ПІДСУМОВУЮЧИ ДИСКУСІЮ ПРО ІСПАНСЬКІ ТАРИФИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ.

Jun 09, 2024 14:34

Oleksandr Ruzhanskyi
Я вчора замахався кожному владному і ахметовському дуполизу, або просто сумлінному хейтеру, доводити очевидне в індивідуальному порядку.
Тому зараз всі елементи дискусії викладу в узагальненому вигляді.
Буду іноді матюкатися. Та й піхуй.
Ну, по-перше. Одразу, коли я написав, що сплачую за електроенергію в Іспанії близько 30 євро на місяць (тут за 28 днів рахують), набігла купа схвильованих співгромадян, в тому числі, з Іспанії, які почали волати, що такого не може бути і закидувати мене якимись платіжками, деякі з яких містили шалені, як на мене, цифри.
Я одразу зауважив, що мова йде про тарифи, а не про особисті забаганки та звички використання електроенергії, в сенсі, наприклад, кондиціонованої прохолоди у всіх 5 кімнатах іспанської оселі бідних вкраїнчиків, або приймання ними годинами розслаблюючої гарячої ванни. Ви ж не думаєте, що всі наші біженці тут усіляко потерпають від нестачі грошиків? Ха-ха. Добре, що Іспанія змусила всіх, хто приїхав з України на своїх автівках перереєструвати їх на іспанські номери. Для них добре. Бо вже й не видно Феррарі, Порше Панамера та інших мерсів - бмв на українських номерах. А було прикольно на початку. Коли, наприклад, я був свідком, як дівчинка на Мазераті з київськими номерами, приїхала до місцевого Червоного хреста отримати соціальну допомогу від жалісливих іспанців. 🙂
Коротше це все повинно бути зрозуміло. Але ж, виття, дай платіжку, було знатне.
Дав. В наступному дописі. 28,36 євро за 154 кВт/г. Виття змінило вектор, але не припинилося. Справа у тому, що в дописі я навів рекламу іспанської компанії, яка пропонувала незмінний тариф у 0,11 євро за 1 кіловат. Якщо ж порахувати мій платіж в середньому на 1 кіловат, то виходило 0,184 євро. Вобчем, посипалося, типу, це вже не 0,11! Ха-ха! Сам себе викрив! Нібито, не було декілька хвилин тому - 30 євро не може бути! Це брехня!
Ну да, мій платіж від рекламних обіцянок відрізняється на 0,074 євроцента. Наскільки це велика різниця? Для іспанських доходів це взагалі ні про що. Втім, я сходив до рекламодавця і зробив розрахунок, за його схемою, свого споживання світла. Вийшло в середньому 0,16 євро за кіловат. Вже менше, ніж у мене. Від реклами це, звісно, відрізняється, але, знову таки, не суттєво - на 5 єврокопійок. Порядок цифр такий же. Да, є момент додавання в Іспанії до ціни тарифа обов'язкових платежів, але чим більше споживання кіловат, тим менша їхня частка впливає на остаточну середню ціну. Тобто, у випадку пропозиції даної компанії можна знизити середню ціну за кіловат ще більше.
Чи можна це порівнювати з тими тарифами, які введені в Україні? Тобто, 0,16 євро, або 7 гривень, з українським тарифом у 4,32 грн? Абсолютно можна. Беручи до уваги питому вагу витрат іспанців на електроенергію у їхніх доходах і теж саме в Україні.
Я ж недарма навів мінімальну заробітну плату і мінімальну пенсію по старості в Іспанії. Перераховуючи на наші гроші, це 58 211 і 26 576 гривень.
Скажіть мені, за такого бабла сильно буде впливати на ваше життя електротариф у 5, або навіть у 8 гривень?
Але, захисників владних покидьків і рижого мудня цей момент взагалі не цікавить. Мовляв, до чого тут це, коли підвищення тарифів - це вимушена міра і від цього нікуди не дітися?
Як же ж вони заїбали! Причому, зайобують ці персонажі ще з часів Петра Олексійовича. Пам'ятаєте, підвищення ціни на газ до ринкової? Ну, як же! Ми ж в ринковій економіці! Дайош ціну на газ, як у Європі! А Ротердам плюс не забули? Ну, оцю хуйню, про “індикативні ціни” на вугілля”?
Ну, ок. Справу оцих “індикативних” розумників, які чпокнули Україну та українців, як мінімум, на 20 мільярдів гривень НАБУ вже передала до суду. На жаль, без головних бенефіціарів оборудки у вигляді Ріната Леонідовича та Петра Олексійовича.
А я особисто ще згадаю, як вугілля з окупованих територій потягами йшло в Україну перетворюючись на паперах на ротердамське, і як до цього економічного дива присмоктувалися навіть такі моральні гомосексуалісти , як Толя Матіос та Костік Кулик.
