Про Амстердам. Частина дев'ята. Музейна

Jul 28, 2019 09:35


Люблю хокей, люблю спідвей,
Але найбільш люблю музей!
Це і майданчик, це і трек,
Знайдеш тут класику й хайтек.
Про Амстердам. Частина перша. Схіпхол
Про Амстердам. Частина друга. Вау-ефект
Про Амстердам. Частина третя. Ранкова
Про Амстердам. Частина четверта. Королівський зоопарк
Про Амстердам. Частина п'ята. Це любов
Про Амстердам. Частина шоста. Наука і життя
Про Амстердам. Частина сьома. Канали
Про Амстердам. Частина восьма. Трошки літечка

Після відвідин Hortus Botanicus Amsterdam ( Ботанічного саду Амстердаму) ми вирушили...





... До синагоги.
Португальська синагога(Portugese synagoge), також відома як Еснога (Esnoga), або Сноге (Snoge) - сефардська синагога кінця XVII століття в Амстердамі, будівництво якої завершено в 1675 році.

Амстердамська сефардська громада була однією з найбільших та найбагатших єврейських громад у Європі в голландський Золотий вік, величність їньої синагоги відображала це.
Зараз синагога використовується і як об'єкт культу, так і туристична атракція.
Вхід сюди коштує 17 євро для дорослих ( ох і ціни), з I amsterdam City Card безкоштовно.. якби не карта, то туди б ми точно не пішли, а так - завернули по дорозі з Ботанічного саду. Вона тут поряд (Mr. Visserplein 3).







В середині синагоги я ніколи не був. От не доводилося жодного разу. Так що було цікаво з наукового інтересу.
Начепили мені на голову паперову кіпу , всунули у вуха аудіогід ( ми англійської взяли) і пішли бродити територією.

Отак воно всередині синагоги.







Інтер'єр португальської синагоги має поздовжній іберійсько-сефардський тип.
Святий Ковчег розташований у південно-східному куті будівлі, який направлений в сторону Єрусалима.
З іншого боку кімнати, навпроти ковчега, - теба.
Жіноча галерея підтримується дванадцятьма кам'яними колонами, кожна з яких представляє одне із Дванадцяти племен Ізраїлю. Освітлення здійснюється завдяки трьом величезним латунним люстрам. в які загалом поміщається близько тисячі свічок. Свічки запалюються в синагозі під час богослужінь.
Також світло птрапляє в середину будівлі завдяки 72 вікнам.







Навколо будівлі синагоги позміщено численні кабінети, архіви, раббінат, морг та Ет Хаїм.
Ет Хаїм (Дерево життя) - це бібліотека, яка містить цінні колекції сефардських рукописів
Я ще думаю, що ці будівлі виконували і оборонну функцію, бо є по суті оборонним муром навколо Есноги.
















Поруч, буквально в кварталі сусідньому сфоткали вже католицьку церкву Моісея і Аарона (Mozes en Aäronkerk).




Йшли ми недалеко, поряд знаходилася ще одна цікава локація про яку ми дізналися завдяки I amsterdam City Card , ми йшли на фабрику діамантів!







Набрели на якийсь блошиний ринок. Що тут тільки не продається. Від пральних машин, до фалоімітаторів ( настправді ми такого не бачили, але мені здається - то ми просто погано шукали)), бо складається враження. що знайти тут можна будь що... чим не музей під відкритим небом?




В Амстердамі величезна проблема з парковками. Велосипедними.




Іноді тут можна зустріти доволі дивні вітрини).




Так от все таки про фабрику діамантів.

Gassan Diamonds BV, що розташовано в Амстердамі на Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175 ( я все одно це не прочитаю, не змушуйте) - є однією з трьох доступних для туристів атракцій в місті пов'язаних з діамантовим домом Gassan.
Вхід сюди вільний, на відміну від Австердамського музею діамантів (Amsterdam Diamond Museum Royal) чи Coster Diamonds . Один з цих двох музеїв на вибір - безкоштовно по I amsterdam City Card.

Щоб потрапити ж на фабрику потрібно лише зареєструватися, при чому в них є екскурсії російською. Ми ж долучилися до тої, що була найпершою - англійською мовою.







