Ąžuolinis Palemonas ant Seredžiaus kalvos

Jul 01, 2013 23:25



Va tokį Palemoną iš vėtros kadais nuversto ąžuolo-senolio, pastatė serediškiai miestelio (tiksliau - Pieštvės) paminėjimo 720-ųjų metinių proga praėjusią savaitę.
Ant kalvos, netoli bažnyčios (greta piliakalnio statyti uždraudė paveldofašistai, visai rimtai siūlę tai daryti...buvusio tualeto vietoje, prie autobusų stotelės).



Vaizdas nuo šios vietos išties įspūdingas, neblogesnis, nei nuo Palemono kalno.
Pats paminklas... be abejo neprilygsta šėtonišką galią spinduliuojančiai Veliuonos Velionai, tačiau menkai nusileidžia tos pat Veliuonos Kristui. Ką ir bekalbėt apie vilkijiškių Ringovės piliaklanyje įbesta angelą, kuris (kad ir sušaudytas ir pneumatinių šautuvų) irgi savaip gražus.



Mano akim skulptūroje per gausiai smulkių detalių, tų spygliukų-dygliukų, kurie, praėjus kokiems penkeriems metams neišvengiamai ims lupinėtis, irti, prireiks remonto.
Dėl vaizdelių istoriškumo... Na, tai meno kūrinys - panorėjo kūrėjas apšarvuoti Palemoną lorica segmentata - ir ką? Ir nieko, Nerono laikais tokiais rfomėnai irgi žvangėjo. Skydas gal tik gerokai keltiškų bruožų. Bet žvelgia teisinga kryptimi - kaip tik į Dubysos-Nemuno santaką, kur kažkada galeros irklai įsirausė į pakrantės smėlį, o brūzgynų link kažkas valdingai riktelėjo "hic repertus!".

gimtinė, geros vietos, mūsų miesteliai, istorija

Previous post Next post
Up