Про центр країни. Частина перша. Каскади

Dec 09, 2021 20:43


Я всюди був, багато бачив
І з ким я тільки не тлумачив
Мені було усюди тісно
Допоки не знайшов
У центрі України місто
Зелений парк, привітні люди

Рік № 2020 був не надто багатим на подорожі. Причини я думаю всім зрозумілі). Але все ж без поїздок не обійшлося.





В лютому місяці, все того ж 2020 року, ми встигли побувати на виставці Ukraine WOW і на одному зі стендів побували у 3D мандрівці в урочищі Каскади. Відразу дуже захотілося там побувати. До того ж, давно вже хотів побувати в Кропивницькому і коли на сайті Україна Інкогніта з'явився тур в ці місця я відразу ж записався. До речі, фото урочища, що мене вразили, робив свого часу якраз Роман Малєнков.
Виїхали ми в п'ятницю ввечері після роботи і ночували вже на кордоні Кіровоградської області ( і коли її вже перейменують, блять). Ночували в одному з небагатьох працюючих на той час готелів на трасі. І так. Це саме той пам'ятник свині))).




Наступного ранку ми вже вирушили до першої зупинки нашої подорожі, до славнозвісного урочища Каскади.
Урочище розташовано неподалік від села Злинка, Новоукраїнського району Кіровоградської області. Цікава історія села.
Виникла Злинка в першій половині XVIII ст. Село було засноване російськими розкольниками, вихідцями з Чернігівщини, де вони оселилися в 1700 році в однойменному селі під час гонінь у Московському царстві. Назву селу дали селяни-старообрядці - вихідці з посаду Злинки Новозибківського повіту Чернігівської губернії. У документах 1760 року населений пункт згадується як військова слобода, підпорядкована Новослобідському козачому полку. З реорганізацією цього полку у Єлисаветградський пікінерський (1764 р.) тут розташувалася одна з його рот. У 80-х роках мешканців перевели на становище державних селян.
За одною з версій, що назва села походить від того, що ... люди в селі були просто... злі. Селилося тут багато каторжників і засланих. Навіть зараз мешканці навколишніх сіл побоюються їздити сюди на дискотеки))). До села дорога була більш-менш стерпна, вже від села до урочища - поганенька грунтовка. Думаю в дощ сюди потрапити буде важкувато.
І от. Маленька мрія збулася, я побачив Урочище Каскади.




Урочище розташоване в долині річки Буки (права притока Плетеного Ташлика), на південний захід від села Злинка. Каскади є одним з небагатьох місць поширення природних водоспадів на Придніпровській височині та рівнинній частині України в цілому. Каскади розташовані в місці виходу на поверхню масивної брили нижньопротерозойських гранітів і мігматитів - елементів Українського кристалічного щита , найдавнішої тектонічної структури України. Час їхнього утворення датується близько 2 мільярдами років тому. Припускають, що в I тис. до н. е. брили могли виконувати функцію скіфського святилища, оскільки на стінах нині затоплених печер раніше можна було розгледіти окремі знаки (ну, це може бути просто красивою місцевою легендою,насправді).
Незважаючи на дійсно унікальний для України пейзаж Каскади є пам'яткою природи лише місцевого значення. При належній рекламі і при побудові нормальної дороги сюди , місце може стати потужним туристичним об'єктом... Та чи потрібно це урочищу? Хто зна.
Певна "ізольованість" і маловідомість цього місця захищає його екосистему.
Тут збереглись рослинні угруповання петрофітних, чагарникових та лучних степів. Дев'ять видів рослин урочища занесено до Європейського Червоного списку та Червоної книги України; 3 види раритетних рослин мають статус міждержавного й 6 - державного рівня охорони. На берегах урочища ростуть три види ірисів, тюльпани бугські, цікаві сукуленти , та багато інших рідкісних рослин.
Урочище є популярним місцем відпочинку у місцевих. До їх честі, вони трохи облагородили територію. Обладнали пару альтанок, встановили смітники (хоча і вивозять сміття не надто регулярно, тож сміття таки трохи є),встановили інформаційні щити.
Ну, а зараз просто фото. Потрапили ми сюди в чудову пору, початок осені, тож я відірвався....



















Скелі, до речі, мають забавні назви. Собака, Цицька, Тещин Язик. Вгадайте, яка з них на фото нижче?)).


































Каняка задоволений).










Та сама Цицька! Ну і скажіть, що не схожа.




І звичайно ж панорамки! Клікаються як завжди.













Поки все, ми вирушаємо далі, до Кропивницького, але про то я розповім наступного разу, не перемикайтеся. Буде цікаво.




Оригінал публікації ось туточки

фото, кропивницький, 650 d, 17-40, фото20, подорожі, україна, позитифф, f470-200, краса

Previous post Next post
Up