Корецький замок (історія)

May 28, 2017 19:16

Корецький замок

Корецький замок стоїть на високому пагорбі над річкою Корчик на місці давньоруського городища XII ст.

Уперше Корець згадують у 1150 році в Іпатіївському літописі під назвою Корчеськ.

Грамотою, даною 11 травня 1386 в Луцьку, король Владислав II Ягайло і великий князь Вітовт, що відвоювали на Волині місця, зайняті угорцями, віддали в спадкове володіння місто Острог з повітом і містами Заславом, Корцем і Хлопотиним князю Федорові Даниловичу з його потомством

Князь Федір Острозький- один із засновників «імперії» Острозьких, майбутній святий Феодосій Острозький. Провівши життя у війнах та накопиченні маєтностей, на старість він пішов у монахи Києво-Печерського монастиря, де і закінчив життя.

Тоді ж у 1386 році Федір Острозький збудував у Корці дерев’яну фортецю і підвів до неї воду від річки Корчик. З трьох сторін фортеця була оточена глибоким ровом, який надійно захищав фортецю від нападу. Із заходу вона була надійно прикрита річкою. До фортеці Острозьких можна було дістатися лише через міст, який з'єднував його з навколишнім світом.

За іншою версією, яку пропагують деякі історики, першим будівничим замку був Дмитро Ольгердович. Проте це твердження є помилковим, адже у більшості історичних джерел зазначається, що засновником фортеці був саме князь Острозький.
Замок не брав особливої участі у світовій історії. Відомо, що у 1495 році князь Семен Гольшанський розбив татар поблизу замкових мурів.

Від початку XV століття поселення переходить у володіння роду князів Корецьких, а після Люблінської унії у 1569 році - до складі Луцького повіту Волинського воєводства Польщі.

У 16 столітті, Богуш Корецький укріпив його кам'яними мурами, викопав глибокий канал і встановив підйомний міст. Ці заходи посилили оборонну міцність споруди. Через декілька десятиліть замок повністю перебудували з дерев'яного у кам'яний.

У XVI - середині XVII століттях Корець перетворюється на одне з найбільших міст Волині.
Корецькі володіли містом до 1651 року, після чого воно разом з замком перейшло у володіння роду Чарторийських.

1780 року за тодішньою модою Юзеф Клемент Чарторийський перетворив фортецю на палац.

Оскільки власник Корця вів доволі скромний спосіб життя, то і його резиденція не вирізнялась якимись розкішними інтер’єрами та ектер’єрами. Після смерті Юзефа Клемента Чарторийського у 1810 році в замку-палаці практично більше ніхто не жив, а у 1832 році палац-замок згорів і відтоді в ньому не проводилося жодної суттєвої реконструкції.

Згодом ці руїни купив поміщик Бнінський. У 1920-тих роках він спробував провести реставрацію будівель, але через деякий час ці роботи припинили.

Цікаво, що на сучасному гербі міста Корець зображено надбрамну вежу замку Корецьких.

Зараз (2017 рік) з колишнього замкового комплексу залишилися лише руїни. Надбрамна вежа перебуває у занедбаному стані і являє собою триярусну, прямокутну в плані споруду. До неї примикають залишки двоповерхових будівель. Через замковий рів до фортеці веде віадук, який в 2005 році було відремонтовано.

замки, подорожі

Previous post Next post
Up