50 фільмів про митців, які потрібно переглянути

Jul 23, 2014 17:18


"Артес" пропонує читачам добірку кращих фільмів про митців. Деякі зняті в документальному жанрі, решта - це творчі інтерпретації кіномитців. Талановитий чеський режисер Мілош Форман, відомий за оскароносним фільмом "Амадей", створив захоплюючий фільм про Франсіско Гойю. Кірк Дуґлас постав у ролі ван Гога. Одна з найвродливіших актрис сучасності Скарлет Йохансон зіграла роль моделі для картин Вермеєра Дельфтського. Пітер Грінуей на основі картини Рембрандта "Нічна варта" вигадав захоплюючу містифікацію-детектив. Минуле і сучасне українського мистецтва показано у багатосерійному телефільмі "Архітектори Києва", документальних фільмах про Нарбута і Бойчука, а також про родину Якутовичів. Усю палітру гумору та сатири у світі мистецтва увібрали у себе такі фільми як "Вихід через сувенірну крамницю" та "Локальний колір"...

[заглянути]
Simon Schama's Power of Art - "Сила мистецтва" з Саймоном Шамою




Режисер: Клер Біван (3 епізоди, 2006 р.), Стів Конді (2 епізоди, 2006 р.), Карл Хіндмарш (2 епізоди, 2006 р.)
Країна: Великобританія
Жанр: Телесеріал
Тривалість: 469 хвилин
Рік: 2006
Опис: Історик Саймон Шама розповідає про мистецькі шедеври видатних майстрів із притаманною йому ерудицією, у нетрадиційному та соціально заангажованому стилі. Він фокусує увагу не тільки на мистецтві, але й розкриває взаємозв'язки твору мистецтва та історичних реалій, з огляду на їхній вплив на створення образу чи життя художника. Автор телепередач дотепно пояснює, чому, коли, де та для кого були створені шедеври. Кожна серія присвячена одному художнику, серед них: Караваджо, Рембрандт, Пікассо, ван Гог, Тернер, Ротко, Давід та Берніні.

Goya's Ghosts - Привиди Гойї




Режисер: Мілош Форман
Країна: Іспанія, США
Жанр: Драма, біографія
Тривалість: 114 хвилин
Рік: 2006
Опис: Художник Франсіско Гойя переживає скандал, у якому замішана його молода муза. Впливовий ченець звинуватив дівчину в єресі. Дія фільму відбувається наприкінці XVIII століття в Іспанії, у розпал Французької Революції.

Le mystère Picasso - Загадка Пікассо




Режисер: Анрі-Жорж Клузо
Країна: Франція
Жанр: Документальний
Тривалість: 78 хвилин
Рік: 1956
Опис: Всесвітньо відомий митець Пабло Пікассо творить перед камерою, а також розмірковує про мистецтво та ділиться джерелами натхнення. (IMDB 7,7/10)

My Architect - Мій архітектор




Режисер: Натанієль Кан
Країна: США
Жанр: Документальний
Тривалість: 78 хвилин
Рік: 2003
Опис:  Режисер, який є позашлюбним сином архітектора Луї Кана, вирушає в далеку подорож у пошуках батьківських проектів і розуміння його творчості. (IMBd 7,3/10)

Pollock - Поллок




Режисер: Ед Гарріз
Країна: США
Жанр: Драма
Тривалість: 122 хвилини
Рік: 2000
Опис: Фільм розповідає про життя і творчість відомого американського художника Джексона Поллока. Роль митця виконав режисер фільму Ед Гарріз.

Vincent & Theo - Вінсент і Тео




Режисер: Роберт Альтман
Країна: Нідерланди
Жанр: Драма
Тривалість: 197 хвилин
Рік: 1990
Опис: У стрічці показана трагічна історія життя Вінсента ван Гога, а також його відносини з братом Теодором, який постійно підтримував художника. У фільмі можна побачити прекрасні краєвиди тих місць, які малював ван Гог.

Якутовичі




Режисер: Ю. Лазаревська
Країна: Україна
Жанр: Біографія
Тривалість: 50 хвилин
Рік: 2007
Опис: Фільм розповідає про велику родину талановитих українських митців Якутовичів.

