Чесні вибори.

Jan 25, 2014 10:36

Під час виборів, ще до закінчення підрахунку голосів оприлюднюють данні "екзіт-полів" і кажуть що виграє такий кандидат, а після оприлюднення результатів виявляється що переміг інший. Але з даними соц опитувань не підеш в суд, бо це не буде доказом фальсифікації чи ще чогось, бо в нашій країні не відносяться серйозно до соціологічних опитувань.
Як на мене, є можливість зробити вибори чеснішими. На кожній виборчій дільниці завжди крім членів комісії є спостерігачі, зазвичай це купка дармоїдів, які вирішили по легкому зрубити бабла, день посидів, пару гривень маєш, дивлячись на скільки розщедриться партія від якої спостерігач. Часом вони взагалі приходять на відкриття дільниці, а потім йдуть собі по справах, часом вертаючись до дільниці, зробити вигляд активної діяльності і знов зникнути або заснути в кутку. Але є в них таке право, після закінчення підрахунку голосів взяти собі копію звіту, де вказано скільки бюлетенів було на дільниці, скільки зіпсованих, а головне, скільки голосів за кожного кандидата/партію.
Так от, ніхто ж не заборонить зробити інфо-центр, куди ці спостерігачі можуть надіслати ці данні із підтвердженням у вигляді "скану" цього звіту. І потім вже, якщо кількість голосів не буде збігатись, можна розглядати в суді кожен випадок окремо. При потребі викликати в суд кожного робітника спірної дільниці і запитувати які дані правильні, від цвк чи копія звіту від спостерігача. Все одно всіх не куплять і всіх не залякають. Тобто буде реальний шанс відстояти чесність і прозорість виборів, на жаль не на всі сто, але хоч на трошки.
На даний час в нас є ГО "Майдан". Це непоганий плацдарм для здійснення такої роботи. Але при умові того, що саме ГО не перетвориться в партію і не почне саме виборювати собі голоси виборців. На кожну дільницю треба буде направити не менше двох спостерігачів, щоб їм було не сумно і могли один за одного постояти в разі чого. Обов'язково провести з ними інструктаж, що можна робити, що ні, які дії вони можуть присікти і як само.
При виборі кандидатів на спостерігачів, як на мене, треба обирати з людей фанатично відданих справі, з молоді, в яких вогонь в серці не загасив матеріально-цинічний світ, або людей в яких керівництво буде впевнене на всі сто.

Ще така є ідея стосовно запобіганню вкидання чи заливання бюлетенів в урні чорнилами чи ще чимось. Зазвичай в нас дільниця це спорт зал чи хол чи ще якесь одне приміщення, тобто увірватись в приміщення і закинути щось в урну не становить ніяких проблем. Тому, треба відгородити сіткою, чи просто поставити парту на парту, але щоб було видно що відбувається в середині. Зробити прохід, на якому буде чергувати хоча б один міліціянт і поставити поруч з цим проходом вішак, щоб люди не проходили в зону кабінок та урн у верхньому одязі. Скинув куртку, показав охоронцю що в тебе сама така кількість бюлетенів яка потрібна, проходьте голосуйте і вкидайте в урну. Біля урн теж можна поставити правоохоронця, якому треба показати скільки в тебе бюлетенів, просто зворотньою стороною, щоб не порушувати право на анонімність волевиявлення. Так це створить певні незручності і можливо додаткові черги, але сподіваюсь воно буде того варте.
Previous post Next post
Up