Амстердам славиться своїми діамантами вже більше 425 років, і завод Gassan Diamonds є важливою частиною цієї історії. Він був заснований Самуелем Гассаном (Samuel Gassan) в 1945 році, відразу після закінчення Другої світової війни, як підприємство, що спеціалізується на імпорті та експорті необроблених і відшліфованих алмазів. Сьогодні завод розміщується в монументальній будівлі на острові Ауленбург в центрі Амстердама.
Огранщики Gassan створити неповторний діамант з ідеальною огранюванням. Спочатку ця огранювання мала 57 граней, але згодом огранщики придумали унікальну запатентовану огранювання з мінімум 121 гранню - Gassan 121. Завдяки збільшенню кількості граней вдалося додати каменю ще більше блиску. Це єдина фірма в світі, яка виробляє діаманти з такою кількістю граней.




На фото звичайно не справжні діаманти, але на їх прикладі ми дізналися. як змінюється ціна на ці дорогоцінні камені в залежності від кольору, розміру, прозорості.




Кращі друзі каняки - діаманти...




Під кінець екскурсії нам принесли і показали справжні камінці. Навідь довелося їх пощупати. Дивне відчцття, коли тримаєш пінцетом 100 000 баксів...
Дуже цікава і пізнавальна екскурсія, при нагоді відвідайте, особливо враховуючи це, що це безкоштовно).




Далі ми рушили до ще одного знакового музею Амстердама. Пішки, ми, звичайно, могли швиденько добратися трамваєм, але вирішили прогулятися. Нарешті погода покращилася і просто хотілося прогулятися вуличками цього неймовірного міста. Вдихнути його ( жарти про траву от зараз мають зайти гарно)).







Вежа Монтелбансторен (Montelbaanstoren) - вежа на каналі Аудесханс (Oudeschans). Вежа була побудована в 1512 році як фортечна вежа для захисту міста. У 1606 році було закінчено будівництво верхньої дерев'яної частини башточки в ренесансному стилі.
З 1878 по 2006 рік (128 років!!!!) в башті було розташоване управління водного господарства Амстердама.
З літа 2010 року приміщення вежі орендує Фонд Secret Garden (захист прав мусульманських геїв, бі- та транссексуалів)...facepalm...










Гуляти цими вуличками можна безкінечно...




Вагова Палата (In de Waag) - будівля XV століття на площі Ніумаркт (Nieuwmarkt). Є найстарішимою зі збережених до наших днів будівель Амстердама нерелігійного призначення .

Будівля була побудована в 1488 (адін чєтирє восєм восєм, писати пости ми не бросім) році як ворота міської стіни Амстердама . Деякі дослідники вважають, що будівля існувала з 1425 року, а в подальшому була добудована.

В кінці XVI століття місто виросло за межі стіни, і ворота Святого Антонія (Sint Antoniespoort), як тоді називалася будівля, втратили свою функцію. У XVII столітті в колишніх воротах розпочала роботу вагова палата, яка здійснювала контроль зважування товарів для ринку. У верхніх поверхах будівлі розташувалися резиденції декількох гільдій - ковалів, художників, мулярів та хірургів. При гільдії хірургів працював анатомічний театр, один з уроків в цьому театрі був відображений на картині Рембрандта «Урок анатомії доктора Тульпа».

У XIX столітті після розформування гільдій в будівлі розміщувалася майстерня масляних ліхтарів вуличного освітлення, потім пожежна станція. Пізніше Палату зайняв міський архів Амстердама.

Більшу частину XX століття в Ваговий Палаті працювали музеї - з 1926 року в будівлі знаходився Амстердамський історичний музей, а з 1932 року - Єврейський історичний музей. З 1987 по 1994 роки Вагова Палата була порожня.
Зараз тут розташовується елітний ресторан.




Палаци над каналами дуже мальовничо виглядають.