Андрей Рублев - Андрій Рубльов




Режисер: Андрій Тарковський
Країна: СРСР
Жанр: Драма
Тривалість: 205 хвилин
Рік: 1966
Опис: Розповідь про російського іконописця XV століття Андрія Рубльова. Фільм складається з восьми новел і показує становлення майстра на тлі політичних міжусобиць та конфлікту між світською та релігійною культурами. Стрічку одразу ж зустріла негативно офіційна критика. Жорстокість і насилля засудили, проігнорувавши історичні факти співпраці князів з ординцями, катування та багато інших "незручних" епізодів російської історії, які Тарковський подав у фільмі. До речі, робота удостоїлась призу ФІПРЕССІ на Каннському кінфоестивалі в 1969 році.

Basquiat - Баскія




Режисер: Джуліан Шнабель
Країна: США
Жанр: Драма, біографія
Тривалість: 108 хвилин
Рік: 1996
Опис: Історія короткого, але насиченого драматичними подіями життя негритянського художника, представника манхеттенської богеми Жана-Майкла Баскія на тлі мистецького життя Нью-Йорка.

Exit Through the Gift Shop - Вихід через сувенірну крамницю




Режисер: Бенксі
Країна: США, Великобританія
Жанр: Документальний, комедія
Тривалість: 87 хвилин
Рік: 2010
Опис: Історія про те, як ексцентричний французький крамар та режисер-аматор намагався знайти і подружитися з Бенксі лише на те, щоб знаний у світі художник-провокатор спрямував камеру на її власника... Фільм містить зйомки самого Бенксі, Шепарда Фейрі, Інвейдера та багатьох інших контраверсійних митців графіті з усього світу.

Архітектори Києва




Режисер: Валентин Соколовський
Країна: Україна
Жанр: Багатосерійний телефільм, біографія
Тривалість: 12 серій по 20-26 хвилин
Рік: 1993-2000
Опис: Валентин Соколовський - кінодокументаліст, драматург, письменник. З 1993 по 2000 рік на "Укртелефільмі" він відзняв 12 фільмів серії "Архітектори Києва". Тексти до фільмів написав сам або у співавторстві (М.Кальницький, В.Киркевич). Серії присвячені Іванові Григоровичу-Барському, Андрієві Меленському, Володимирові Ніколаєву, родині архітекторів Беретті, Йогану Шеделю.

Бойчук і бойчукізм




Режисер: Олександр Муратов
Країна: Україна
Жанр: Документальний, біографія
Тривалість: 36 хвилин
Рік: 2003
Опис: Фільм про талановитого українського художника Михайла Бойчука, його школу та внесок в українське мистецтво.

Своє вiкно. Тетяна Яблонська




Режисер: О.Барбарук-Трипiльський
Країна: Україна
Жанр: Документальний, біографія
Тривалість: 36 хвилин
Рік: 2006
Опис: Фільм розповідає про талановиту українську художницю Тетяну Яблонську (1917 - 2005).

Будинки і химери Владислава Городецького




Режисер: В.Хмельницький
Країна: Україна
Жанр: Документальний, біографія
Тривалість: 30 хвилин
Рік: 1998
Опис: Фільм розповідає про талановитого архітектора Владислава Городецького, різні грані його життя та творчості.

Брати Нарбути




Режисер: Ю. Лазаревська
Країна: Україна
Жанр: Документальний, біографія
Тривалість: 36 хвилин
Рік: 2003
Опис: Фільм про родину відомих українських діячів культури Георгія Нарбута - митця та Володимира Нарбута - поета. Художник Української Держави - так можна назвати одного з найвидатніших графіків ХХ століття Георгія Нарбута, який називав себе "мазепинцем полку Чернігівського, Глухівської сотні". Георгій Нарбут творив візуальний образ відродженої України: Герб і Печатку, зразки цінних паперів і монет, поштових марок. Його творчість живилася давнім українським малярством, рукописними книгами й стародруками, геральдикою українських родів. Орнаменти вишивок і гаптувань, ткацтва й писанкарства, різьблення і вибійок були джерелами натхнення та взірців. Народне мистецтво ставало основою національного.

