Rise and Kill First

Jan 24, 2021 16:37



Laba
i įdomi knyga, ypač prisimenant skambius pernykščius Irano generolo Kasemo Suleimani ar branduolinės programos mokslininko Mohseno Fakhrizedo nužudymus. Iš kurių matyti, jog nelabai kas ir keitėsi nuo knygoje aprašomų aktualijų.

Knyga apie Izraelio slaptųjų tarnybų vykdytas (-omas) tikslines žmogžudystes - nuo pokarinio nacių budelių medžiojimo iki dabartinių droninių smūgių iš oro.

Pavykusias ir nepavykusias (pvz., pasikėsinimo į Sadamą Huseiną operacija). Raketų ir atominio ginklo kūrėjų-mokslininkų arabų valstybėms medžioklė. Pasikėsinimai į karinius ir politinius veikėjus. Karštligiška teisinių formuluočių (lyg ir) pateisinančių tikslines žmogžudystes paieška - kai įtariamojo nužudymas prilyginamas savigynai, paremtai Talmudo eilutėmis "Jei kas ateis tavęs nužudyti, pakilk ir nužudyk jį pirmas."

Daug ir daugel ką paaiškinanti, liūdinanti, atskleidžianti, mirganti neįtikėtinais nutikimais ar nežinomomis jų smulkmenomis (šaltinių sąraše vien interviu su žvalgybininkais sąrašas -smulkiomis raidėmis-užima gerus porą puslapių). Vietomis ciniška ("jeigu vaikams lemta verkti, geriau tegul tai nebus žydų vaikai"), negailestingai atvira, neieškanti pasiteisinimų ir nekurianti iliuzijų.Nuplėšianti patosą, apgaubusį daugelį legendinių Izraelio specialiųjų operacijų, pvz., garsiojo 1973-iųjų balandžio reido (operacija "Jaunystės pavasaris"), kai 30-ies komandosų grupė, pasidalinusi į šešias grupes, išsilaipinusi iš jūros, prasmuko į Beirutą ir išžudė "Juodojo rugsėjo" vadeivas. Tačiau ir pati patyrė nuostolių - žuvo du kariai, dalinai dėl to, kad operacijoje dalyvavęs civilis vairuotojas, išsigandęs šūvių, anksčiau laiko spruko iš įvykio vietos.

Vietomis kraipai galvą - darsyk įsitikinęs, koks vidinis skruzdėlynas ir kivirčai verda Izraelio viduje - tačiau išoriniam pasauliui sumaniai demonstruojama olimpinė vienybė.*
...vietomis stebina žudikų ironija - karo istorija besidominčiam Egipto karo atašė Jordanijoje žydai pakišo Heinzo Guderiano knygą "Achtung Panzer" - kuri sprogo atašė rankose.
...vietomis sukrečia smulkmenos - pvz., garsaus latvių lakūno, aviacijos konstruktoriaus, bet ir - budelio, dalyvavusio masinėse žydų žudynėse - Gerberto Cukurso medžioklė Brazilijoje. Penki "Mosado" agentai įviliojo jį į apleistą sandėlį, bet šis, vos peržengęs slenkstį, suvokė kas laukia ir, apsisukęs, bandė sprukti atgal. Neišsiveržė tik dėl to, kad trys (!) agentai iš išorės užrėmė duris, kol du bandė suraityti jį viduje (vienam jų latvis nukando pirštą, bet ir pats buvo uždaužytas plaktuku).
...ar Otto Skorcenio, legendinio nacių diversantų vadeivos verbavimo (taip, buvo užverbuotas Izraelio žvalgybos) 1964-aisiais smulkmenėlės "Skorcenis buvo gigantas. Tiesiog milžiniškas. Ir aiškiai galingas fiziškai.<...> mane sukrėtė du momentai. Pokalbio metu jis ėmė ieškoti savo užrašų knygelėje telefono numerio, kurį ketino man perduoti. Netikėtai, jis išsitraukė iš kišenės monoklį ir įsistatė į dešinę akiduobę. Ir tuomet, su savo gigantišku ūgiu, randu, agresyviu žvilgsniu, ėmė atrodyti pačiu tikriausiu nacistu."

Tačiau labiausiai į akis krinta desperacija, strateginė aklavietė, blaškymasis nuo tikslinių žmogžudysčių serijų, atsakant į teroro aktus, prie mėginimo visą išspręsti derybomis. Ir suvokimo, kad nė vienas receptas iki galo nesuveikia. Tačiau kartu - kad jei pergalė neatrodo įmanoma, reikia stengtis bent nepralaimėti.***
Nors specialiųjų operacijų taktinė sėkmė neretai tik pakenkia strateginei situacijai: "Žvalgybos pasiekimai daugeliui Izraelio lyderių sukėlė iliuziją, kad slaptos operacijos gali tapti strateginiu, o ne taktiniu instrumentu ir gali būti naudojamos vietoj diplomatijos, sprendžiant geopolitinius, etninius, religinius ir nacionalinius konfliktus...<...>Izraelio žvalgybos istorija, aprašoma šioje knygoje - tai visa eilė įspūdingų taktinių pasiekimų ir tuo pat metu - siaubingų strateginių pralaimėjimų."

