На світанку генетики розвитку - Надія Добровольська-Завадська

Oct 25, 2012 20:31



Ще одна історична наукова постать, що пов’язана з Україною. Протягом минулого сторіччя буремні події розкидали наших співвітчизників по світах. Але й там вони робили свій внесок у світову науку, нагадуючи про Батьківщину.

Генетика ембріонального розвитку, мишині лінії як модель вивчення людських хвороб, викликані радіацією мутації, генетичні і зовнішні причини раку - це лише неповний перелік наукових тем, дослідженням яких збагатила біологію ця жінка. Вона народилася в Києві, але під тиском обставин вже в зрілому віці була вимушена залишити власну родину та батьківщину. Там на Заході її внесок відомий, але вдома забули навіть її ім’я…

Мова піде про Надію Олександрівну Добровольську-Завадську. На жаль, дуже мало відомо про її молодість. Надія Добровольська, народжена 1878 року в Києві, поступила до Петербурзького університету, де отримала спеціальність хірурга. Вона вийшла заміж за біолога А.М. Завадського з Казанського університету. Почалася Перша світова війна, і Надія Добровольська-Завадська відправилася до фронтового шпиталю як одна з найкращих жінок-хірургів. Там і зустріла революцію 1917го року і, вірогідно, вже ніколи не бачила свого чоловіка. Під час громадянської війни вона опинилася у лавах медичної служби «білої гвардії», з якою і відступила 1920го до Криму. А потім традиційна доля емігрантів-втікачів - пароплав, Туреччина, Єгипет, Париж. У 43 роки потрібно починати життя спочатку.
http://technocrat.org.ua/na-svitanku-genetiki-rozvitku-nadiya-dobrovolska-zavadska/

генетика, Україна, " технократ "

Previous post Next post
Up