Зал Хоругв: плекання національної гордості по-польськи

May 24, 2013 10:33

Оригинал взят у joanerges в Зал Хоругв: плекання національної гордості по-польськи



2 травня цього року у Президентському палаці у Варшаві відкрито Зал Хоругв. Дата обрана не випадково - у наших західних сусідів це День прапора. Експозиція Залу включає репліки Великої хоругви Польського королівства часів битви під Грюнвальдом, Хоругви Речі Посполитої Обох Націй часів Ягеллонів, Військової Хоругви з гербом Яна ІІІ Собєського, пропагандистської хоругви часів Листопадового повстання (1831 р.), штандарта Першої бригади Польських легіонів (1915) та прапору «Солідарності», а також копії Конституції 3-го Травня та Конституції для Європи Войцеха Ястжебовського (1831 р.). Копії хоругв та прапорів виконали низка польських реставраційних закладів, роботи оплатили добровільно провідні компанії країни. Зал покликаний підвищувати почуття національної гідності, нагадувати про ключові історичні події та вшановувати національні символи.





Велика хоругва ПК походить з часів панування Владислава Ягайлли та була свідком перемоги польсько-литовсько-руських військ під Грюнвальдом. На червоному тлі бачимо коронованого Білого Орла, герб ПК. Реконструкція базується на описі з “Хроніки” Яна Длугоша (достовірний вигляд нам не відомий), який називає цю хоругву одночасно Хоругвою Великої Краківської Землі. У Грюнвальдській битві під нею билися найвидатніші лицарі королівства на чолі з Завішою Чорним. Орел, зображений на репліці, наслідує візерунку герба на надгробку Владислава Ягайлла у Вавелі. Виміри (269 см на 151,5 см) зроблено співвідносно розміру хоругви Тевтонського ордену, яка за своїм статусом була аналогічною польській хоругві.







Хоругва РП ОН, чия репліка виставлена сьогодні в Президентському палаці, була замовлена у 1553 році Зигмунтом Августом з нагоди коронації його третьої дружини - Катерини Австріячки. У центрі бачимо картуш з гербами Польщі та Литви в оточенні вінка з 22 гербів земель, що тоді належали до складу Речі Посполитої.







Спеціально для фанатів - фото Хоругви РП ОН у великому розмірі: 2,43 MB та 2,88 MB.



Оригінал королівського прапорця Яна ІІІ Собєського зберігається в Музеї-Палаці у Віланові, він повязаний передусім з Віденською битвою 1683 року. На аверсі зображений Орел Речі Посполитої у короні, на грудях якого - герб Собєських “Яніна”, на реверсі - кавалерійський хрест. Розмір копії - 112 на 137 см.















Оригінал пропагандистської хоругви 1831 р. зараз зберігається в Музеї Війська Польського (повернута до Польщі у 1921 р. з вже радянської Росії на підставі Ризького договору). Кількадесят штук таких прапорів були виготовлені з наказу начальника варшавської Національної гвардії Александера Островського та за ініціативою членів Патріотичного товариства. З одного боку вони мають напис польською, з іншого - російською: “В ім'я Бога за нашу і вашу свободу”. Спеціальний наказ Верховного вождя повстання князя Міхала Гедеона Радзівілла від 21 лютого 1831 року велів нести їх перед загонами в атаку. Згодом такі прапори почали виставляти перед позиціями польських повстанців - навмисно, аби вони потрапляли до рук вояків Російської імператорської армії. Прапори мали переконати тих, що спільним ворогом поляків та росіян є царат. Така хоругва також була вивішена на варшавській ратуші. Вживали її й як бойову відзнаку в низці битв. Розмір сучасної копії - 110 на 108 см.





Відеоролик про створення реплік польських історичних хоругв (зрозуміло, польською мовою)

Джерела: 1, 2, 3, 4

Previous post Next post
Up