Про сир. Цікаве

Jul 12, 2013 17:58


Ой чули, чули, чули, ой чули, чули ви -
І здибав дівчиноньку, що несла пироги.

- Дівча моє хороше, чи знаєш мої сни,
Що я тебе кохаю, і з сиром пироги?
Особисто я дуже люблю сир "Фета".. ну всі страви з ним ( грецький салат всі знають)
А ви? Ну і традиційні цікаві факти. Цього разу про сир.


Етимологія слова «сир»

Корінь англійського слова cheese («сир») походить від латинського слова caseus, від якого також пішов термін casein - казеїн, молочний протеїн, що представляє собою основу сиру. В староанглійській латинське слово caseus перетворилося в c`ese або c`se, у середньовіччі трансформувалося в chese і, нарешті, в сучасній англійській прийняло нову форму cheese. Від латинського кореня caseus сформувалися назви сиру і в інших мовах, включаючи queso іспанською, kaas - голландською, käse - німецькою і queijo - португальською. Caseus Formatus, або пресований сир, згодом у римлян перетворився на назву formaticum - так римляни називали твердий сир, що став пайком для легіонерів. Від римського formaticum згодом утворилися французька назва fromage і італійська formaggio.

Сир як мистецтво

Стародавні греки та римляни перетворили процес приготування сиру в справжнє мистецтво. У багатих римських будинках була навіть передбачена особлива кухня, яка називалася careale і слугувала виключно для приготування сиру. З появою нових технік копчення і нових відтінків смаку сир поступово поширився по всій Римській імперії.

Різноманітність сортів сиру

Класичні сорти сиру, що існують і сьогодні, створили, втім, не римляни, а європейські монахи вже після падіння Римської імперії. В одній тільки Великобританії сьогодні можна знайти до 700 різних сортів сиру, а в Італії та Франції налічується близько 400 різних сортів. Різноманітність смаків, кольору і текстури сиру залежить від безлічі факторів, включаючи використане для створення сиру молоко, види бактерій або кислот для відокремлення молока, вік сиру і додавання оригінальних інгредієнтів для створення особливого смакового відтінку.

«Інший» сир

Хоча більшість сортів сиру виробляється з молока корови, вівці чи кози, існує безліч видів сиру з молока інших тварин. Так, наприклад, сировари з Швеції виробляють унікальний сир з молока лосів. Період лактації у лосів досить короткий і триває лише з червня по серпень. На фермі, якою володіють Крістер і Улла Йоханссон, живуть три лосиці, з молока яких виходить всього 300 кілограмів унікального сиру щорічно. Придбати такий сир можна приблизно за 1000 доларів за кілограм.

«Ароматний» сир
Сиром з самим неприємним запахом вважається сир лімбургер, відомий дуже сильним і дійсно відштовхуючим запахом. Запахом цим лімбургер зобов'язаний бактеріям brevibacterium linens, що живуть також і на людській шкірі - саме ці бактерії за великим рахунком «відповідальні» за запах людського тіла. Єдиний в США виробник «ароматного» сиру лімбургер - компанія Chalet Cheese Cooperative, розташована в штаті Вісконсін.

Споживання сиру

Найбільше сиру щорічно виробляється в США - Вісконсін і Каліфорнія вважаються світовими лідерами за обсягами виробництва сиру. У споживанні сиру на душу населення лідирують, між тим, Греція та Франція: у 2003 році на одного мешканця цих країн припадало 27,3 і 24 кілограми з'їденого сиру. Середній американець з'їдає на рік близько 14,1 кілограмів сиру - з 1970 року споживання сиру в США потроїлося і з того часу продовжує зростати.

Фондю

При приготуванні сирного фондю на дні посуду утворюється особлива скоринка, яка у Франції отримала назву «la religieuse» («черниця»). Існує безліч версій, що пояснюють походження цієї дивної назви для схожого на крекер, підсмаженого сиру на дні посуду для фондю - так, наприклад, э версія, що монахи колись зберігали останні залишки фондю для черниць. У Німеччині цей шар сиру називається «grossmutter», що перекладається як «бабуся».

Французький закон

У Франції існує закон «Про споконвічно контрольовані назви», згідно з цим законом сир, назва якого походить від географічної області Франції, повинен виготовлятися виключно в цій самій області, на даний момент таких сирів налічується 36.

Вино і сир

Виявляється, змішувати вино і сир - не найкраща ідея, так як сир знищує аромат вина, ось що каже з цього приводу винний експерт Грем Холтер: «Люди думали, що в цьому поєднанні є якийсь шик, але насправді зрозуміло, що червоне вино і сир є жахливою комбінацією, про яку добре знає більшість людей у ??винному бізнесі. Це в чомусь схоже на жахливу моду з'єднувати шоколад з шампанським. Втім, деякі міцні сорти сиру і білі вина гармоніюють. Однак, як правило, сир настільки гострий, що пересилить майже все».

Французький сир Мимолет

Щоб отримати справжній французький сир Мимолет, на поверхню сиру садять невеликого кліща роду Acarus і черв'яків класу Нематоди, кліщ робить в кірці сиру мікроскопічні дірочки, за допомогою яких сир «дихає», що обов'язково для його дозрівання.

їжа, просто так, цікаве, стирено на просторах інету

Previous post Next post
Up