Касьянів день

Feb 29, 2012 22:32




29 лютого...день ,що буває раз на чотири роки...з ним повязано купу забобонів та різних цікавинок...
В Православній традиції це день Святого Касьяна або як кажуть в народі Касьянів день. Цей святий належить до кола так званих " скіфських ченців", тобто є нашим земляком. Історія цієї спільноти духовних вчитилів є яскравим прикладо того як вплив нашої батьківщини на Європу зберігається в памяті іноземців але забувається на нашій землі. Як не сумно констатувати , сьогодні про "скіфських ченців " не знає навіть більшість практикуючих православних .
Це своєрідне обєднання мудреців та аскетів існувало в 4 -6 сторіччі на землях сучасної України. Воно мало важливий вплив на формування сучасного християнського віровчення та на підвищення культурного рівня західних та візантійських християн серед яких вони відігравали просвітницьку міссію ( всупереч балачкам про "диких скіфів " це загальновизнані факти церковної історії).
Святий Касьян має титул "вчитиля західного чернецтва". Досягнувши успіхів в духовному та інтелектуальному розвитку на теренах рідної країни він вирушив до імперії Ромеїв , а потім в Західну Європу. Саме він створив два перших монастирі ( за східним зразком) на теренах сучасної Франції. Він написав десятки творів з християнської філософії які стали для тогочасного цивілізованого світу справжньою подією. Як казав легендарний св.Іоан Лествичник : " великий Касіян міркує чудово і піднесено".
В народному уявленні святого зображають неоднозначно. Нерідко його навіть побоюються.Але більш адекватною є легенда яка пояснює страх людей перед вісокосними роками. Згідно з нею святий Касьян має завдання від Господа бити чорта по голові молотом ( хм...я чомусь одразу згадав германо-скандинавського Тора ) для того ,щоб той не міг нічого замислити поганого. Але в Касьянів день, раз на чотири роки ,святий має вихідний. Ось тоді нечистий і пакостить з особливою винахідливістю
Цікаво звісно...але завершуючи хочу ще раз нагадати...ми значно вплинули на світ ...набагато значніше нам здається ...біографія св. Касьяна , "вчителя західного чернецтва ", є яскравим підтвердженням цьому

святі, традиція, християнство

Previous post Next post
Up