Південна церква (Zuiderkerk). Була побудована між 1603 і 1611 роками на площі Зёйдеркеркхоф (Zuiderkerkhof) (Південному кладовищі). Дзвіниця церкви, що височіє над сусідніми будівлями, була завершена до 1614 року і містить карильйон дзвонів, побудованих братами Хемоні, встановлений в 1656 році разом з чотирма дзвонами, які дзвонили раз на місяць.
З 1929 року в церкві більше не проводили служби. Під час голоду взимку 1944 - 1945 років будівля використовувалася, як тимчасовий морг, тому що люди вмирали швидше, ніж могли б бути поховані. Церква була закрита в 1970 році через небезпеку обвалу. У 1976 - 1979 роках будівля була реконструйована. З 1988 року в ньому розташовується муніципальний інформаційний центр, з регулярно оновлюваними виставками, а також постійною експозицією.










В самому Амстердамі дуже мало дерев. В парках так, а от вулиці заковані в камінь.







Ну і щоб я і не знайшов граффіті...







Канали. канали, канали... такі схожі і водночас такі різні...







Але все до чого.. йшли ми в Rijksmuseum - Державний музей Нідерландів.







Музей було засновано 1800 року у Гаазі за французьким зразком. На той час мав назву Національної мистецької галереї та представляв колекції голландських губернаторів. 1808 року за наказом короля Голландії Луї Бонапарта музей перевезено до Амстердама, а до його колекції долучено полотна, що були у власності міста.
Постійна експозиція музею включає значну колекцію шедеврів золотого віку голландського живопису, а також різноманітну графіку, скульптуру, зразки декоративного мистецтва.
Експозицію розгорнуто в більш ніж 260 залах.
Сучасна колекція музею включає полотна Якоба ван Рейсдала, Франса Галса, Яна Вермера, а також Рембрандта та його учнів.
Квиток до музею коштує 20 Євро ( якщо купувати онлай - 19), це один з найвідвідуваніших музеїв світу, щороку тут бувають мільйони туристів... і все одно - музей є збитковим . В світі взагалі немає музеїв. що самоокупаються.
Це я до того веду, що не треба звинувачувати наших музейників в нудних і застарілих експозиціях.. вони не винні... Просто немає грошей. А без грошей на одному ентузіазмі далеко не виїдеш.

Тепер про власні враження. Музей вразив. Він шикарний, бродити тут можна багато-багато годин, а потім піти по другому колу). Я не надто розбираюся в мистецтві, але навіть такий чурбан як я зрозумів, що побачив геніальні витвори мистецтва...
Фоткати тут можна без проблем, тому давайте і вам деякі покажу...
Ласкаво прошу до Rijksmuseum.




Це дерев'яна скульптура.







Праобраз фотографії.




Знаменита "Нічна Варта" Рембранта.




Бібліотека...




Дуже модні свого часу лялькові будинки зараз вважаються витворами мистецтва.







Контрабас...з фарфору).







Сама будівля також є витвором мистецтва.
Музей займає власне приміщення, побудоване у 1885 р. в історичному стилі з елементами готики (архітектор Петрус Кейперс).










Ян Вермер, «Молочниця», 1658




Виставка сучасного мистецтва тут також шикарна...




Ван Гог - нікому не цікавий... біля його картини нікого немає)). Оксюмірон))




Пару годин пролетіло непомітно, але я ще дуже хотів пофоткати вечірнє місто ( нарешті нормальна погода, нарешті немає дощу!!), тож я залишив Оленку доброжувати Rijksmuseum, а потім вона ще хотіла потрапити до Стеделек-музею (Stedelijk Museum Amsterdam) - музею сучасного мистецтва. Я б також з задоволенням пішов, проте часу було обмаль, а вулиці манили...
Про це я напишу наступного разу, буде цікаво. не перемикайтеся.




Якщо ви збираєтеся кудись пождорожувати, то можете трошки зекономити на житлі, забронювавши його через мої реферальні лінки:

www.airbnb.ru/c/shuras1

На airbnb треба зареєструватися
І зробитити перше бронювання від 75$, то 39$ отримаєте назад

Якщо ви юзаєте Booking.com, то зекономте собі 15 $ забронювавши щось через це ось посилання

Ну і мені щось перепаде)).

Оригінал публікації ось туточки

фото, урбан, 650 d, подорожі, фото18, оленка, позитифф, амстердам, зима, нідерланди, малюнки, цікаве, краса

Previous post Next post
Up