обкладинки німецьких тижневиків 32/2010

Aug 15, 2010 14:00


WirtschaftsWoche 32/2010. Німецькі підприємства поступово та впевнено виходять з кризи. Прибутки та обороти зростають, а деяким підприємствам вдалося навіть у кризовий час збільшити частку власного капіталу чи зробити інвестицію у своє майбутнє. Головна тема тижня - «Впевнено з кризи. Ексклюзивне дослідження: аналіз всіх підприємств DAX та MDAX». Неважливо, чи Adidas, чи Daimler, чи Siemens, чи BASF, чи Linde, чи навіть Infineon - за перше півріччя 2010 року німецькі компанії зафіксували мега-обороти та неймовірні рендити (особливо у порівнянні з попереднім кризовим роком). «Made in Germany» - знову квітне і пахне. Особливого успіху ведучим німецьким підприємствам вдалося досягти у збільшенні частки власного капіталу. Незалежний аудит найбільших 30 німецьких компаній (включених до DAX) показав, що частку власного капіталу було збільшено на 12% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, та на 3% - з докризовим 2008 роком. Причиною цього успіху стала вдала суміш з заниження виробничих коштів, притоку капіталу та інвестицій у людські ресурси та ноу-хау. При цьому підприємства не економили на інноваціях: витрати на R&D (дослідження та розвиток) залишилися в 2009 році на стабільному рівні у 57 мільярдів євро. Крім того німецька економіка має завдячувати вдалій антикризовій політиці уряду. Берліном було запущено дві кон’юнктурні програми, загальною вартістю у більше ніж 100 мільярдів євро, виплачено спеціальні премії за старі авто при купівлі нових, тимчасово занижено соціальні відрахування, та збільшено заради цього зовнішній державний борг. Також профсоюзи, розуміючи тяжку ситуацію, мовчки сприйняли скорочення робочого часу та зарплат на тисячах підприємств.


Der Spiegel 32/2010. Чи є врівноваженість, розумові здібності, надмірна вага та довготривалість життя вродженими? Останні дослідження у генній інженерії наближають нас до думки про всесильність біології. Але з іншого боку дослідження показують, наскільки навколишнє середовище змінює генний набір. Тобто гени керують нами, але і ми керуємо генами, визначаючи наш стиль життя. Головна тема тижня - «Перемога над генами. Розумніше, здоровіше, щасливіше: як ми можемо формувати наш геном». Тривалий час актуальною була дискусія між філософами та вченими-біологами на тему, що сильніше впливає на людину: біологічна натура чи зовнішні впливи. Результати останніх досліджень задовольнять обидві сторони: гени та навколишнє середовище не знаходяться в альтернативному положенні один до одного, а навпаки - в багатьох випадках грають на одній стороні. Бо саме зовнішні впливи можуть змінювати гени в хімічному плані та таким чином їх активувати або ж деактивувати. Фізична активність, міжлюдські відносини та соціальні фактори - все це накладає відбиток на геном. І цьому явищу вчені знаходять все більше підтверджень. Так, наприклад, немовлята, яких матері більше пестять (у порівнянні з іншими), практично невразливі до стресу у дорослому житті. Люди, які регулярно займаються медитаціями, дійсно змінюють структуру кори головного мозку. Вихованці дитячих будинків в більшості випадків радикально змінюються в прийомних сім’ях. А однояйцеві близнюки (з дуже схожим геномом) можуть біти абсолютно різними людьми.


Focus 32/2010. Головна тема тижня - «Біологія релаксації. Про мистецтво правильного заряджання тіла та духу».


Stern 32/2010. Головна тема тижня - «Псевдо - Давид. Ексклюзивне інтерв’ю з чоловіком, який вкрав в Ліхтенштейні секретні банківські дані, «заклав» Клауса Цумвінкеля (президента Deutsche Post) та інших неплатників податків і таким чином сам став мільйонером».

обкладинки, wirtschaftswoche, focus, cover, stern, der spiegel

Previous post Next post
Up