De dood leeft!
September - Maand van dood en begraven in het Zuiderzeemuseum
Wie herinnert zich niet de taferelen rond de laatste gang van Manfred Langer? Of het gebeuren in de Arena, alwaar Neerlands grootste volkszanger Andre Hazes gekist op de middenstip werd herdacht. Of traditionele bijzettingen van de prinsen Claus en Bernhard en niet te vergeten de paus.
Ten opzichte van de laatste dertig jaar is omgaan met de dood en het begraven of cremeren veranderd. Waren voorheen rituelen en gebruiken rondom de dood bepaald door de traditie en gewoonte, tegenwoordig regelt het individu dat meestal zelf, bij leven, en anders nemen de direct nabestaanden de taak op zich. En alles kan. Een kist in de clubkleuren van Ajax, een zerk met daarin een beeldscherm met beelden hoe de gestorvene van het leven genoot of een zanger die aan het graf smartlappen zingt.
Dat ging vroeger anders. Het Zuiderzeemuseum laat in de maand september de dood in vroegere tijden zien, een eenmalige en uniek beeld van rituelen en gebruiken volgens vaststaande regels. Een maand waarin op Urk en in Zoutkamp werkelijk diep gerouwd wordt. Een originele lijkkoets uit 1905 zal op 3,7,16 en 24 september de rouwstoet voorgaan van verdrietige in zwarte capes gehulde vrouwen naar een geopend graf op het kerkhof. In de kapel staat een zerk waarop men de eigen grafsteen kan ontwerpen. Kortom een maand waarin de dood leeft, hoe gek dat ook mag klinken. Ervaar tegelijkertijd de rust, de stilte, het vergeefse dat de dood met zich meebrengt; onvermijdelijk voor iedereen. Hiervoor is een speciale stiltekamer ingericht in het ontvangstgebouw. In het Binnenmuseum is verder rouwkleding van toen te bezichtigen en er is een expositie over de dood en de kunst in beeld gebracht door de Franse Schilder Augustin Hanicotte met onder andere het beroemde werk de ‘Begrafenis van een vissersman’.
Voor adresgegevens ga je naar
http://www.zuiderzeemuseum.nl/Home/home%20frameset.htm