...vietomis matai, kokie milimetrai skyrė persekiotojus nuo nekaltų žmonių tragedijos. Pvz., Jasiro Arafato medžiojimas - jo lėktuvo, dovanoto Saudo Arabijos, Izraelis nelietė tik dėl to, kad abu lakūnai turėjo JAV pasus. Kai pagaliau šis, rodos, įlipo į kitą lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Kairą, du Izraelio F-15 buvo jau per plauką paleisti raketas. Pačiu paskutiniu momentu paaiškėjo, kad lėktuvu skrido jaunesnysis jasiro Arafato brolis, palestiniečių Raudonojo kryžiaus įkūrėjas. Lydėjęs 30 palestiniečių pabėgėlių vaikų gydymui į Kairą...

...ar neskyrė - operacijos "Vėliavnešys" metu 2002-aisiais smūgiu į namą iš oro buvo nužudytas toks Salachas Šchade, organizavęs daugybę teroro aktų Izraelyje (kaltinamas iki 500 žmonių žūtimi). Net ir nustatę jo buvimo vietą, žydai vis susilaikydavo nuo smūgio - nes Šchade nuolat buvo apsuptas civilių. Du kartus smūgiai buvo atšaukti paskutiniu momentu - per tą laiką nuo Šchade sprogdinimų žuvo 30 žmonių Izraelyje. Tad galiausiai žydų nervai neišlaikė - bet sprogimo metu žuvo dar 14 žmonių, iš jų - 7 vaikai.

Ir vis tos smulkmenėlės: pvz., "Mosado" direktorius, laikęs savo kabinete senelio, nacių nufotografuoto prieš pat egzekuciją, nuotrauką - kad parodytų neryžtingesniems bendradarbiams.
...ar Arielis Šaronas (buvęs izraelio ministras pirmininkas), kuris savo darbo kabinete laikė specialų albumą su teroristo-mirtininko susprogdinto žydų autobuso nuotraukomis - sudarkytų kūnų vaizdais. Albumą, pavartymui, jis įteikdavo visiems užsienio diplomatams, atėjusiems priekaištauti dėl Izraelio veiksmų teroristų atžvilgiu.**

..ar, galų gale, dviprasmiškos autoriaus eilutės: "Net jei žinočiau atsakymą į klausimą, kas nužudė Jasirą Arafatą, šioje knygoje jo negalėčiau pateikti, ar net parašyti, jog jį žinau. Izraelio karinė cenzūra draudžia man net aptarinėti šį klausimą."

*Pvz. 1993 m. "Mosadas" per dvigubą agentą pakišo Mahmudui Abasui, antram žmogui Palestinos išsivadavimo organizacijoje po Jasiro Arafato, odinį ortopedinį krėslą, kurį patys vadino "dainuojančiu" (su akumuliatoriniu pasiklausymo įtaisu, suveikiančiu tik jei kas jame sėdėdavo ir kalbėdavo). Bet "blakė" stebėtinai greitai buvo išaiškinta - mat apie ją derybų metu palestiniečiams užsiminė... žydų diplomatai, manę, kad "Mosado" "vanagai" galų gale sužlugdys derybas ir nusispjovę į galimą dvigubo agento žūtį.

**Nors po 2001 m. rugsėjo 11-osios tų vizitų pamažėjo: "Ūmai pretenzijos mums liovėsi, - pasakoja generolas-majoras Giora Eiland, izraelio nacionalinio saugumo tarybos pirmininkas. - Jos tiesiog dingo iš tarptautinės darbotvarkės." Dešimtmečius mėginęs paaaiškinti savo veiksmus likusiam pasauliui, izraelis, staiga suprato, kad paaiškinimai nebereikalingi. Kuriam laikui visi viską suprato."

***Nesibaigiančioje žudynių grandinėje stengtasi įžiūrėti vilties ženklų, kaip pasakojo vienas žydų agentų "Kartą į tardymo kamerą mums atvedė "Islamo Džichado" Dženino rajono lauko vadą. Per kažkokį atsitiktinumą, mes jo nenužudėme, o paėmėme į nelaisvę. Aš nudžiugau, kai man pasakė, kad šiam tik 19 metų. Vadinasi - laimime, nes išmušėme visą kartą tų, kurie buvo prieš šį vaikinuką."

knygos, žydai, įdomybės, istorija

Previous post Next post
Up