Тим часом Коломойський освоює новий спосіб заробітку в Україні

Dec 10, 2021 11:11

...за рахунок дешевих державних ресурсів.

Ми звернули увагу, що у березні його Запорізький феросплавний завод імпортував в Україну з Китаю… дванадцять з половиною тисяч блоків живлення Bitmain. Це обладнання для майнінгу (виробництва) біткоїнів.

Ще 5560 блоків іншої моделі - Bitfury в той же період були імпортовані в Україну із заводу Коломойського Gergian Manganese у Грузії. Раніше було відомо, що він там облаштував криптоферму та «майнив крипту».

Загальна вартість імпортованого українським заводом Коломойського обладнання для майнінгу - 750 мільйонів гривень.
Ця діяльність цілком легальна, хоч і не до кінця законодавчо врегулювана.

Проблема в іншому.

Головна «сировина» цього бізнесу - це електроенергія. Власне, спеціальне обладнання та електроенергія - це все що потрібно, щоб добувати криптовалюту. Тому абсолютно ключове для майнерів - це ціна, за якою вони можуть купувати електроенергію.

А як із цим у Коломойського в Україні?

Як показало наше розслідування - його завод у Запоріжжі отримує електроенергію задешево. Купуючи її через свого трейдера у державного підприємства «Енергоатом». Для Коломойського тут ціна - від 1 до 2 гривень за кіловат-годину.

Цей ринок влаштований складно, але ось просте порівняння - для інших українських майнерів доступна ціна в середньому вдвічі вища, і становить близько 3-4 гривні за кіловат-годину (тому деякі з них зараз вивозять свої «ферми» закордон, наприклад у Казахстан).

І наше розслідування документально ілюструє, до яких схем вдаються у Коломойського, щоб мати такі виключні умови від держави. І як держава цьому усіляко сприяє.

Запрошую до перегляду:

image Click to view


відео на ютуб

Natalie Sedletska, СХЕМИ

Коломойский, Пиздец, Политика

Previous post Next post
Up