Шанс для Авакова

Mar 24, 2021 13:01


Вирішив коротко і на пальцях розповісти про те, як Арсен Борисович може різко увірватися у тематику протидії дезінформації, яка так подобається найвеличнішому.

У Кримінальному Кодексі України є стаття 259 - Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності.

Зазвичай, вона використовується для покарання тих, хто дзвонить на 102 і говорить, що на станції метро, чи в ТРЦ закладена бомба.

На початку цього місяця парламент прийняв закон, який посилює відповідальність за такі дії.

Щоб ви не сумнівалися, пояснювальну записку до закону підписав сам Арсен Борисович.

Однак, ось яка цікава штука! Науково-практичний коментар до статті не містить чіткого визначення форми здійснення "завідомо неправдивого повідомлення". Іншими словами, фейковий бомбер може повідомити поліцію про закладену на станції метро бомбу не тільки по телефону...

Таку інформацію злочинець може донести до відома органів поліції, наприклад, написавши їм СМС, або у приватні повідомлення до сторінки Національна поліція України, або, навіть, у них в коментарях до постів...

Це також буде ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ЗАГРОЗУ БЕЗПЕЦІ ГРОМАДЯН.

Основним безпосереднім об’єктом цього злочину є громадська безпека в частині надання населенню достовірної інформації про загрозу злочинних посягань, які можуть мати форму вибуху, підпалу або ІНШИХ ДІЙ, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками.

Найбільше мене цікавить ось це - ІНШИХ ДІЙ. Тобто, загрозу безпеці громадян можуть нести не тільки неправдиві повідомлення про вибухи, але, наприклад, і про розповсюдження сибірської язви, чуми, застосування біологічної зброї, тощо

І тут - БІНГО!

Народні депутати України Віктор Медведчук та Ренат Кузьмін у квітні 2020 року вчинили злочин, що карається за статтею 259 ККУ, шляхом направлення депутатського звернення до СБУ та МВС, в якому вчинили завдомо неправдиве повідомлення про застосування проти українців біологічної зброї, що виготовляється у неіснуючих американських лабораторіях біологічної зброї.



Докладно тут.

Суб'єктивна сторона цього злочину виражається у свідомій мотивації Медведчука та Кузьміна викликати страх і невпевненість у громадян України, посіяти паніку серед населення, призупинити рух залізничного, повітряного, автомобільного транспорту, дезорганізувати нормальну діяльність навчальних закладів, адміністративних та виробничих установ.

Адресати таких повідомлень зазвичай сприймають їх як реальні, під час їх перевірки задіюються значні людські та матеріальні ресурси, спричиняються значні матеріальні збитки.

Таким чином, своїм завідомо неправдивим повідомленням Медведчук та Кузьмін створили реальну загрозу громадській безпеці. Злочинне діяння вчинялося групою осіб, оскільки це повідомлення поширювалося телеканалами NewsOne, ZiK, 112. А також вчинялося повторно - оскільки транслювалося у вигляді коментарів депутатів ОПЗЖ та їх посіпак.

Таким чином, суб'єктам злочину загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Подякуємо пану міністру внутрішніх справ за те, що санкція за такий злочин була посилена, і побажаємо йому успіхів у притягненні злочинців до відповідальності.

Дмитрий Золотухин

Медведчук, Аваков, Трололо, Политика

Previous post Next post
Up