Про Ґданськ2019. Ранок в місті

Oct 17, 2021 18:18


Відкрию очі у ранок,
Відчую дотик твого сну
І злечу з ним у світанок,
Вже більше не засну.

Про Ґданськ2019. Я покажу тобі
Про Ґданськ2019. Цегляний велетень
Про Ґданськ2019. Темні часи

Після вечірньої прогулянки під дощем і дегустації місцевого пива відпочивалося гарно, але все одно прокинулися ми рано і пішли далі досліджувати чудовий Ґданськ.




Житло в Ґданську ми орендували в новозбудованому будинку за адресою Toruńska 15/U9. Раніше на цьому місці знаходилися історичні будівлі складів, я фоткав їх ще в минулий світ приїзд до міста. Наразі ж все позносили і побудували такі от будинки. Будемо чесними, будинки симпатичні, але особисто я не люблю псевдоісторизм. Жили ми в однокімнатній квартирі, видно багато таких, заточених під аренду в будинку. Загалом непогано, але лінк на саме нашу бронь не знайду.




Пішли бродити ранковим містом. Чудовий час. Людей мало, світло хороше, настрій хороший).
На фото вид на одну з так званих Башт "Олійниць" . На фото більша - Стонгва (Brama Stągiewna)( менша називається Стонгієвка).
Збудована башта в 1517-1519 роках.




А тут на фото Костел святої Барбари ( Kościół pw. św. Barbary) і новітні будинки у тому ж таки псевдоісторичному стилі.




Знову один з найвідоміших видів міста. Вид на Набежну Ґданська, так звану Довгу набережну ( Długie Pobrzeże).







Зелена брама (Zielona Brama).
"Зеленими" ворота назвали тому, що спочатку вони були пофарбовані в колір весняної зелені. Будувалися ворота в 60-х роках XVI століття




Ну і відома Вежа Журавель (Brama Żuraw).
Брама Журавель - історичні міські ворота з функцією підйомного механізму в Гданську. Попередня будівлі конструкція була побудована на цьому місці ще в другій половині XIV століття. Свій нинішній вигляд Ворота-кран отримали після реконструкції 1442-1444 років.




Вид на будівлю Національного Морського Музею (Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku). В нього ми так і не сходили, але кажуть, що музей цікавий.




Навпроти історичної набережної новозбудовані будинки в тому ж таки псевдоісторичному стилі. Скло і бетон... Ну красиво і органічно. Визнаю.







Центральна площа міста - називається Довгий Ринок ( Dlugi Targ).
Довгий Ринок є продовженням вулиці Довгої. Разом із вулицею Довгою, вони мають неофіційну назву - Королівський шлях або Королівська дорога (Droga Królewska).




Трошки фасадиків звідти.







Фасад історичного Двору Артуса (Dwór Artusa).
Назва будівлі прийшла безпосередньо з лицарських часів: прообразом подібних дворів служила легенда про двір короля Артура і його Круглий стіл. Такі будинки традиційно виникали в балтійських містах Ганзейського союзу. Тут зустрічалися імениті городяни і представники влади, засідали купецькі союзи і суд, тут же влаштовували свята з концертами, театральними постановками та бенкетами. Це був своєрідний світський салон для членів еліти і одночасно - епіцентр торгового життя на найвищому рівні.




Вид на Золоту браму ( Złota Brama) і Тюремну вежу (Wieża Więzienna) від Старої ратуші міста Ґданськ.




Славнозвісний Фонтан Нептуна (Fontanna Neptuna) - одна з найвідоміших пам'яток міста. Скульптура була відлита з бронзи у 1612-1615 рр. на міському ливарному заводі. Маса фігури становить 650 кілограмів.




А де Нептун, там і Меркурія трохи))).




Місто по трохи прокидалося. Хотіли піднятися на оглядовий майданчик місцевої Ратуші, але з нашим щастям там був ремонт. Часто так буває з нами)). Фартова.




Але .. треба шукати позитив у всьому))). Тож вирішили піднятися на дзвіницю Базиліки Святої Діви Марії (Bazylika Mariacka Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku). Вхід на вежу коштує 12 злотих (80 гривень), але вид звідти точно вартий тих грошей.




А от на таку штуку 2 злоті то забагато))). Диджиталізація релігії в дії)).




Ну і так.. про вид з верхівки дзвіниці.




























В середині костелу також цікаво. Я, доречі, був тут вперше.




Вид на костел зі сторони вулиці Святого Духа ( Świętego Ducha)... і на літачок вид... Ехь, як просто літалося тоді.




Майже все бачив).




Неймовірні двері поряд з Фонтаном чотирьох кварталів (Fontanna Czterech Kwartałów).




Королівська каплиця (Kaplica Królewska).
Збудована у 1678-1681 роках за ініціативи католиків Ґданська. Каплиця була побудована як тимчасова католицька каплиця для "вірних" у той час, як Базиліка Святої Марії перебувала в руках протестантів. Імовірним архітектором каплиці був Тильман ван Гамерен або Тильман Ґамерський (Tylman Gamerski)- польський архітектор голландського походження.




Цей пам'ятник мені чомусь найбільше запам'ятався, хоча що він означає не знаю)).




Домініканський монастир (Klasztor Dominikanów).




Будівля центрального ринку Ґданська (Bazar). В середині його повністю реконструйовано, багато різноманітних яток... але дорого.







Башта Яцек (Baszta Jacek).
Історична вежа вздовж середньовічних укріплень Головного міста в Ґданську, побудована близько 1400 року. Найвища з середньовічних ґданських веж.




Будівля Великого Млина (Wielkie Młyny) в Ґданську , зараз сюди перенесли музей бурштину ( Muzeum Bursztynu).
Млин був побудований Тевтонським орденом з цегли в XIV столітті. У Середньовіччі це була одна з найбільших промислових будівель Європи. Млин був оснащений 12, а потім 18 водяними колесами, які приводилися в рух водами Радунського каналу, що живиться річкою Радуня (Radunia). У будівлі млина розташовувалися також склад і хлібопекарня.




Вид на Церкву святої Катерини (Kościół Rektorski Ojców Karmelitów pw. św. Katarzyny).




Ратуша Старого міста Ґданську (Ratusz Starego Miasta w Gdańsku)... кілька років тому тут знаходився балтійський центр культури. А взагалі - це будівля Астрономічної обсерваторії Яна Гевелія ( Obserwatorium Astronomiczne Jana Heweliusza), автора перших карт Місяця.




Будинок гільдії мельників (Dom Cechu Młynarzy), дуже мальовнича будівля. Мені вона нагадеє великий пароплав).




Рушили далі понад каналом. Красиво заплетений плющем Будинок абатів Пелплінів (Dom Opatów Pelplińskich).




Не знаю що це , але це будівля Згромадження місіонерських облатів Марії Непорочної (Zgromadzenie Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej). Якась дивна назва жіночого монастиря.. але нехай.




А йшли ми в сторону вокзалу). Знову їхати мали. Куди? Про це наступного разу. Буде цікаво. Не перемикайтеся).


Оригінал публікації ось туточки

польща, фото, фото19, 650 d, 17-40, гданськ, подорожі, оленка, ранок, позитифф, історія, зима, краса

Previous post Next post
Up