Нічого не змінилось

Oct 26, 2020 12:30


Актуальний урок для всіх, і Зеленського зокрема, про те, як треба вести переговори з Росією:

"Торгують московити підступно і з великим лукавством, не скупляться на слова, як про те писали деякі. Мало того, у своєму бажанні купити річ, вони оцінюють її, аби обдурити продавця, менш ніж у половину її вартості, і тримають купців у сумнівах і нерішучості не один і не два місяці, а зазвичай доводять деяких до межі відчаю.

Але той, хто, знає їхній звичай і не звертає уваги на підступні слова, якими вони збивають ціну і тягнуть час, і не помічає їх, той продає свої товари без всякого збитку.

Якщо укладаючи угоди ти як-небудь обмовився або що-небудь необережно пообіцяв, то вони все запам'ятовують в точності й наполягають на виконанні, самі ж зовсім не виконують того, що обіцяли.

А щойно вони починають клястись та божитися, знай, що тут криється підступність, тому що клянуться вони з наміром обкрутити й обдурити...

Народ у Москві набагато хитріший і лукавіший від усіх інших, і особливо віроломний при виконанні зобов'язань. Вони й самі прекрасно знають про це, тому усілякий раз, коли спілкуються з іноземцями, вдають, ніби вони не московити, а чужинці, щоб тим вселити до себе більшу довіру".

Сигізмунд Герберштайн, посол Священної Римської імперії у Московії в 1517 і 1526 рр., «Записки про московитські справи»

via Олександр Палій

Днище.рф

Previous post Next post
Up