Винні лицарі сучасності та "Біле вино" в Берегово

Feb 18, 2014 23:39

Сьогодні при згадці слова "лицар" мимоволі переносишся у часи середньовіччя. Перед очима повстають воїни в обладунках, на столі подані середньовічні страви, лунає музика відповідної епохи. Стоп. Викніть машину часу і поверніться в реальність. Лицарі існують і сьогодні! Так, існують у 21 столітті. Живі і здорові. :) І не тільки в клубах історичної реконструкції. Слід пам'ятати, що термін "лицар" характеризує особу, яка віддана певній справі, займається громадською діяльністю, а "рицар" - це воїн в обладунку.




Так от, зараз піде мова про лицарів з Берегівщини. Вони мають свій орден - святого Венцела. Метою їхнього об'єднання є відновлення та популяризація винної справи краю. Зараз в ордені налічується більше 50-ти учасників. У лицарі ордену посвячують виноробів, які мають певну кількість виноградників та чиї вина зайняли призові місця на різноманітних виставках. Титул лицарства передається з покоління в покоління за умови, що сини теж займаються виноробною справою. До речі в ордена є і жіноче обличчя - до товариства приймають придворних дам - фрейлін. У лицарі ордену посвячують також спонсорів та меценатів, що допомагають проводити фестивалі та ярмарки, оскільки без фінансової та матеріальної підтримки третіх сторін схожі заходи проводити важко. Почесними лицарями ордену є консули держав. Вони допомагають виноробам перевозити велику кількість вина через кордон в інші країни на виставки та фестивалі. Оскільки за українським законодавством дозволено перевозити не більше 2л вина, що явно мало для міжнародної виставки, то необхідні додаткові клопотання. Урочиста церемонія посвячення включає в себе клятву ордену, у якій обіцяють прославляти вина, мечоносець ордену торкається мечем плеча кожного нового лицаря, на них урочисто одягають мантії та вручають медалі ордену.
Наймасштабнішим заходом, який організоують лицарі Винного ордена святого Венцела є фестиваль "Біле вино" в Берегово. Традиційно він проходить у перші вихідні березня. У 2014 році свято вина запрошує до себе з 7 по 9 березня. Програма заходу:
7-го березня 2014 року (п’ятниця)
9.00 Виставка-ярмарок закарпатських вин.
9.30-13.00 Передача зразків вин на конкурс (площа Кошута, в офісі СП “Екотрейдінформ”, біля входу до гуртожитку ЗУПІ).
12.00 Ефективніше від “Віагри”. Вино як напій кохання.
15.00 Покладання вінків до пам’ятника видатного професора-хірурга, відомого селекціонера винограду Бертолона Ліннера. (Берегово, вул. Б. Ліннера, 1. /ЦРЛ/).

8-го березня 2014 року (субота)
9.00 Виставка-продаж закарпатських вин.
11.45 Святковий марш. Колона з участі запрошених гостей (делегацій) шикується біля римо-католицького костелу (пл. Ракоці, 3).
12.00 Урочисте відкриття ХIV-го Міжнародного фестивалю вина на Берегівщині /2014/.
Прийняття нових лицарів та придворних дам  (Фрейлін) до Винного лицарського Ордена Св. Венцела. Підведення підсумків конкурсу вина, вручення медалей. (пл. Кошута, перед міським Будинком культури, велика сцена).
18.00 Танцюють всі. Народне гуляння на пл. Кошута

9-го березня 2014 року (неділя)
9.00 Виставка-ярмарок закарпатських вин.
11.00 Служба Божа за виноградарів та виноробів.
14.00 Прощання з гостями фестивалю.
Протягом фестивалю щодня на берегівчан та гостей свята чекають цікава концертна програма, запальні виступи ансамблів, веселий розіграш лотереї та інші атракції.

Може хтось виготовляє вино і захоче його реалізували на фестивалі, то телефонуйте організаторам: (099)-73-44-630.

Як бачите лицарем сучасності стати цілком реально. Просто потрібно бути відданим своїй справі і вкладати в неї душу. До речі, може і власний орден започаткуєте? Цілком реально. ;)

П.С. Всіх, хто має бажання скуштувати сонячного напитку запрошуємо у поїздку на фестиваль.

Юрко ПИРЧ
Компанія фествиального та подієвого туризму "Час на мандри"

фестиваль вина в берегово, лицарі, закарпаття

Previous post Next post
Up