Coціум

Jun 29, 2015 17:24

Соціум - організована сукупність людей, об’єднаних характерними для них відносинами (родові і сімейно-споріднені, соціально-класові, національно-етнічні, територіальні) на певному етапі історичного розвитку.
Людина є соціальной твариной і відносини між людьми йдуть від соціальних відносин між тваринами, яким соціальні відносини допомагають виживати.
Вони включають:
- Створення певної стійкої групи особин;
- Засоби комунікацій і управління групою особин;
- Боротьба за життєвий простір (території, спочатку призначені для того, щоб прогодувати групу особин);
- Взаємини з іншими групами особин свого виду.

Звідси виникало саме страшне: Ius ad bellum (право війни) (лат. право на ведення війни) - право держави до ведення війни.

Посилання на сайт



Але відкрита війна фізична - це останній прояв конкуренції між групами особин. Існують також війни інформаційні, економічні та т.і. Крім того, в силу того, що управління групою особин має форму піраміди,  де найбільш "ласі" місця знаходяться на вершині, то  існує боротьба всередені групи особин за доступ к вершині піраміди управління.

Постає питання, що можно зробити, щоби уникнути війн, тобто боротьби між групами особин, а також уникнути боротьби всередені соціуму за "ласі" місця?

Декілька століть люди переймаються цим питанням. Виникають різні теорії "рівності і братерства", які приречені на провал, тому що не враховують природність самої боротьби групи особин між собою і боротьби всередині групи. Поки людина являє собою те, чим вона є насправді - тіло, яке не тільки необхідно годувати і оберігати, щоб воно виконувало свої функції, а й тіло, яке може отримувати надмірності, абсолютно непотрібні для виконання його функція, а просто ті які служать для отримання задоволення, наприклад:
- не просто укриття для тіла, а величезні будинки, офіси, палаци, в яких на одне людське тіло припадають сотні і тисячі кубічних метрів простору, штучно обгородженого від природи, заповненого величезною кількістю меблів і різної побутової техніки ...
- не просто захист тіла від холоду або спеки, а непомірно дороге вбрання, та ще й в величезній, надмірній кількісті, на яке йдуть дорогі матеріали та затрати людськолго труда ...
- не просто харчування, а величезні ресторани, кухні, фастфуди і т.п., що займають величезні території і переробні величезна кількість природних ресурсів тільки для того, щоб тіло отримало якесь нове для нього смакове відчуття ...

Що ж робити? Неможливо заборонити людині прагнути мати все перераховане вище. Такі спроби були багато разів і закінчуються вони завжди дуже погано.

Відповідь одна: відмовитись від тіла але зберегти всі ті відчуття, які отримує тіло від усього перерахованого вище !
Previous post Next post
Up