Український портрет. Серія 7. Лівобережна Україна. 17 ст.

Oct 12, 2012 22:58

Незакінчена.
Поки що поміщаю один портрет, найулюбленіший:).
Козацькі портрети називаються "контрфекти" . Виникає світський портретний живопис на Східній Україні - від Києва починаючи, пізніше, ніж у Львові і на Волині - тому винувате і віддаленність від Європи і менший вплив католицизму, і менша кількість художників.  
Хочу нагадати, що в ці десятиліття в Речі Посполитій був поширений серед шляхти, і згодом перейняли собі і козаки, так званий "сарматизм". 
Шляхтичі і козаки вважали, що походять від племені "сарматів" - іраномовних племен зі Сходу України.
"Сарматизм", власне, був не просто пошуком історичних початків, а й певною ідеологією - культивував  чесність, гордість, релігійність, волелюбність, сміливість, шляхетність. (перерахувала і подумалось, як же жаль, що зараз "сарматизм" не популярний культ).   
Певними узагальнюючими рисами  ця ідеологія відобразилась і в мистецтві.  Про "сарматизм" свідчить площинність, лінеарність,  червоний колір (вважалось, що червоний - колір  тільки благородних людей),  герби і написи. Східно-український портрет не можна вивчати від відриву від польсько-литовського, однак він має свої індивідуальні, поєднані з давньоруською культурою і Сходом, риси.  Українці любили яскраві кольори і візерунки, ніколи не випинали  некрасивість (у польської шляхти вважалось, що навіть brzdote (бридота) - то все одно гарно, бо блакитна кров - є блакитна кров). 



Знайомтесь. Лубенський полковник Леонтій Назарович Свічка.   Фундатор Успенської церкви в Пирятині. 
Фрагмент з ікони  Роз'яття з  пристоячими. 
Походження портрету - церква с.Олексіївки Гребінківського району Полтавської області. 
Портрет датується 1680-ми роками.




Живопис України, Бароко, Український портрет, Козацтво

Previous post Next post
Up