Про Херсон. Частина друга. Небо

Jun 11, 2019 21:19


Люблю України коханої небо,
що буде, люблю, й що було.
Живи, моє серце, живи не для себе,
для себе ж бо ти й не жило.
Про Миколаїв. Частина перша. Зоопарк
Про Миколаїв. Частина друга. Місто-контраст
Про Миколаїв. Частина третя. День вітру
Про Херсон. Частина перша. Змішані враження

Отож продовжу розповідь про нашу з Оленкою минулорічну ( на минулий день Конституції) подорож на південь України. Сьогоднішня розповідь логічно продовжує минулий пост, в якому ми дійшли до парку Слави в Херсоні... Спойлер. Сьогодні буде багато неба.





Парк Слави? Звичайний собі такий. В міру обвітшалий, в міру прибраний. Звичайні для совка розмах і фалосоподібні стели. Хоча дивне поєднання, фалічна колона і лівчина з вінком... Ну, таке. Традиційний непрацюючий вічний вогонь. Все традиційно, кароч. Чекає парк масштабної реконструкції свого часу, коли це все перетвореться на нормальну комфортну зону відпочинку біля води...




... а зараз, судячи зі слідів на граніті, це місце комфортне хіба що для дріфтерів.

Але не відволікайсося, звідси вже видно могутній ( в Херсоні це особливо помітно) Дніпро.




Спустилися до водички. трохи помочили ноги, сидячи на сходах. Дали їм відпочинок. Навколо народу було не дуже багато. але було дуже шумно. Діти плюхкалися у воді, компашки випивали і слухали музику зі своїх колимаг, парочки цілувалися ( ці , правда, це робити тихо).. . Кароч конкретно так народ вийшов відпочити до водички.




Ну і так. наступного разу не забудь...




Зібралися. Пішли далі досліджувати місто.
Несподівано шикарна будівля Херсонської музичної школи №1.




Також доволі несподівана мініатюрна Лютеранська церквушка.церквушка Святителя Петра Могили.




Головне Управління Національної Поліції в Херсонській області....
1.3.1.2.
Я вибачаюсь, так хто ж замовив Катю Гандзюк?




Прекрасна колонада служить входом в Шевченківський парк. Прекрасний фон для фотографування туристів.
Без "чудової" гавновивіски "фаст фуд" ( так і написано, я не жартую) не могло ніяк обійтися.




Головна вулиця міста. Вулиця Суворова.При мому що Олександр Суворов мав до міста доволі опосередковане відношення, він просто командував тутешніми військами. До заснування міста він ніякого відношення не має.




Якщо завернути відразу ж на бічну вуличку - потрапляєш у царство вуличного мистецтва. Прада трохи пошарпаного.




Чи в курсі Оден в каное, як їх людлять в Херсоні?




Ідея прекрасна, але передній план трохи все псує.




А взагалі , на Суворова доволі симпатично, всі будинки підреставровані, багато ресторанчиків, сувенірні ятки...




Але си чомусь звернули в сторону. Несподівано. Але мозаїка класна.




Десь отут поїли) Пишучи пост довго згадували з Оленкою, де ж саме це було..
Минулого року тут знаходився паб "Требуйте Везде ", але зараз вони переїхали чи закрилися.. незрозуміло. Що сказати . Було смачно. І їжа і пиво. Правда офіціантки не поспішали зовсім. В Херсоні ще два заклади з мережі є наразі.




Після того як ми підкріпилися, нас потягнуло до прекрасного. Як от ТЦ "Суворовський". В середину не заходили, але фасад просто еталон жлобського пиздеця.




Поблукали трохи не надто туристичними вуличками...




Друже, вибач, це не я написав...







Несподівано набрели на прекрасне. Свято-Успенський собор. Хоч він і знаходиться все на тій же вулиці Суворова, для нас він з'явився несподівано, бо ходити прямо - то не для нас.




Свято-Успенський собор (собор Успіння Пресвятої Богородиці) - колишній кафедральний собор у м.Херсоні. Кам'яний храм був побудований за ініціативою херсонських купців у 1798 і у цьому ж році був освячений. У 1828 році він отримав статус кафедрального, оскільки у зв'язку з переведенням адміралтейства до Миколаєва, кафедральний Катерининський собор був зарахований до військового відомства.

У 1833 році дерев'яну дзвіницю було перебудовано на кам'яну. Перші реставраційні роботи будівлі собору були проведені у середині ХІХ ст.
Під час Голодомору в Україні 1921-1923 Центральна комісія допомоги голодуючим при ВЦВК вилучала церковні коштовності, без яких богослужбова діяльність могла проводитись. Зі Свято-Успенського собору вилучили 7 пудів 36 фунтів 28 золотників коштовностей, які складали 18,35% від усього вилученого у Херсоні.
У 1929 всі дзвони собору були демонтовані. Антицерковна політика влади продовжувалася і у 1931 році приміщення собору перетворили на спортивний зал.

