Про що свідчать українські розкоші?

Aug 01, 2011 22:09

Багато людей дивуються розкоші в Україні. Розкіш можна побачити на всіх рівнях економічної драбини - від нових автівок у центрі міста чи котеджів за містом до того факту, що у школярів з провінції можна нерідко побачити мобільний телефон вартістю в середню місячну зарплату. Дехто навіть говорить про поширення консюмеризму в Україні (при тому, що за кількістю автівок чи торгових площ на душу населення Україна на останніх місцях в Європі).

Отже, чим пояснити таку любов до розкоші? Можливо, причина в тому, що в Україні існують суттєві перешкоди для зберігання грошей, і зокрема - висока інфляція? Навіщо зберігати гроші, які щороку аж так знецінюються?

Мілтон Фрідман: "найефективніший спосіб захиститися від інфляції - розкішне життя" (2:55 - 4:35)

image Click to view



Питання з зали: Докторе, як може пересічний громадянин протидіяти спустошенню від дедалі вищої інфляції?

Мілтон Фрідман: На жаль, він може зробити дуже і дуже мало. Прикро це казати, але, це правда: найбільш ефективним захистом від інфляції є розкішне життя.

Ведучий: Що ви маєте на увазі?

Це і маю на увазі. На жаль, не існує економічних ресурсів, які ви можете з упевненістю набути з очікуванням, що вони захистять вас від інфляції. Втім, якщо ви купите собі гарний дім, гарний костюм, гарну картину на стіну - ви захищені від інфляції.

Ведучий: Іншими словами, переводити гроші в матеріальні речі?

Мілтон Фрідман: На жаль, це не дуже бажано робити. Не переводьте всі гроші, вам потрібен запас про всяк випадок. Я не кажу, що це добре. Я кажу, що інфляція залишає вас без гарного вибору.

Ведучий: Але це виглядає несерйозно.

Мілтон Фрідман: А яка альтернатива? Питання не було «що має робити нація?» Я без проблем відповім, якою мають бути державні заходи для зупинення інфляції. Це інше питання. Питання було: «що я як індивід можу вдіяти?»

На жаль, зважаючи на непевність інфляції, зважаючи на те, що нерухомість може вас добре захистити, а може й погано, акції можуть захистити як добре, так і погано, зважаючи на те, державні облігації розвіяли ілюзії про надійність тим бідолахам, хто на це спокусився. На жаль, для пересічного громадянина не існує гарного способу захистити своє майно від інфляції.

economy, ukraine

Previous post Next post
Up