Знову про галоперидол

May 27, 2011 08:39

Епіграф:
люди, які приходять за книжкою про те, який Табачник урод, - самі в більшості страшні неадеквати.
вчора один такий обізвав продавця і заплював на підлогу тільки тому, що поки він приїхав, книжки скінчилися. © instytutka

Імхо, Інститутка геніально проінтуїтила хворобу свідомих українців. Хвороба ця - тяжкий невроз (Рябчук підтвердить!). Невроз викликається повторюваним впливом травматичного фактора - коли "рідну мову", "національну державу" та "генофонд" якийсь Косіор чи Табачнік цейво на твоїх очах, а захищати їх можна тільки ціною життя (здоров'я, кар'єри, родини), і то знаючи, що негайного результату не буде. Десятки років "боротьби на дуже далеке майбутнє", десятки років самостримування, "внутрішньої еміграції", варіння на сильному вогні під щільно закритою кришкою - і ось діагноз. Симптоми неврозу з Вікіпедії:

Емоційний дискомфорт (часто без помітних причин) - це за принципом "а серце жде чогось, болить, і плаче, і не спить"
Проблеми в спілкуванні - подивіться бодай на успіхи українських дипломатів за кордоном
Неадекватна самооцінка: занижена чи завищена - то "грязь Москви", то "арії", "нащадки трипільців" і "винахідники колеса"
Невизначеність або суперечливість системи цінностей - ну, про це вже писано-переписано. Якщо в 20-х роках "рвали душу мою два Володьки в бою", то сьогодні - бажання "інтегруватись в ЄС", але щоб не дай Боже "іноземці не скупили всю землю"
Нестабільність настрою, його часта й різка мінливість
Висока чутливість до стресів - на незначний стрес люди реагують відчаєм чи агресією - в епіграфі якраз приклад цього
Нерішучість - іти на акцію протесту чи ні? А шо воно дасть? Може, якось і без мене проведуть...
Зацикленість на психотравматичній ситуації - це наш "національний мазохізм", сторазове прокручування в умі репресій, завчення напам'ять Емського указу та пакту Ріббентропа-Молотова, написання книжок на кшталт "Московства" Штепи
Від спроби працювати швидко втомлюються - знижується пам'ять, увага, інтелектуальна спроможність - це особливо помітно, коли нацдеми опиняються при владі :)

Одне слово, якщо свідомі українці плекають якісь далекосяжні державницькі плани, то замість політтехнологів вони мусять наймати психотерапевтів.

А якщо ви не свідомий українець, не радійте передчасно - крім національного питання, в Україні є вагон інших травматичних факторів, ггг.

політика, історія

Previous post Next post
Up