У серпні 1941 під час німецько-фашистської окупації собор відновив свою діяльність. Після звільнення Херсона влітку 1944 була зареєстрована громада Свято-Успенського собору як діюча. Проте вже 26 листопада 1945 будівля собору була передана для використання під «Палац фізкультури».
Після проголошення незалежності церква знову відновила свою "професійну" діяльність. З того часу і по нині тривають відновлювальні і реставраційні роботи.







Чим ближче до Річково вокзалу і порту, тим більше "житла пролетаріату"...




От зовсім різне.. від відрто занедбаних напівзруйнованих халур, до доволі вхожених будиночків... Видно коли є хаяїн.




Помітили ви, що на фотографіях дуже багато українських прапорів? Цікаво, це завжди, чи то так до Дня Конституції готуювалися?
Що ще незвичного в Херсоні запам'яталося. В місті доволі багато безкоштовних туалетів! І у відносто непоганому стані. Туди нвіть зайти можна). В жодному українському місті не бачив такого.




Охоронець.




Ще одна архітектурна несподіванка - Греко-Софійська церква.




Греко-Софійська церква Різдва Пресвятої Богородиці - це сама стара з усіх збережених церков в Херсоні. Кам'яний храм з дерев'яною головою побудували греки, що оселилися в Херсоні у XVIII ст.
За своєю архітектурою храм виділяється серед безлічі церков Херсона. Він був зведений у формі базиліки і на сьогоднішній день це єдина базиліка в Херсоні.
Херсонська базиліка розбита на три нефи двома рядами колон.
Дзвіниця в церкві справді унікальна. Схожої в Україні я не пригадаю щою бачив. Окрім форми її унікальність у тому що третій її ярус прикрашений розфарбованими дерев'яними скульптурами чотирьох апостолів: Матфея, Марка, Луки та Іоанна.




По вулиці Богродицький рушили далі, до місцевої набережної.
Тут на вулиці , не на набережній збереглося багато будинків початку минулого століття. Пощастило будинкам по різному...













А це знаменитий херсонський готель "Фрегат". Свого часу в основному тут селилися моряки пасажирського і тогрівельного флотів. коли зупинялися в місті. Найкращі часи готелю вже минули... може , колись..




Боротьба триває!




От . нарешті і набережна. Не надто довга, але доволі неогано облаштованна. Фонтанчик. лавки в тіні є, більш менш рівно покладена плитка...




Пам'ятник першим кораблебудівникам ( в українській мові є слово "корабел"?). На набережній і на воді доволі людно. Люди катаються на човниках. гуляють, когось возять на лівий берег дніпра. де розташовано багато баз відпочинку, пляжі. дачі і взагалі не місто).




А це українські військові кораблі. На завтра мав бути парад ВМС України ( покажу в наступному пості), все думаю. чи був там в Херсоні хтось з тих 18 хлопців, що зараз в мордорському полоні...




Піддалися на вмовлянння дядечки і за 50 грн з носа підписалися на прогулянку на теплоходику Дніпром... і не пожалкували ніразу.
Такого прекрасного не ба я не бачив ніколи!













Ну, спочатку все було звично. Симпатичні хмарки на блакитному небі, дибільненька музика з колонок, народ завзято бухенить за столиками...




А потім погода почала мінятися ( море близько!) і небо почало перетворюватися на щось неймовірне...










... і чим нижче опускалося сонце. тим неймовірні кольори з'являлися в нас над головою...







Отак ми провели перший день в Херсоні, на наступний день потяг наж був тільки під вечір, тож побачили ми ще багато цікавого, а поки на сьогодні все. Буде ще , сподіваюся цікаво. Не перемикайтеся.




Якщо ви збираєтеся кудись подорожувати, то можете трошки зекономити на житлі, забронювавши його через мої реферальні лінки:

www.airbnb.ru/c/shuras1

На airbnb треба зареєструватися
І зробитити перше бронювання від 75$, то 39$ отримаєте назад

Якщо ви юзаєте Booking.com, то зекономте собі 15 $ забронювавши щось через це ось посилання

Ну і мені щось перепаде)).
  Оригінал публікації ось туточки

фото, херсон, 650 d, 17-40, небо, подорожі, україна, фото18, оленка, вода, літо, вихідні, цікаве

Previous post Next post
Up