замок Ксьонж ч. 1

Mar 24, 2016 00:14

В свою подорож до Польщі в 2015 році ми обов'язковим пунктом визначили замок Ксьонж.
Чому саме Ксьонж? Причин багато, але перша і головна - це дуже красивий замок. Друга - історія.

Якщо набрати в гуглі замок Ксьонж (Ksiaz castle - англійською, Zamek Książ - польською, і несподівано Schloss Fürstenstein німецькою), гугл видасть приблизно такі картинки:



Офіційний сайт http://www.en.ksiaz.walbrzych.pl/

[Читати далі - тиц-тиц-тиц]

Історична довідка
Ксьонж - найбільший замок Силезії та третій за розміром в Польщі після замку в Мальборку та Вавеля в Кракові (в будівлі замку біля 400 кімнат). Розташований неподалік від міста Вальбжих у заповідному природному парку. В перекладі з польської Ksiaz - це Князь.
У 1997 році Ксьонж включено до переліку світової спадщини Юнеско.

Перший мурований замок був збудований для захисту торгових шляхів з Сілезії до Чехії в 1288-1292 роках князем Болько (Болеславом) І Суворим (роки правління 1287 - 1301), на місці більш давнього дерев'яного замку, зруйнованого чеським королем Пржемислом Отакаром ІІ і з того часу був резиденцією князів свідницько-яворських з дому П'ястів. Продовжив розбудовувати замок його онук Болько ІІ Малий. Донжон висотою 30 метрів та середньовічні частини замку побудовані у другій половині XIV століття. В 1392, після смерті княгині Агнєшки, замок відійшов у спадок до богемської (чеської) корони, а в 1428-29 роках був зайнятий гуситами. Після цього замком володіють лицарі-розбійники, які нападають на купців, що проїжджають поруч із замком, а також на сусідні міста та села. Замок декілька разів переходить від одних розбійників до інших. Один із лицарів, Герман фон Четріц (Czettritz) в 1445 одружується на онучці Йогана фон Хотеніц (Chotienitz) і стає новим володарем маєтку. В 1463 замок отримує король Богемії Єржи з Подебраду, який передає замок довіреній особі Бірко фон Нассідел, а той в свою чергу здає замок в оренду Хелендорфу - відомому в Нижній Силезії бандиту. "Справи" Хелендорфа настільки обурювали мешканців королівства, що в 1475 король Угорщини та Чехії Матвій Корвін починає каральний похід проти нахабного феодала, але напад турецьких військ розгортає їх в інший бік.
В 1482 замок відбито Єржи фон Штайном на чолі угорських та вроцлавських військ, за що Матвій Корвін призначає останнього управителем замку. В 1483-1490 роках замок активно відбудовується, з'являється нове південне крило. В 1490 році після смерті Матвія Корвіна власником стає чеський та угорський король Владислав ІІ Ягайло, який в 1497 продає замок своєму придворному Яну фон Шеленбєргу за 10000 празьких грошів, а син Яна Жорж в 1503 перепродає замок родині Хаугвіц (Haugwitz). І вже в 1509 Ян фон Хаугвіц продає замок Конраду фон Хобергу (пізніше через правила написання прізвище змінюється на Хохберг).

З 1509 року до кінця Другої світової війни замком володіла графська родина Хохбергів (точніше - до 1941 року, коли замок було реквізовано германськими військами). У другій половині XVI століття Хохберги оновили замок у стилі епохи Відродження. В 1548-1558 сином Конрада - Кшиштофом зроблено першу модернізацію замку. Під час Тридцятирічної війни (1618-1638) замок було декілька разів захоплено та пограбовано. У 1648 році зруйновані укріплення перебудовані на тераси у французькому стилі. В 1671-88 роках замок було остаточно відновлено після Тридцятирічної війни. Італійський архітектор Антоніо Доменіко Россі перебудував південне крило у стилі барокко. У 1705 замок власником замку став Ернест Максиміліан фон Хохберг, який на протязі XVIII століття майже всі інтер'єри перебудував в стилях барокко і рококко та перетворив його в пишну резиденцію. У XIX столітті через вдалий шлюб Генріха VI з Анной Анхальт-Плесс сім'я Хохбергів отримала титул герцогів, а замок почали відвідувати знамениті гості: майбутній президент США Джон Квінсі Адамс, цар Микола І, імператор Франц Йосип та інші знатні особи. До Першої світової війни також була збудована пальмова оранжерея та прикрашений Японський сад.



