Його університети, наші гроші

Dec 17, 2021 19:00

Уряд заклав 500 мільйонів гривень на будівництво "Президентського університету" у бюджеті 2022 року.



Ні для кого не секрет, що якість вищої освіти в Україні доволі низька. Хоч і кількість людей з дипломами дуже висока, проте дійсно кваліфікованих спеціалістів не вистачає. Викладацький склад у більшості теж не відповідає сучасним стандартам, дуже поширена корупція. Не в останню чергу через низькі зарплати у державних університетах.

В Україні дуже багато державних університетів, що розпорошує ресурси держбюджету. Станом на 2018-2019 роки в нашій державі нараховувалося 282 вищих навчальних закладів з яких більшість - державна. У Німеччині, при майже удвічі більшому населенні, кількість університетів у нашому розумінні дорівнює лише 92 закладам. Тобто, система потребує оптимізації, так можна буде покращити матеріальну базу та сконцентрувати найкращих викладачів, щоб система випускала хоч і менше, але дійсно кваліфікованих випускників.

На "Президентський університет" хочуть не лише витратити до 7,2 млрд грн коштів платників податків, а і прописати окрему рядок у бюджеті. Наразі такий привілей має лише КНУ, що у 2022 році отримав 2,5 млрд грн за окремою статтею у бюджеті. Проте розширене фінансування не допомогло цьому університетові вилетіти з ТОП-500 університетів. Якщо ще у 2019 році у "QS World University Rankings" він займав 531-540 місця, то у 2021 посів 601-650 місця.

Сучасний світ ставить нові виклики перед системою вищої освіти. Ми живемо не просто у минулому, а у позаминулому. У той час, як на Заході університети відмирають у класичному розумінні цього слова, ми лише почали переймати у них досвід.

Підприємці все частіше і частіше відчувають негативні ефекти низької якості вищої освіти на собі і поступово починають інвестувати у вищу освіту в Україні. Наприклад, на благодійному вечорі УКУ зібрав понад 21 мільйон гривень.

Тому, краще б держава провела оптимізацію мережі наявних державних вищих навчальних закладів та все більше і більше залучала приватний капітал до модернізації національної системи вищої освіти, аніж виділяла мільярди коштів платників податків на чергову "хотєлку" Великого Будівничого, частина з яких буде вкрадена через корупційні схеми.

Більше про українські проблеми поговоримо на нашому.

Останній Капіталіст

Экономика, Идиотизм, Политика

Previous post Next post
Up