(no subject)

Mar 01, 2011 17:59

sergu. Rimtai taip, su antibiotikais ir whatnot.

O dabar pereikime prie globalesnių naujienų. Šiandien atsistatydino Vokietijos gynybos ministras Karl-Theodor zu Guttenberg. Turiu prisipažinti, turėdamas laiko aš sekdavau su juo susijusias naujienas, nes jis mane domina kaip žmogus. Zu Guttenberg buvo populiariausias ministras (kitur rašo, kad ir populiariausias Vokietijos politikas apskritai). Kiek esu skaitęs, vienu iš populiarumo šaltinių įvardijama jo aristokratinė kilmė, iš čia ir tas priedėlis "zu" prieš pavardę. Aišku, jaunatviškumas, išvaizda ir puikus šiuolaikinės žiniasklaidos darbo metodų supratimas irgi prisidėjo, kad jis buvo žinomas ir gerbiamas.

atsistatydinti zu Guttenbergą privertė istorija dėl jo 2006 m. apgintos daktaro disertacijos plagijavimo. Dvi savaites jį spirgino ir čirškino visa žiniasklaida. Dešimtys tūkstančių mokslininkų ir doktorantų parašė Angelai Merkel, reikšdami pasipiktinimą. Tačiau galutinę vinį įvarė ne kas kita, kaip netizens ir crowdsourcing. Pirmą kartą zu Guttenberg disertacijoje citatą nenurodant šaltinio pastebėjo Brėmeno universiteto dėstytojas. Ministras gynėsi, kad čia neapsižiūrėjimas, kad nieko rimto. Turint galvoje, kad disertacija beveik 500 psl. apimties, viena kita tokia citata nebūtų ministrui sukėlusi didelių problemų. Bet tai, ką sunku patikrinti vienam žmogui yra niekai internete. Buvo įkurtas projektas GuttenPlag, kur wiki principu buvo išnarstyta visa disertacija. Tai neužtruko ilgai, nes savanorių buvo tiesiog armijos. Rezultatas atrodo labai gražiai vizualiai:



Paaiškinimai:
Juoda - puslapiai, kuriuose rastas plagijavimo atvejis
Raudona - puslapiai, kuriuose rasta keli plagijavimo atvejai
Balta - puslapiai, kuriuose (kol kas) nerasta plagijavimo
Žydra - turinys ir priedai (nuo 408 psl.) nebuvo tyrinėti

taigi, matome, kad citatų, nenurodant šaltinio šiuo metu rasta 76,34% puslapių.

Šitame wiki projekte plagijavimo atvejai net skirstomi kategorijomis, pvz.:

- pilnas plagiatas (kai pažodžiui nukopijuojama nenurodant šaltinio), toks yra visas 117 puslapis, kuris tiesiog nurašytas nuo knygos;

- paslėpimas (kai teksto gabalas performuluojamas, kad būtų sunkiau atsekti, iš kur jis paimtas)

- vertimo plagiatas (pažodžiui išversta, nenurodant šaltinio)

ir t.t.

O skambėjo viskas juk taip solidžiai, disertacijos pavadinimas: "Konstitucija ir konstitucinė sutartis: Vystymosi stadijos JAV ir EU".

Atsimenat istoriją su Dainiaus Kreivio magistro darbu, kurį labai gyrė A.Kubilius? Wikipedijos puslapyje apie D.Kreivį parašyta, kad jis 2009 m. sėkmingai apgynė magistro darbą „Nacionalinės valiutos stabilumas valiutų krizių kontekste: Lietuvos atvejis". Bet 15 min straipsnyje (ankstesnė nuoroda) neįvardintas dėstytojas sako: "Aš mačiau tą darbą, silpnokas. Priėmimo komisija vien dėl to galėjo neleisti jo gintis. Taip pat įtarta, kad magistrantas persistengė naudodamas svetimą medžiagą.". Gal reikėtų vokiečių pavyzdžiu šitą darbą pamėsinėti? Kreivio, kaip politiko, atžvilgiu nesu ypač priešiškas, bet tos visos istorijos su politikų diplomais (Šustauskas Klaipėdos universitete, Uspaskichas kažkur Rusijoje) jau pradeda atsibosti.
Previous post Next post
Up