на цій гравюрі 1745 року видно, що замок майже не змінився до нашого часу

У 1891 році завдяки шлюбу тридцятирічного Ганса Генріха XV в сім'ю Хохбергів увійшла вісімнадцятирічна Марія Тереза Олівія Корнуол-Уест, родом з Англії, більш відома у світі як княжна Дейзі. Щоб зрозуміти наскільки це відомий рід, треба сказати, що княжна є тіткою Уінстона Черчілля. Княжна Дейзі (за вроду її ще називали "англійська троянда") була відома на всю Європу, вела публічне життя, яке широко висвітлювалось в пресі. Генріх та Марія Тереза давали блискучі бали та шикарні прийоми в резиденції Ксьонж, яку в цей час відвідали представники аристократичних родів з усього світу, правителі багатьох держав та інші відомі особистості. Багато часу приділяла княжна також і доброчинним справам, влаштовувала акції на підтримку бідних, працювала санітаркою у шпиталі під час війни. Однак цей відомий шлюб не був тривалим і розпався після закінчення Першої світової війни. Однією з причин було те, що Ганс Генріх XV як впливовий німецький аристократ та магнат був задіяний у війні з боку Германії, в той час як княжна - англійка та противниця війни не могла цього винести, більш того волелюбна княжна ніяк не могла звикнути до суворих німецьких порядків та безлічі заборон. Крім того є відомості, що у Генріха була коханка, до якої він врешті переїхав та після розлучення з Дейзі й одружився. Княжна Дейзі також була помічена в неодноразових палких закоханостях, в тому числі до індійського магараджі (під час візиту подружжя до Індії). Після Першої світової війни сім'я Хохбергів втратила значну частину свого майна. Внаслідок фінансових проблем господарів, замок також поступово приходив у занепад. Княжна залишилась без утримання і з метою порятунку фінансового стану в 1922 почала публікувати свої мемуари, які користувались неабиякою популярністю і декілька разів перевидавались. В 1930-х княжна починає сильно хворіти.



Княжна Дейзі

У 1941 році влада Третього рейху захопила замок і княжну Дейзі виселили з резиденції. Під час другої світової війни організація Todt почала перебудову замку, були побудовані підземні переходи і коридори, під замком вирито два поверхи (15 та 53 метри глибини від рівня підлоги), які, вважається, мали бути штаб-квартирою Гітлера. Але більшість істориків посилаються на відомості, що під час Другої світової війни, германське командування включило замок у секретний проект "Велетень" (Anlage Riese), який передбачував перенесення важливих промислових підприємств під землю. Під час реконструкції була знищена більша частина історичного інтер'єру.
Остання власниця замку - княжна Дейзі в цей час поселилась неподалік на віллі в м. Вальбжих, де прожила ще два самотніх роки в крайній бідності та прикута до інвалідного візка. Померла в 1943 році.

Після Другої світової війни Ксьонж став частиною Польщі. Замок був зруйнований та пограбований. Спочатку в замку були розташовані казарми радянської армії, потім - польські інституції. В 1974 році почалась реставрація замку, яка триває і по сьогодні.

Джерела (основні, і ще потроху з багатьох)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksiag
http://www.zamkipolskie.com/ksiaz/ksiaz.html
http://www.umoloda.kiev.ua/regions/0/183/0/91873/
http://www.polscha.travel/uk/zamki-ta-palatsi/nizhnia-s%D1%96lez%D1%96ia-zamok-ksonzh
travel.tochka.net/ua/7369-zamok-ksenzh-korolevskaya-roskosh-polshi/

замки, подорожі

Previous post Next post
Up