Make Kolomoyskyi poor again

Mar 04, 2020 10:48

Місяць тому громадяни України втратили 44 мільярди. Це сталось через продажних суддів, які стали на бік олігарха, а не держави. Ми вирішили цю справу не залишати просто так. Тому що гроші в нас не безкінечні, а апетити олігархів - прямують до безкінечності.

Від імені ГО “Демократична Сокира орди” ми подали по справі ТОВ “Гаджибей” скарги на кількох суддів. І у вас відразу виникають питання: яка справа? який гаджибей? до чого тут 44 мільярди? які скарги? поясність what is коїться now?

Розповідаємо. У далекому 2014 році ТОВ “Гаджибей” виступив поручителем по зобов’язаннях Приватбанку перед Національним банком України. Нацбанк тоді надавав Привату кредит рефінансування у розмірі 2,5 млрд гривень. Тут важливо знати дві штуки:
а) на той час Приватбанк не був спроможний виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, тому рефінанс був необхідний;
б) Приватбанк та ТОВ “Гаджибей” мали спільного кінцевого бенефіціарного власника - Ігоря Коломойського.

Простіше кажучи, один Коломойський брав у держави гроші як банк, а інший Коломойський як ТОВ “Гаджибей” гарантував їх повернутиення. Заставою тоді стали дві земельні ділянки на Одещині вартістю 21 мільйон гривень.

Наступна віха нашої історії - 2016-2017 роки. Тоді відбувається націоналізація Привату і банк переходить у державну власність. Оскільки Приват не може виконувати свої зобов'язання за кредитами перед кредитором - Нацбанком, Нацбанк звертається до поручителя з метою виконання зобов'язань.

“Где деньги, ТОВ “Гаджибей?”, - запитує НБУ, однак ТОВ “Гаджибей” відмовляється виконувати свої зобов'язання поручителя, читай: борги повертають тільки лохи, і стає зрозуміло, що ні грошей, ні заставного майна - земельних ділянок в Одеській області - Нацбанк не побачить.

У 2018 році НБУ йде до суду (відчуваєте, ми наближаємось до заявленої теми), щоб стягнути майно ТОВ “Гаджибей”, яка належить, нагадаємо, тому самому Ігорю Коломойському. У позові ТОВ “Гаджибей” виступає відповідачем, а Приватбанку - третьою особою, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача.

Однак в усіх судових інстанціях НБУ програє, а тому боргові зобов'язання перед НБУ тепер несе Приватбанк, який має виплатити кошти: це ті самі 2,5 млрд грн плюс відсотки, які Приват Коломойського позичив у держави в 2014 році.

Програш Нацбанку у суді трапився зовсім недавно, 22 січня 2020 року. У ЗМІ цей епізод був проілюстрований заголовками типу “ВЕРХОВНИЙ СУД СТАВ НА СТОРОНУ ОЛІГАРХА" чи “СУД ДОЗВОЛИВ КОЛОМОЙСЬКОМУ НЕ ПОВЕРТАТИ БОРГИ”. Звісно, нас таке становище добряче обурило й ми стали розбиратись. Адже рішення Верховного суду України дозволяло колишнім власникам Привату - Коломойському та Боголюбову - уникнути відповідальності за скоєні злочини. Вони довели найбільший банк України до краху і через це могли постраждати мільйони звичайних українців. А тепер суд каже: можете не платити.

Однак зрада не лише в тому, що Верховний суд став на бік Коломойського. Ви також могли помітити, що на початку ми згадали космічну суму - 44 МІЛЬЯРДИ гривень. Це загальна сума боргів всіх неплатоспроможних банків України, які теж можуть провернути подібну схему. Ба більше, навіть не потрібно буде Верховного Суду, адже суди нижчих інстанції просто враховуватимуть рішення по справі ТОВ “Гаджибей”.


Отож, ми повертаємось до того, з чого почалась наша історія. Ми, як ГО "Демократична Сокира орди", подали скарги на групу суддів, які причетні до рішення Верховного суду на користь олігарха Коломойського. А саме на суддів:

-Желєзна С.П. (перша інстанція, Господарський суд Одеської області); -колегія суддів: Ярош, Принцевська, Савицький (апеляційна інстанція: Південно-західний апеляційний господарський суд);
-колегія суддів: Селіваненко, Пільков, Булгакова.

Предмет скарги: незаконна відмова в доступі до правосуддя - порушення норм процесуального права, що унеможливило реалізацію сторонами наданих їм прав та виконання процесуальних обов'язків. Також ми акцентували увагу на неправильному застосуванні норм матеріального права.

Крім того, в ГПУ та НАБУ від імені ГО “Демократична Сокира орди” ми подали звернення про можливий злочин за ст. 368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) на вищевказаних суддів. З огляду на рішення Верховного Суду, яке винесене явно на користь Коломойського, є підстави вважати, що олігарх їх підкупив.

“Демократична Сокира” вміє не лише робити гарні акції під судами, а й вести боротьбу в правовому колі. У спробах Коломойського повернути Приватбанк у свою власність ми бачимо загрозу фінансовій стабільності нашої держави. І рішення Верховного суду на користь олігарха - явно не відвертає цю загрозу. Тому ми самі пішли до суду, щоб спробувати покарати “людей в мантії”.

Чи потрібна нам ваша допомога? ЗВІСНО! По-перше, зробіть репост. По-друге, https://donate.sokyra.party/ - ви знаєте, що робити.

Більше про боротьбу “ДемСокири” проти Коломойського шукайте за хештегом make_kolomoyskyi_poor_again.

Коломойский, ДемСокира

Previous post Next post
Up