Але, продовжимо. Ринкова ціна. Ага, блять, ринкова. Ринкова ціна складається в результаті пропозицій на ринку конкретного товару і його попиту у споживачів. Саме так, а не постановою уряду.
Хоча, ні. У нас таки є ринок електроенергії: ось тобі ДТЕК, а ось тобі держава . Обирай - не хочу!
Зараз, за логікою “риночників”, у зв'язку з руйнуванням московньо багатьох електростанцій, пропозиція електроенергії стала менша, а попит залишився таким самим. Значить, потрібно підвищувати ціну, бо це ринковий механізм регулювання попиту.
А, нічого, блять, що у нас війна, яка за масштабами близька до Другої світової? А нічого, що ринкові механізми в таких умовах державою обмежуються?
Пропоную “ринковим виправдачам” підйому тарифів для населення попиздувати вивчати досвід США під час згаданої Другої світової, коли американський уряд вдався до жорстких цінових обмежень на товари першої необхідності для населення.
В квітні 1941 року Президент Рузвельт створив “Бюро з управління цінами та цивільними поставками”, яке займалося питаннями регулювання цін. Обмеженням їх зростання в першу чергу. А для тих, хто не виконував розпорядження цього Бюро навіть застосовувалася кримінальна відповідальність. Цінові обмеження в США були зняті вже за Трумена і після закінчення Другої світової - у 1946 році.
Але, окрім цього, в мене таке питання: а коли взагалі нам відкривали об'єктивні дані по собівартості електроенергії? Які можна перевірити? Бо я маю великий сумнів, що рижий аферист і його владні ідейні побратими у безперервній боротьбі за грошові знаки з багатьма нулями, можуть чимось керувати без преференцій для себе коханих. Навіть в умовах війни.
І на останок.
На тлі вчорашнього гучного обговорення мого допису, я подзвонив своєму українському товаришу, який давно живе тут, в Іспанії. Він працює на будівлі, є гарним майстром, якого цінують і який заробляє не менше €2000 на місяць, що для Іспанії дуже добре.
Спитав його, що він сплачує за світло. Він надіслав свою платіжку - 54 євро за 173 кіловати. Я відправив йому свою і спитав, може він перейде до компанії, яка мне обслуговує? Дешевше ж буде!
І що, думаєте, він відповів? - Ну, таке… 20 євро економії, а мені з цим переходом їбатися. Не знаю, вобчем, але дякую за інформацію.
В принципі, коли ти стільки заробляєш, ще й звик до іспанської парадигми життя, коли багато на що піхуй і зайвий раз рухатися западло, то я його розумію.
Тобто, тут така історія. Якщо ти не паришся зі своїх видатків, то за руку тебе тягнути сплачувати менше ніхто не буде. Не хочеш зекономити? Значить тебе все задовільняє.
Дивіться. Я платив за тирнет одному провайдеру майже 40 євро на місяць. Це забагато, вирішив я, і пішов у компанію аби розірвати договір. Мені одразу запропонували знижку до 30 з копійкою євро. Тільки б я нікуди не йшов. Ок. Посидів на цьому тарифі. Але згодом таки пішов. Бо знайшов провайдера за 25 євро.
Втім, це не кінець історії. Я дізнався, що ці гади з нової компанії мовчки протягнули по моїй вулиці оптоволокно і тепер тариф за мої мегабіти може бути 15 євро.
Але, ніхто ж не думає, що вони мені подзвонили і радісно запросили сплачувати менше? 🙂
Коротше. Йду на наступному тижні до них міняти контракт.
Це я до того, що коли ти хочеш і можеш сплачувати в Іспанії дорого/багато - це твої питання. А я буду видрачувати собі знижки. Хоча… Чесно кажучи, заробляв би я великі гроші, мені теж ліньки було б сраку підіймати заради якоїсь смішної економії. 🙂
===
Boris Stus
Тут ,Саня,хоч у очі сци),а пан хороший і влада сама краща ) І світло відключають тому що ідари все зруйнували,і тарифи підняли тому що немає за що відновити),а продають тому що так енергосистема працює)
І все це на фоні закінчення терміну президентства та скаженої мобілізації,коли вертухаям дали команду фас і похій навіть на нові закони написані ними самими)
А те що країна скотилася до часів середньовіччя коли регентство було звичайним ділом,то все іпсо)
А хто про це каже,той агент кремля та ворог )

анализ, ахметов, беспредел, порошенко, піар, испания

Previous post Next post
Up