Результати референдуму про незалежність Татарстану від Росії

Apr 04, 2014 15:29

Прикро що ні наші офіційні лиця, ні наші ЗМІ, ні звичайні інтернет-користувачі не експлуатують цю тему. Ймовірно банально не в курсі...

21 березня 1992 року відбувся референдум про незалежність Татарстану. Запитання було «Согласны ли Вы, что Республика Татарстан - суверенное государство, субъект международного права, строящее свои отношения с Российской Федерацией и другими республиками, государствами на основе равноправных договоров?».
На відміну від намальнованих результатів у Криму(при тому що опитування показують підтримку приєднання до Росії на рівні 30-40%), у Татарстані чесно рахували бюлетені.
За незалежність проголосувало 61.4% жителів Татарстану.

Якою була реакція Москви?
Може вона визнала вихід Татарстану з складу РФ уже на наступний день, як це вона зробила з Кримом?
А може вона військами виборола Татарстану незалежність, як це вона зробила в Придністров’ї?
А може вона влаштувала в Татарстані примусове виселення за нацознакою усіх незгодних з проголошенням незалежності, як це вона зробила в Абхазії?

Ні, що ви. між проголошенням суверенітету Абхазією, Осетією, Придністров’ям чи Кримом та проголошенням суверенітету Татарстаном чи Чечнею - велика різниця! Це ж вам не загниваючий захід, який послідовно не визнавав незалежностей ні там ні там.

При Єльцині тему тихо зам’яли, в конституції Татарстану з’явилась строчка "ну супер суверенний Татарстан", та й усе. А долю Чечні Татарстан вирішив не повторювати.

Проте фінальний акорд стався вже коли до влади прийшов Путін, той самий який так переживає за воєвиявлення кримчан сьогодні.
21 квітня 2001 року Конституційний Суд РФ визнав положення про суверенітет Татарстану таким що не відповідає Конституції РФ. А через рік, 19 квітня 2002 року влада Татарстану напрацювала нову конституцію, у якій уже й згадки про суверенітет не було.

До речі даний референдум непогано демонструє нам перспективи Росії... Адже на момент референдуму в Татарстані татарське населення складало лише 48,5%. Себто явно не проти відділитись від Рашки було й немало росіян. Зараз татар там уже 53,2 % і показник продовжує рости, як і у більшості нацреспублік.

Отже, висновки...
Воно то зрозуміло, що товариші російські шовіністи, які так вболівають за право на самовизначення населення Криму, Придністров’я чи Абхазії(але виключно після депортації грузинів!!! жодних референдумів до депортації тих хто з нами не згоден!!!), коли їм згадати за Татарстан чи Чечню будуть морозитися і обов’язково знайдуть відмазки. Навіть якщо їня імперська нацистська двулічна сутність буде смердіти за кілометр, вони не назвуть біле білим, якщо біле суперечить їхнім імперським інтересам.

Проте даний випадок всяко був би вартий до уваги українців. Щоб краще зрозуміти істинну сутність Росії і мати з її приводу поменше ілюзій.

россия, україна, Крим

Previous post Next post
Up