Apie baisų vokišką ragą - trumpa pickelhaubės istorija

Jul 14, 2013 16:15

Iš serijos "bijo mergos traktoristų":
...benaršydamas medžiagų apie 1914-ųjų karo pradžią, radau šį tą stebuklingo, puikiai tiks iliustracijai kokie gandai nusirito-nuvilnijo per Lietuvą apie vokiškąją pickelhaubę pirmomis karo dienomis:

"Žmonės suvis persigando ir laukia dieną po dienos, kuomet ateis prūsai. Labiausiai jų bijosi merginos. Apie vokiečius kalbama visaip. Pavyzdžiui, pasakoja, kad jie turį ant kepurės tokį ragą, kuriuo ir be ginklo būdami atsiginą nuo mūsų kariuomenės."


Kita vertus.... Mergas galima suprasti... Barzdočius prūsų karininkas 1915 spalį kažkur Rytų fronte. Fotografija iš Brett Butterworth kolekcijos.

Pickelhaube (arba pickelhelmu), jei ką, vadino vokiečių karių I pasaulinio karo pradžioje nešiotą aštriasmailį odinį šalmą (dar turėjusį pavadinimą "Helm mit Spitze" - pažodžiui būtų lyg ir "Smaigalinis šalmas") Tai bene ryškiausias kaizerinės, prūsiškosios vokiečių armijos simbolis.
Šalmą gamino iš tvirtos odos su metaliniu spygliu (kai kurios, pvz., artileristu, viršūnėje turėjo rutulį, o ne spyglį) viršūnėje.
Pickelhaubės priekyje dar būdavo metalinė dekoratyvinė figūrinė kokarda, vaizduojanti Prūsijos herbą - erelį (kitų Vokietijos valstybėlių - Bavarijos, Viurtembergo ir kt. kokardos buvo sklirtingų formų), o viduryje - pulko numerį.
Buvo gaminamos ir metalinės pickelhaubės - pvz., kirasyrai nešiojo plienines su varinėmis detalėmis.

Nuo 1892-ųjų, o ypač prasidėjus I pasauliniam karui pickelhaubes imta dengti šviesiai rudais užvalkalais, siekiant jas apsaugoti nuo purvo, bet labiau dėl to, kad jos, blizgėdamos labai demaskuodavo vokietukus. Ant užvalkalų raudonais ar žaliais dažais užrašydavo pulko numerį.
Jei 1914 m. visos pickelhaubės dar buvo odinėmis, karui tęsiantis vokiečiams ėmė trūkti odos ir 1915 m. jas buvo bepradėję gaminti iš plono plieno, o blokavus metalo importą iš Argentinos, šalmus mėgino gaminti iš ko bepapuolė - įvairių odos pakaitalų, presuotos popieriaus, bulvių lupenų ir net iš pernokusių moliūgų žievės.


Amerikietiškas antivokiškas I pasaulinio karo laikų plakatas. King Kongas, pasirodo, turi gilias prūsiškas šaknis.

Tačiau galiausiai tiesiog ėmė naudoti kitokį šalmą - mat karo metu paaiškėjo, kad odinės pickelhaubės prastai saugo kareivių galvas nuo skeveldrų ir šrapnelių. Be to, garsusis spyglys neretai kyšodavo iš apkasų, šitaip lengvindamas užduotį priešo snaiperiams. Šie, jei pickelhaubės savininkas ir būdavo atsargus, stengdavosi bent jau kulka nukirsti šalmo spyglį, kad išgąsdintų priešo kareivį.
Todėl 1915 m. imtos gaminti pickelhaubės su nuimamu spygliu. Na, o 1916 m. jos pamažu imtos visuotinai keisti naujuoju plieniniu vokišku šalmu - Stahlhelme, kuris galvas saugojo kur kas geriau. Pickelhaubės teliko paradams.

Įdomu, kad 2006 m. pasaulio fubolo čempionato Vokietijoje metu vietos verslininkai mėgino gaminti suvenyrus - plastamsines pickelhaubės kopijas, nuspalvintas geltonai-juodai-raudonai. Tačiau jų nelabai kas pirko - net patiems vokiečiams jos kėlė neigiamas asociacijas.

Pickelhaubes, kaip vieną vokiečių - blogio imperijos karių simbolių aktyviai propagandiniame kare naudojo britai, nors šį šalmą vokiečiai naudojo dar gerokai iki I pasaulinio karo.

šiaip sau, senoji fotografija, keistenybės, pirmas pasaulinis, įdomybės, istorija, karo istorija

Previous post Next post
Up