Чи можна бути категоричним борцем з наркотиками та водночас заробляти на наркозалежних?

Feb 19, 2021 09:00


Можна, каже нам Олександр Гогілашвілі. Для нього цілком нормально однією рукою боротися з наркоманами, іншою заробляти на них, лікуючи без дозволу та прав у своїх приватних центрах. Гогілашвілі - це абсолютно непублічна особа для тих, хто не цікавиться наркополітикою. Оскільки ми цікавимось, то настав час зробити його трішки ближчим до народу, та розповісти, чому ми вимагаємо його звільнення. Історія буде не з коротких, тому скручуйте косячок заварюйте чайок та гайда читати.

З вересня 2019 року Гогілашвілі формує політику України щодо наркотичних речовин на посаді заступника Авакова. Достеменно невідомо, як можна отримати топову посаду в МВС, ні дня не працюючи до того в правоохоронних органах. Втім, ми здогадуємося, що це просто кінець епохи кумівства, і на роботу беруть професіоналів, а дружина Гогілашвілі, яка працювала в 95 Кварталі та Офісі Президента тут ні до чого.

А загалом, з моменту призначення Олександра, в українській наркополітиці почали відбуватися справжні катастрофи та чисельні порушення прав людей.

❗ Катастрофа №1 - брехня щодо «кримінальної відповідальності за наркозлочини».

Гогілашвілі каже, що «до кримінальної відповідальності притягнуто на 24% більше людей, ніж минулого року», а «результативність притягнення до кримінальної відповідальності збувачів наркотиків зросла на 17%». Тут він бреше та маніпулює.

Реєстр судових рішень каже, що мінімум 83% засуджених за «наркозлочини» отримують кримінальну судимість саме за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту (https://bit.ly/3aahXG4).

Звичайна підміна понять. Гогілашвілі хвалиться цифрами, переконуючи, що йде відчайдушна боротьба з наркомафією. А насправді більшість кримінальних наркозлочинів пов'язані зі звичайними споживачами наркотиків, частина з яких мають психічні розлади внаслідок вживання психоактивних речовин. Безумовно, посадити хворого наркомана для поліції це подвиг. Це вам не контрабанду наркотиків зупиняти.

❗ Катастрофа №2 - переслідування наркозалежних.

У «нульових» наш герой працював у Ростові. Мабуть, через це він вирішив скопіювати боротьбу з наркотиками у росіян. Спочатку було зареєстровано законопроєкт №2784, в якому була відверта спроба «легалізувати» примусове лікування наркозалежних, що протирічить міжнародним правам людей. Також у цьому законопроєкті була цікава стаття за пропаганду вживання наркотиків. Для розуміння: за таку саму статтю в Росії оштрафували жінку, яка продавала шкарпетки з малюнком листка канабісу.

Не раз Гогілашвілі говорив про гостру потребу «врегулювання питань реабілітації наркозалежних», але топпосадовець у правоохоронному органі забував, що це не компетенція Міністерства внутрішніх справ, а поле діяльності Мінсоцполітики та Міністерства охорони здоров'я!

Також «досягнення» Гогілашвілі - це масове переслідування учасників замісної підтримувальної терапії (ЗПТ). До пунктів, де видають препарати замісної терапії раптово й дуже часто почала заходити поліція, їх почали закривати, позбавляючи пацієнтів препаратів для лікування. Це, до речі, доводить, що з Гогілашвілі нікудишній борець з наркозалежністю, адже замісна підтримувальна терапія - один з найефективніших методів лікування осіб, що вживали опіоїди.

❗ Катастрофа №3 - лобізм інтересів власного бізнесу.

До того як стати відомим, Гогілашвілі був «керівником зі зв’язків» Міжнародної антинаркотичної асоціації (МАА). Це така мережа приватних центрів, де «лікують» наркозалежних. У відкритому реєстрі судових рішень налічується близько 25 справ по 146 статті (незаконне позбавлення волі) тільки з прямим згадування «Міжнародної антинаркотичної асоціації». Хоча до цієї «мережі» відносять центри з різними юридичними назвами.

У минулому році монітори з прав людини намагались зайти у 2 центри МАА, але їх не пустили. Також, правозахисники неодноразово отримували скарги та заяви щодо незаконного викрадення та утримання людей закладами «Міжнародної антинаркотичної асоціації».

З появою Гогілашвілі на офіційних заходах МВС почали з'являтись та представляти інтереси Міністерства люди, які є чинними працівниками та керівниками Міжнародної антинаркотичної асоціації (МАА). Навіть будучи на посаді заступника Авакова, Олександр продовжив просувати інтереси та «піарити» свою організацію, користуючись посадою.

Вже згаданий законопроєкт №2784 - явне лобіювання інтересів колишньої організації Гогілашвілі, яка збагачується за рахунок утримання людей, хворих на наркозалежність.

❗ Катастрофа №4 - ганьба на сесії ООН

У травні 2019 року Україну було обрано до Комісії з наркотичних засобів ООН. На 63 сесії цієї комісії вирішувався статус канабісу. Варіантів було небагато - або виключити зі списку важких наркотиків, або залишити. Спершу наші представники запевнили комісію, що підтримають виключення й проблем не буде. Це викликало навіть невеличке палання у росіян, які кілька разів зривали голосування.

Втім, з приходом Гогілашвілі офіційна позиція України змінилася на 180 градусів і дивним чином почала нагадувати російську риторику. Він не раз публічно запевняв, що голосуватиме делегація проти, тобто разом з Росією. І лише зусиллями десятків небайдужих активістів, які вивели малозначущу тему в топи усіх видань, українські делегати вирішили під час голосування утриматись. Канабіс - офіційно ліки, а Україна - єдина країна, яка утрималась під час голосування.

Підсумуємо. У нас 4 катастрофи, у яких винен Гогілашвілі. Кожна катастрофа - це порушення законів - українських та міжнародних. Ми спробували вибрати лише основне, однак сподіваємось, що для знайомства з Гогілашвілі цього достатньо.

Тож.

Враховуючи все вищесказане, партія Демократична Сокира, громадські пацієнтські та правозахисні організації вимагають відставки Олександра Гогілашвілі та будуть звертатися до органів влади з вимогою розслідувати можливість вищевказаних кримінальних правопорушень заступником Міністра внутрішніх справ - Олександром Гогілашвілі.

Дмитро Шамрай, радник Демократичної Сокири з питань канабіноїдів та наркополітики
Artem Osypian, експерт з психологічного здоров'я міністерства наркополітики Демократичної Сокири

---
Нагадуємо, що ДемСокира - це ледь не єдина українська політична партія, що веде системну боротьбу з Зеленським, Єрмаком, Аваковим, Бакановим, Венедиктовою, Шкарлєтом, Степановим, Коломойським, Фірташем, суддями-корупціонерами, банкіром Шевченко, Шарієм, Дубинським, та іншими чортами. Ми влаштовуємо мітинги, проводимо розслідування, привертаємо увагу західних партнерів, поширюємо інформацію і навіть збираємось випускати свою газету. Все це, і багато іншого, ми робимо виключно за рахунок наших прихильників, що допомагають нам донатами та волонтерською діяльністю. Нас вже багато, але має бути більше.

Долучитись до нашої підтримки можна за цим посиланням. Навіть 100 гривень на місяць можуть змінити країну на краще.

Аваков, ДемСокира

Previous post Next post
Up