Лінія Арпада

Dec 11, 2016 22:14

Лінія Арпада - оборонна лінія, що створювалася угорськими військами в Східних Карпатах у 1943 - 1944 роках проти наступаючої Червоної Армії і простяглася майже на 600 кілометрів. Лінія складалася з окремих вузлів оборони. Крайні елементи: перевал Дукля на заході та Яблунецький перевал на сході.

На оборонній лінії тільки в межах Четвертого Українського фронту угорською армією було побудовано 99 опорних пунктів, 759 ДОТів, 394 ДЗОТи, 439 відкритих вогневих рубежів, 400 км траншей і стрілецьких окопів, 135 км протитанкових споруд.

Укріплення лінії Арпада мали чотири напрямки

Керешмезький напрямок. В Керешмезі (стара назва селища Ясіня) на площі в декілька десятків квадратних кілометрів розмістилося 50 ДОТів, велика кількість одномісних бетонних стрілецьких позицій, протитанкових надовбів, дротяних загороджень. Радянські війська змогли оволодіти даним укріпленим районом 28 вересня 1944 року в ході Східнокарпатської військової операції, скориставшись обхідним маневром через Свидовецький хребет. Оборонці втративши до двох третин особового складу були змушені відступити з займаних позицій.

Ужоцький перевал. Перед Ужоцьким перевалом також було створено потужний вузол оборони. На схилах гір було вирито багато окопів, які підсилено 30 ДОТами і 60 ДЗОТами.

Мукачівський напрямок. Не менш укріпленим вважався і мукачівський напрямок. Укріплення складалися з двох потужних вузлів оборони польового типу на перевалах і шести вузлів довгострокової оборони котрі «закривали» долину річки Латориця. Традиційні багаторядні протитанкові надовби, мінні поля, лісові завали. 37 ДЗОТів і 95 ДОТів.

Хустський напрямок. На хустському напрямку, до котрого відноситься укріпрайон на околиці села Синевир, було разміщено 5 вузлів оборони за перевалами, і вузлом оборони польового типу по державному кордоні. «Закривалися» долини річок Теребля і Ріка. Від села Майдан до перевалу долина була перекрита одинадцятьма рядами протитанкових надовбів, 40 ДОТами і 15 ДЗОТами.

До перегляду пропоную угорський фільм про лінію Арпада з українськими субтітрами:

image Click to view

фортифікація, Угорщина, друга світова війна, історія, Закарпаття

Previous post Next post
Up