Святий князь Михайло Тверський ( до річниці Бортневської битви )

Dec 22, 2012 18:21



Варто згадати сьогодні героя Русі та Європи святого князя Михайла Тверського . 22 грудня 1317 року відбулась перша після татаро-монгольської навали битва в якій славяни побили татар. вона не мала важливого геополітичного значення але мала колосальне значення моральне . ЇЇ можна вважати прологом до перемоги на Синіх Водах в 1362 році та визволення Східної Європи з азійської неволі загалом .
Михайло Тверський був здібним та патріотичним правителем якій вів боротьбу за відновлення вільної Русі . Він не мав можливість кинути ординцям прямий виклик але проводив впевнену політику спрямовану на захист прав Русі . В 1315 році занадто незалежний князь отримав від хана наказ полишити місце великого князя , воно переходило до про-ординські налаштованого московського князя Георгія . Відмова привела б до карального походу на Русь і Михайло був вимушений погодитись . Але ворогам цього було мало і в 1317 році об'єднане московсько-ординське військо напало на Тверську землю . Цікаво , що Новгородська республіка виступила в тоді в союзі з Ордою . Купецька олігархія підтримала азіатів в боротьбі проти монархічної та аристократичної Твері , що зберігала старі Київо-Руські традиції .
Михайло Тверській розбив спочатку новгородців , а потім і московсько-ординське військо . Московська його частина була вщент розбита , а ординці змогли відступити до табору але потім здались теж. До полону потрапила навіть дружина московського князя ханська сестра Кончака .
Формально керівництво Орди не давало наказа атакувати Тверське князівство , це було рішенням полководця Кавдигая , а не хана . Ординці зробили вигляд , що нічого важливого не трапилось але все ж розправились з князем -патріотом .
Ханська сестра померла в полоні і Михайла звинуватили в її смерті . Очікувалась навала на Тверську землю яка загрожувала масштабним геноцидом його підданих. Щоб вберегти свій народ він поїхав в Орду добровільно .
Як він і очікував його полонили та судили неправедним судом . Пізніше його було по звірячому вбито московським князем та його світою. Показово , що хан не віддавав особистого наказа про страту , а використав для брудної роботи зрадників .
Лише за рік тіло князя -мучня прибуло в Тверь . Коли труну відкрили його побачили нетлінним . Культ Михайла Тверського як святого виник майже одразу після загибелі . В 1549 році його було визнано загальноцерковним святи ( місцевий культ був офіційним і раніше ).
Його вбивця та зрадник династії та Русі Георгій пережив його ненадовго . Син Михайла Дмитро Грізні Очі вбив його власноруч декілька років потому і хоча він поплатився за це життям але мова йшла не тільки про помсту за батька але й про честь роду Рюріковичів .

Ніхто і ніщо не здатні звільнити монархів від обов'язку захищати свій народ....Ніхто і ніщо не здатні позбавити їх останнього привілея - померти за свій народ....

image Click to view

герої, монархія, Русь, мучні, традиція

Previous post Next post
Up