Tunnen oloni häpeämättömäksi laiskuriksi, kun ei huvita mennä luennolle. Toisaalta sain lähetettyä monta tärkeää sähköpostia ja fiilisteltyä rauhallisesti aamuauringonpaisteessa, kun päätin etten jaksa kiirehtiä. Chopinin nocturnejen ja Beethovenin sinfonioiden (mulla on ne kaikki vinyyleinä!) kuunteleminen ja vaalikirjaretoriikkaa perkaavan esseeni viimeisteleminen tuntuvat huomattavasti paremmalta idealta kuin etnomusikologian luentosarjan viimeinen luento.
Suunnittelin myös hoitavani viherkasvejani, istuttavani ainakin basilikan keittiön ikkunalaudalle ja kokeilevani, miltä ohratto maistuu. Mungpapuja voisin idättää. Ja mennä kävelylle raikkaaseen ilmaan.
Mitä sitä turhia pingottamaan. Yliopiston tunkkainen ilmasto ja sairaalan väriset käytävät eivät houkuta.
[edit]
Olen jo jonkin aikaa käyttänyt ohrasuurimoita riisin sijasta - ne vastaavat maultaan ja koostumukseltaan täysjyväriisiä. Lisäksi ohra on terveellistä ja lähiruokaakin kaiken lisäksi. Tämä ohje kyllä tuo esiin ohrasuurimoiden maun parhaillaan, nam nam!
OHRATTO (ohje Vihreästä Langasta)
(6 annosta)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1½ dl selleriä raasteena, n. 100 g
öljyä paistamiseen
4½ dl ohrasuurimoita
1½ dl valkoviiniä (itse laimensin puoli desiä viinietikkaa desiin vettä, maku oli onnistunut)
n. 12 dl kasvislientä, esim. kuutioista
suolaa ja mustapippuria
50 g voita tai margariinia
100 g voimakasta kovaa juustoa (laitoin Camembertia, sopi mainiosti, vaikkakin raastaminen oli mahdotonta)
2½ dl erilaisia pähkinöitä, manteleita tai siemeniä (heitin kaapin perukoilta joukkoon tavallista maapähkinän sydämiä ja auringonkukansiemeniä, hyvältä maistui, vaikkakin cashewit tai pinjansiemenet olisivat varmasti olleet herkullisempia)
1. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta selleri karkeaksi raasteeksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasvikset pehmeiksi.
3. Lisää kattilaan ohrasuurimot ja kääntele seosta muutaman minuutin ajan.
4. Kaada joukkoon valkoviini sekä kuuma kasvisliemi. Mausta alustavasti suolalla ja pippurilla.
5. Anna ohraton poreilla kannen alla hiljakseen noin 40 minuuttia (tai reilut 20 minuuttia, jos käyttää esikypsennettyjä suurimoita kuten minä). Sekoittele seosta toisinaan.
6. Ohraton kypsyessä kuumenna pannulla tilkka öljyä. Kumoa pähkinät pannulle ja kääntele niitä, kunnes ne saavat väriä. Mausta pähkinät suolalla ja siirrä ne kulhoon odottamaan.
7. Kun ohrasuurimot ovat kypsiä, mutta niissä on vielä hiukan puruvastusta, lisää joukkoon voi sekä juustoraaste. Ohraton on tarkoitus olla pehmeää. Kääntele seos tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
8. Kumoa pähkinät ohraton pinnalle. Nauti heti.