Улофф - RU

Jul 26, 2009 01:13


    Разности из восточного нашего аппендикса энергетического. Аппендикса, должен заметить, сильно воспалённого.  ( Много и приятно каждому эрэфобу )

2ww, uloff, menty, pamjatniki, kriminal, ekonomika, zz, prava, koshmary, sud, rossija

Leave a comment

for_answers July 27 2009, 09:35:50 UTC
> Будни всех экс-колониалистов...

Egīl, man liekas, Jūs nezināt vārda "Koloniālisms" tiešu nozīmi. Lūk, tē ir raksts par to:

http://lv.wikipedia.org/wiki/Koloni%C4%81lisms

Pamatoties uz to, sākiet, vai Padomju varai piemīt koloniālisma raksturības?

Reply

Vārds vārdā egil_belshevic July 27 2009, 10:12:08 UTC
Koloniālisms ir kādas nācijas suverenitātes paplašināšana ārpus savas teritorijas un politiskas kontroles ieviešana šajā teritorijā, tādējādi izmantojot kolonizētās teritorijas resursus, darbaspēku un iegūstot dažādus citus labumus un priekšrocības. Nereti kolonisti pakļautajai nācijai uzspiež savu valodu, kultūru, sociālās sistēmas atribūtus, morāli, ideoloģiju, reliģiju. Koloniālisms var izpausties imperiālisma formā un mēdz būt cieši saistīts ar to. Kolonizācijai var tikt pakļautas nācijas, kuras vēl nav izveidojušas valstiskas formas, kā arī suverēnas valstis. Pēdējā gadījumā kolonizācija var sekot šīs valsts okupācijai un aneksijai.

Reply

Re: Vārds vārdā for_answers July 29 2009, 10:21:01 UTC
Tas nav pilns koloniālisma raksturību saraksts.

Pats interesantākais ir raksta sadaļā "Koloniālisma ietekme uz ekonomikas attīstību":

Koloniālisms būtiski ietekmēja Eiropas ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstību, jo nodrošināja ilgu laiku liela apjoma izejvielu piegādi metropolei tikai par pašizmaksu, kas ļāva attīstīties metropoles rūpniecībai, kā arī metropoles produkcijas noietu kolonijās (kurās iedzimtajiem bija aizliegts pašiem attīstīt ražošanu (piemēram, daudzās britu kolonijās ilgu laiku ar likumu bija noteikts, ka ja iedzimto sievietes mājas apstākļos audīs audumu, nevis pirks ievesto, tad audējām tika nocirti pirksti labajai rokai)...

Kur Krievijas Impērijas un PSRS vēsturē var atrast kaut ko līdzīgu tām, ko es izdalīju citātā?

Reply

Re: Vārds vārdā egil_belshevic July 29 2009, 10:37:07 UTC
Es citēju koloniālisma kopīgās iezīmes. Jūs - tikai daļai koloniālo valstu noteiktā periodā raksturīgo (jo Anglija, piemēram, bija galvenā rūpniecības lielvalsts un centas saglabāt monopolu) un pēc tam prasāt, kas kopīgs krievu koloniālismam Baltijā ar angļu. Starp citu - pat šī informācija ir neprecīza, jo veiksmīgāk kolonizētās teritorijās par Indiju angļi ražošanu vēlāk attīstīja (Dienvidāfrika, Kanāda, Austrālija). Un ja runa šeit neietu par 20 gadsimtu, es varētu pieminēt, kā Krievija atsvieda atpakaļ ekonomiku, ierodoties Latvijā 18 gadsimtā...

Reply

Re: Vārds vārdā for_answers July 29 2009, 11:26:45 UTC
> Es citēju koloniālisma kopīgās iezīmes. Jūs - tikai daļai koloniālo valstu noteiktā periodā raksturīgo

Atkarīgu teritoriju infrastruktūras un ekonomikas degradācija un līkumi, aizliedzinoši attistīt tos; kolonijas resursu iegūšana neko nedodot aizvietojumā - tie ir neatņēmāmie jebkada koloniālisma raksturības. Vel viena neatņēmāma koloniālisma raksturība ir kolonijas nevienadībā ar metropoliju tiesībās, kas ir deklarēts līkumos. Kur un kad tas bija Krievijas Impērijas nu Ipaši PSRS laikos attiecībā pret Baltiju un citām pievienotām teritorijām?

> Un ja runa šeit neietu par 20 gadsimtu, es varētu pieminēt, kā Krievija atsvieda atpakaļ ekonomiku, ierodoties Latvijā 18 gadsimtā...

Varāt lūdzu sīkumos - kas bija pirms Krievijas ierašanas Latvijā (precizāk - teritorijā, kura tagad saucas par Latviju, jo līdz 1918. gada nekadas Latvijas neeksistēja) un kas kļūva pēc tām. Varbūt, es kaut ko nezinu, jo es dzirdēju, ka tikai Krieju laikos latviešiem ieradās cilvēki ar augstāko izglītību, avīzes latviešu valodā, sava inteliģence.

> ... ( ... )

Reply

Re: Vārds vārdā egil_belshevic July 29 2009, 11:40:07 UTC
Es gribētu redzēt, kā tā pati Anglija degradēja Dienvidāfrikas vai Austrālijas ekonomiku. Vai nu mums jāatsakās no termina "koloniālisms" attiecībā uz kolonijām, kas neatbilst Jūsu "neatņemamajai sastāvdaļai", vai jāatsakās no Jūsu koloniālisma raksturojuma kā neatņemama. Kā Jūs pats norādāt - tad, kad kolonizētāju vara nostiprinās un ielaužas visās dzīves sfērās, bet kolonistu skaits sasniedz vajadzīgo daudzumu, tad metropole reizēm sāk kolonijas attīstīt. Kā tas notika arī Baltijā.

18 gadsimtā, krieviem sagrābjot nākamās Latvijas teritoriju, tika iznīcināta zviedru ieviestā tautas izglītības sistēma un atjaunotas tās vācu privilēģijas uz zemniekiem un īpašumiem, kuras zviedri bija ierobežojuši.

Reply

egil_belshevic July 27 2009, 10:13:19 UTC
Ja neskaita to, ka par Padomju varu es vispār ne vārda neteicu, es runāju par Krieviju. Bet arī padomju varai tas visnotaļ atbilst.

Reply


Leave a comment

Up