Pantokrator. Rzecz o Jerzym Nowosielskim - Пантократор. Мова про Єжи Новосельського




Режисер: Мілош Козіол
Країна: Польща
Жанр: Телефільм
Тривалість: 23 хвилини
Рік: 2011
Опис: Про мистецьку спадщину та особистість незвичайного художника розповідають люди, які зустрічалися з Є. Новосельським. У стрічці розповідають про творчий доробок майстра Христина Черні, Броніслава Гумінська, Анджей Стармах та Марек Швіца. Єжи Новосельський (1923 - 2011) - польський митець українського роду, графік, філософ і православний теолог.

The Agony and the Ecstasy - Агонія та екстаз




Режисер: Керол Рід
Країна: США
Жанр: Художній фільм
Тривалість: 138 хвилин
Рік: 1965
Опис: Справжня кінокласика, де у ролі Папи Юлія ІІ Рекс Харрісон та Чарлтон Хестон як пристрасний Мікеланджело. Це розповідь про двох завзятих людей, характери яких стикаються навколо розписів Сикстинської капели.

Renoir - Ренуар. Остання любов




Режисер: Жиль Бурдо
Країна: Франція
Жанр: Художній фільм
Тривалість: 111 хвилин
Рік: 2012
Опис: Дія відбувається на Французькій Рив'єрі влітку 1915 року. Син художника-імпресіоніста П'єра Огюста Ренуара Жан повертається додому в надії загоїти фронтові рани. Там він зустрічається із чарівною натурницею батька - Андре, яка є останньою музою майстра і наповнює його світ новими барвами. Не дивно, що Жан пристрасно закохується у красуню...

Waste Land - Звалище




Режисер: Люсі Уолкер
Країна: США
Жанр: Документальний
Тривалість: 135 хвилин
Рік: 2010
Опис: Відомий художник, мешканець Брукліна Вік Муніс приїжджає до рідної Бразилії, а точніше, на одне з найбільших у світі звалищ - Жардін Грамачо на околицях Ріо-де-Жанейро. Там він хоче сфотографувати так званих "катадорів" - збирачів відходів. Початкова мета Муніса полягала в тому, щоб намалювати "катадорів" зі сміттям. Однак, його проект розвивається, бо незвичні мешканці звалища виявляють свої справжні характери - гідність чи відчай та починають переосмислювати своє життя. Режисер Уолкер знімає весь процес, даючи глядачам змогу побачити силу мистецтва та алхімію людського духу.

Modigliani - Модільяні




Режисер: Мік Дейвіс
Країна: США, Франція, Німеччина, Італія, Румунія, Великобританія
Жанр: Біографічий, художній, драма
Тривалість: 135 хвилин
Рік: 2004
Опис: Історія запеклого суперництва Амедео Модільяні з Пабло Пікассо та його трагічний роман з Жанною Ебютерн. (IMDb 6,9/10)

Edvard Munch - Едвард Мунк




Режисер: Пітер Воткінс
Країна: Норвегія
Жанр: Телефільм, біографія, драма
Тривалість: 210 хвилин
Рік: 1974
Опис: Норвезький художник-експресіоніст Едвард Мунк зарекомендував себе як видатний, але найбільш суперечливий митець Північної Європи. Фільм торкається сумних сторінок біографії художника, зокрема: коли Едварду було п'ять - від сухот померла його мати,  пізніше його сестра, а в 13-річному віці життя самого хлопця мало не обірвалося через легеневу хворобу. У стрічці показано короткий роман з "Місіс Хейберг", а також участь митця в  анархістському угрупуванні Ганса Єгера в Хрістіанії, а потім в Берліні зі Стріндбергом. Звідси режисер виводить меланхолію митця та бажання передати на полотні, картоні, папері, камені та дереві потаємні почуття. Дія фільму відбувається у 1884-1894 роках (IMDb 7,8/10)

Girl with a Pearl Earring - Дівчина з перловою сережкою




Режисер: Пітер Вебер
Країна: Великобританія, Люксембург
Жанр: Біографія, драма, романтичний
Тривалість: 100 хвилин
Рік: 2003
Опис: Молода кмітлива покоївка в будинку художника Яна Вермеєра стає його помічником і моделлю для однієї з його найвідоміших робіт. (IMDb 6,9/10

Джерело: http://artes-almanac.in.ua/biblio/articles/50_filmiv_pro_mytciv.html

кіно

Previous post Next post
Up