Як їдять українці та французи

Jan 10, 2011 09:34


За багаторічну практику ходіння в ресторани з українцями та французами я накопичила чимало спостережень за харчовою культурою цих двох націй. Ось деякі головні відмінності між ними:

1. Більшість українців миє руки, перш ніж сідати за стіл, а французів - ні. Француз може зайти в ресторан, сісти за столик і незворушно щипати хліб непомитими руками, забувши, що хвилину тому хапався цими руками за поручні в метро. Пересічний же українець спочатку піде до рукомийника, а потім уже вмоститься за столом.

2. Українці снідають після того, як зроблять зарядку, вмиються та вдягнуться. Французи снідають ДО всіх інших справ, щойно встануть із ліжка: незачесані, невмиті та неприбрані. Можливо, тому класичний французький сніданок дуже простий і не вимагає довгого приготування (випічка + кава + апельсиновий сік).

3. Обід у типових французьких корчмах подається в чітко визначені години: як правило, з 12:00 по 14:00 (іноді 15:00) Якщо ти прийшов пообідати пізніше, то кухаря, ймовірно, вже не буде на місці, і навіть поїсти морозива ти зможеш тільки в “Макдональдсі”. Повечеряти також можна в певні години - найчастіше після 19 год. В Україні ж можна спокійно обідати о четвертій, а вечеряти о шостій, і багато закладів працюють цілодобово.

4. У Франції надто рання вечеря вважається прерогативою пенсіонерів і селюків. В Україні ж людина, яка вечеряє рано, виглядає як поборник здорового способу життя (тут вважається, що наїдатися перед сном шкідливо).

5. У французькому ресторані страви приносяться всім їдцям одночасно. Якщо за столом сидить четверо чоловік і один із них замовив страву, що довго готується, то інші троє будуть чекати, коли ця страва приготується. В українських ресторанах вважається нормальним приносити страви різним людям у різний час (трапляться, один член бенкету вже їсть друге, а інший ще чекає на закуску).

6. В українському ресторані хороший офіціант намагатиметься забрати порожні тарілки якомога швидше. Швидкість прибирання брудного посуду - показник якості сервісу, бо вважається, що сидіти перед брудною тарілкою неприємно. У французькому ресторані офіціант чекатиме, коли всі учасники застілля закінчать їсти, а тоді забере всі тарілки разом. Тут вважається, що принизливо сидіти без тарілки, коли інші їдять.
Previous post Next post
Up