Проблеми Києва: опитування.

May 17, 2013 17:32




Ми часто висуваємо претензії до київської влади. Особливо активна критика була тоді, коли все місто занесло снігом. Зазвичай, київські можновладці на це кажуть що, мовляв, вони й раді з кожним днем покращувати наше місто, але просто фізично не можуть втілити багато хороших речей.

Так, для багатьох дій із розвитку міста необхідно чимало грошей, часу та сил. Наприклад, для спорудження розв’язок, естакад чи автомобільних тунелів. Для закупівлі нових автобусів, тролейбусів чи трамваїв. Для масштабних ремонтів доріг чи будинків. Для будівництва нових станцій метро. Для заміни водопровідних труб. Для реформи ЖКХ, врешті-решт.

Це усе дійсно затратні дії. Але для вирішення багатьох київських проблем потрібно небагато ресурсів. Часто достатньо лише політичної волі. Неспроможність діяти у цих напрямках означає, що влада, або не має бажання розвивати Київ, або просто некомпетентна. Тут слова про недостатність коштів у міській скарбниці не подіють.

Що ж це за напрями такі, для яких не потрібно багато ресурсів?

Ось приклад десяти сфер, де можна досягти суттєвих змін на краще доклавши невеликих зусиль - як матеріальних так і організаційних:

1.    Боротьба із незаконною торгівлею (стихійними базарами, розкладками, МАФами тощо)

2.    Боротьба із порушеннями правил дорожнього руху та незаконним паркуванням (на тротуарах, газонах, переходах, перехрестях…)

3.    Зручні умови для пересування городян (пологі спуски замість бордюрів, наземні переходи замість підземних, продумані та облаштовані пішохідні зони, зручна міська навігація,  зручні умови для інвалідів, у тому числі, сліпих)

4.    Налагодження безперешкодного та дієвого зв’язку між владою та громадою (поліпшення засобів спілкування із держорганами, звіти про роботу влади, громадські слухання, колл-центри тощо)

5.    Боротьба із незаконними забудовами (включаючи чітку і невідворотну відповідальність того, хто надав на них дозволи)

6.    Прозорість діяльності влади (повний фінансовий звіт всієї економічної діяльності міста, інформація про чиновників та їхні доходи, прозорі тендери, інформація про підрядників тощо)

7.    Розвиток громадського транспорту і наведення порядку в цій сфері (карти маршрутів на зупинках,схеми маршрутів у салонах, обов’язкове оголошення зупинок,  виділені смуги для громадського транспорту, контроль за оплатою проїзду, інформація щодо часу очікування наступного автобусу чи тролейбусу)

8.    Боротьба із заторами (аналітичний центр боротьби із заторами, “зелені хвилі”, правильно налаштовані світлофори, інтелектуальна система управління дорожнім рухом, інформування водіїв про можливі варіанти об’їзду заторів)

9.    Юридична просвіта громадян - донесення до людей інформації про їхні права (консультації, безкоштовні курси, друкована просвітницька продукція тощо)

10.  Вулиці без сміття (встановлення більшої кількості  урн та смітників, залучення безпритульних до прибирання міст, відповідальність за кожний метр землі - не має бути території за якою ніхто не слідкує)

Більшість цих проблем можна легко вирішити за дуже короткий термін, і для цього у київської влади є всі повноваження та можливості. Те що вони не вирішені, або вирішуються надзвичайно повільно - свідчення неефективності влади (не лише тієї, що є зараз, а й попередньої).

Найкращий приклад - відсутність схем маршрутів громадського транспорту міста. Це дуже великий сором, і цьому немає ніякого виправдання. Зробити карту та розвісити її на кожній зупинці - це копійки для бюджету Києва. Тим не менше, за стільки років незалежності, нічого не зроблено і найближчим часом не планується. Немає жодної європейської столиці без схем руху громадського транспорту. Коли чиновники говорять про те, як вони багато роблять для міста, спитайте їх, чому досі немає схем громадського транспорту?

Пропоную вам долучитися до аналізу того, що може втілити будь-який мер. В опитуванні, виберіть, будь ласка, які з цих десяти сфер ви вважаєте найбільш болючою для Києва, та вирішення котрої, максимально би покращила наше місто.
Poll Найнагальніші проблеми Києва

Якщо у вас є ідеї, як ще можна змінити Київ на краще, доклавши мінімум зусиль - поділіться своїми думками, пишіть в коментарі.

Політика, 10 кроків мера, Київ - європейське місто

Previous post Next post
Up