. забудовники чи православні?

Dec 11, 2012 10:55



Тут в Києві, не знаю, чули ви чи ні, на фундаментах Князівського палацу, який будувався ще задовго до Десятинної церкви, церковні клірики вирішили збудувати собі чималенький затишний офіс.


Будівлі, які понад сотню років тому - в 1850-х - поставили на древньому фундаменті, а зараз вони входили до заповідників «Софія Київська» і «Стародавній Київ», знесли в кращих традиціях дикого пропрезидентського сходу - серед ночі. Але хто?

Будинки в провулку Десятинному, 3 і 5 були передані в 2002 році УПЦ КП для експлуатації та обслуговування адміністративних та господарських приміщень. Тепер історичні будівлі зносять, а на відведеній території заплановано будівництво, яке громадські активісти називають незаконним.
У прес-службі УПЦ підтвердили, що планують побудувати на цій ділянці функціональний комплекс зі скла та бетону. Але фундамент Княжого палацу обіцяють виставити на огляд, розмістивши на першому поверсі будівлі музейну експозицію.


Вчора громадські активісти принесли цеглу з фундаменту до приймальні Філарета. Кажуть купили в охоронців за 50 гривень!
Проти півторадесятка протестувальників, святоші пригнали десятків зо п'ять дебелих "семінаристів". Хоча деякі з фізіономій - і таких було більшість - швидше здавалися не спотвореними інтелектом та релігійними догматами обличчями курсантів академії МВС...
Аби заглушити мітинг увімкнули церковні гімни... От мені цікаво - чи розуміють церковники, що виставляють себе у далеко не найкращому світлі?



Наразі прокуратура Києва перевіряє законність будівництва за адресою Десятинний провулок, 3/5. Проводити перевірку доручено Державній інспекції сільського господарства в м. Києві, Інспекції архбудконтролю та Головному управлінню охорони культурної спадщини КМДА.
Проте кілька днів тому стало відомо, що жодних рішень щодо землевідведення для будівництва УПЦ Київського патріархату за адресою: провулок Десятинний, 3-5 -не надходило. 
«Узгодження щодо відведення земель історико-культурного призначення на будь-які об'єкти не надавалося. Така відповідь надійшла від секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин щодо погодження Верховною Радою України рішення Київради щодо землевідведення для будівництва УПЦ Київський патріархат за адресою: м. Київ, провулок Десятинний, 3-А, Б і 5-Д. Враховуючи статус цієї землі, дозвіл на її забудову відповідно до чинного законодавства повинна надати Верховна Рада. Оскільки ВРУ не давала такого дозволу, це означає, що заплановане БУДІВНИЦТВО Є НЕЗАКОННИМ», - написав 5 грудня на своїй сторінці в Facebook голова постійної комісії з питань культури та туризму Київради Олександр Бригинець.


ІСТОРІЯ. Одноповерховий будинок, який знесли, належав протоієрею Івану Шабатовічу, а в 1864-му його успадкувала донька протоієрея Андріївської церкви. Кияни його так і називали - «будиночок настоятеля». А археологи виявили на цьому місці унікальні знахідки.
«Розкопки в Десятинному провулку ведуться кілька років Старокиївською експедицією. Але замовник не дуже впевнено фінансує ці роботи. Справа в тому, що Десятинна церква була оточена цілим ансамблем палацових споруд. Там вже знайдені останки так званого Західного палацу, або палацу Володимира X століття. Каменю не залишилося. Але на цьому місці виявлені фундаментні рови, знаходять також деякі фрагменти кам'яної кладки, які представляють велику цінність», - розповідає директор Центру археології Києва Михайло Сагайдак.

ЗЕМЛЯ. Земля в районі Десятинки дорога. «Не менше $ 0,5 млн за сотку», - сказав аналітик компанії SV Development Сергій Костецький. Ділянка, де збирається будуватися УПЦ КП, займає 17 соток. Заступник голови КМДА Михайло Кучук говорить, що особисто проти нового будівництва в таких місцях, але все законно. «Ми перевіряли. За Десятинному провулку зібрані всі необхідні документи, проведені експертизи, є всі підписи ».
ПеСЕ але я не про те хотів писати... справа в тому, що все життя я себе якось відносив до прихожан УПЦ КП. і так якось склалося, що цю мою позицію постійно підтверджували дії МП та її священників... не зовсім гідні сану дії... а от що тепер я маю казати? вони ж зазіхають на святе - на історію. саме що смішне та парадоксальне - на історію одного з основоположників християнства на Русі...

релігія, протест, київ, проходив повз, забудовники

Previous post Next post
Up