Місяць тому, 6 жовтня, я добився того, що
борщ офіційно зареєстрували в Україні як національну страву.
Ця подія запустила величезну інформаційну хвилю у світі. Наступний етап - щоби борщ визнало нематеріальним надбанням і ЮНЕСКО
Спочатку про це написали в
The Times and The Sunday Times.
Потім -
The Washington Post Magazine.
Наступними стали
The New York Times.
Далі - підкаст для канадської
CBC News та десятки похідних статей.
Ніколи не міг подумати, що буду спілкуватися з топовими світовими ЗМІ.
Подія наробила галасу через те, що борщ - це не просто страва. Це частина української ідентичності та наша національна цінність.
Потужний культурний феномен, відповідь на питання «що єднає українців та відрізняє їх від інших націй».
6 жовтня ми не просто сказали про те, що борщ - український. Ми вчинили опір Росії та її пропаганді, і нас підтримав світ.
Якщо хтось не знав, то в Росії вірять, що борщ - то їхній національний суп.
Сусідам після всіх новин трохи поплохєло і мені написали з російсьского ТБ. Я відмовився з ними розмовляти, бо не збираюся підкидати інформаційне паливо в їхню машину пропаганди.
Це все - лише початок.
Ми ще поговоримо про борщ та Україну зі світом, але вже на більш високому рівні.
Перший інформаційний етап підходить до кінця. Далі буде. Ми переможемо!
Залишаю вам посилання на статті про борщ, про які згадував на початку:
The Times:
https://bit.ly/3ewNBPYThe Washington Post:
https://wapo.st/3548eQiThe New York Times:
https://nyti.ms/3ewXrBkCBC:
https://bit.ly/2GAOydD----
Якщо вам зараз сильно закортіло борщу, то зготуйте його за рецептом з
klopotenko.com/uk/.
Чи підіть до
100 років тому вперед - я об’їздив всю Україну, щоб відтворити там такий борщ, від якого піднебіння лоскоче. Обійняв.
Шеф-кухар Євген Клопотенко