що парували і дуже смачно пахли.
- Що це так пахне? - тихо спитав мене Ява (ми ж зранку нічого не їли навіть про бутерброди свої забули).
Офіціантка почула і повернула до Яви свою усмішку:
- Це шніцель. Хочете?
Ява почервонів як мак. Вийшло, що він напросився на той шніцель.
- Аякже, аякже… Всім шніцелі неодмінно. Ми ж голодні, як вовки! Цілий день знімалися… - голосно на весь ресторан сказав Олег Іванович.
Тут уже ми всі четверо почервоніли - від задоволення і гордощів.
Офіціантка кудись побігла і почала носити на наш стіл різні пляшки й тарілки.
Ми бенкетували в ресторані, як справжні дорослі артисти. Ми їли численні закуски: шпроти, сардини, шинку, галантин (це така куряча ковбаса), салати, ікру, краби… їли шніцель… їли тістечка, цукерки й морозиво…
Максим Валер'янович і Олег Іванович пили коньяк. А нам дали потрошечку шампанського, від якого на нас тільки гикавка напала. Ми ховалися за салфетками з тою гикавкою й уважно слухали, що говорив Олег Іванович:
- Дозвольте випити за ваші успіхи, юні друзі! За ваші перші кроки по тернистому шляху мистецтва! Того, хто ступає на цей шлях, чекають і великі муки, великі страждання… І велике щастя. Дозвольте випити за ваше щастя!
Ми дозволили.
Ми сиділи і нищечком озиралися навсібіч. Якісь вусатенькі молодики і фарбовані дівчата, що сиділи за сусідніми столами, перешіптувалися, позираючи на нас…
Це була слава.
Та слава, про яку ми так давно мріяли.
Так от вона яка - слава! Ресторан, столики з паперовими салфетками у вазочці, весь Київ під ногами, галантин, шніцель, шампанське і гикавка… Хорошо!
Випивши за наші успіхи й за наше щастя, Олег Іванович та Максим Валер'янович дали нам спокій і завелися за якогось Степана Степановича, який «ні біса не тямить, вибачте, в мистецтві і тільки заважає створювати справжні художні фільми».
Хоча й був той Степан Степанович нехорошим чоловіком, але ми відчували до нього вдячність, бо через нього ми могли нарешті відпочити від свого щастя і приділити належну увагу тістечкам, цукеркам і всім тим ласощам, що стояли на столі. А все те було таке смачне, таке смачне, що в нас три дні потім боліли животи…"

Reply

abarinov December 5 2013, 19:09:10 UTC
Унылое говно. А галантин - это просто заливное гавно.

Reply

tanda_mif_chgk December 5 2013, 19:32:10 UTC
Это вы о книге или о ресторане? Если о ресторане - так это же точка зрения двух сельских подростков, которые вообще в ресторане впервые. Кроме того, это 1965 год - если вы там бывали позже, обстановка могла меняться...

Reply


Leave a comment

Up