Клавдієвська фабрика ялинкових прикрас

Nov 25, 2012 11:29


Сьогодні вирушили на екскурсію у Клавдієво, яку організувала Унікальна Україна. Ціни на екскурсію дуже порадували: 180 грн з чотирьох. Ми налаштовувалися на таку собі новорічну казку, але для мене те, що я побачила, стало дуже неприємним сюрпризом. Хтось закидав, що я бачу в усьому негатив, але хочу показати вам невеличкий фотозвіт, і чи справді я така вже негативістка - вирішуйте самі.





Ми прибули перші, і наша екскурсія почалася о 9:15. Ззовні територія фабрики дуже захаращена і занедбана. Однак в тому році фабрику викупив Львівський склодзеркальний завод, і наче почалися сякі-такі покращення. Принаймні, найстрашніші частини території закрили яскравими банерами, а щоб будівля геть не відлякувала, то її труби пофарбували у різні кольори.



Насправді за гроші, витрачені на банери, можна було б спокійно поміняти шибки у вікнах тих приміщень, де працюють люди.



Жіночка показує нам, з яких скляних трубочок роблять заготовки під ялинкові прикраси.



Далі ми йдемо у склодувний цех. Тут мені стає геть похмуро. Адже в цеху страшенно холодно. Жінки кажуть, що взимку взагалі малореально працювати. Вони одягнуті так, як наче б стояли надворі. Про зарплату питати не ризикую, але не думаю, що вона висока. Всі жінки - приблизно одного віку. Молодь, каже екскурсовод, затримується тут рівно до першої зарплати. Далі тікає.






Вогонь подається з пальника разом із повітрям. Це підвищує температуру полум'я і скло стає піддатливим.



Це місцева зірка, яку усі фотографують. Я теж не втрималася:



Видуті кульки виглядають неначе мильні бульбашки. Мене справді це видовище зачарувало.





Потім переходимо у інше приміщення. Тут сяють новопоставлені вікна. Розповідають, що на наступну зиму і склодувний цех обладнають вікнами. Але то аж коли буде.
Про художників подбали, у них робота тонка, їм треба тепло.
У цьому приміщенні кульки посріблюють зсередини. Наливають спеціальний розчин до середини, а далі опускають у ванну. А далі треба було вчити фізику, аби зрозуміти, як це відбувається.



Заготовки вже посріблені:


Художники оздоблюють кульки. Багато кульок на замовлення. За них мають платити непогано. Тим часом, на фабрику прибувають і прибувають автобуси. Ярослав з Унікальної України каже, що коли у них не ранній виїзд, а звичайний, то іноді доводиться стояти в черзі по півгодини, аби зайти в цех. Цікаво, куди ідуть гроші від екскурсій і замовлень на кульки, якщо у цехах навіть шибок нема?







Кажуть, що Львівська фабрика забрала усі формочки. Тепер у Клавдієво тільки дмуть кульки. Ще розказували, що поруч є приватна фабрика ялинкових прикрас. "Там дівчата у маєчках сидять!" - розповідають працівниці.
Ну а Унікальна Україна та Ярко Козак, як завжди, чудові.

Слава Труду!



ти ба, враження, життя українське, світлини, шо його робити дорога редакція?

Previous post Next post
Up