Підтримка євромайдану та антимайдану на карті)

Dec 09, 2013 17:09


Соцмережі відіграють одне з ключових значень у масових мітингах 2013 року. За лічені тижні у соцмережах з’явились сотні груп, що присвячені мітингам. Якщо здійснити пошук груп вКонтакті за ключовими словами "Євромайдан" та "Антимайдан", то ми отримаємо наступну картину:




Як бачимо вКонтакті містить 795 спільнот присвячених Євромайдану та 9 спільнот присвячених Антимайдану. Кількість людей, що вступили у ці групи, як бачимо, також відрізняється кардинально. Для порівняння були використані найбільші спільноти з обох списків, себто групи "Українська революція | Євромайдан" з 118 807 членів та "Dvizhen #антимайдан" з 1 972 членів. Слід зазначити, що якщо у проєвропейській групі 90% членів(107 080 осіб) - це громадяни України, то у групі що підтримує Антимайдан громадян України лише 13%(260 осіб), тоді як більшість членів групи це громадяни Росії:



Порівнювати понад сто тисяч прихильників євромайдану до 260 його противників не має великого сенсу, достатньо зауважити, що у групі Євромайдану з одного Сімферополя знаходиться приблизно така ж кількість людей, як у групі Антимайдану з усієї України.

Оскільки публікувати карту в форматі "Євромайдан VS Антимайдан" не має сенсу, то я зробив карту підтримки євромайдану, а також таблицю прихильників євромайдану по великих містах. Цей інтерактивний матеріал міститься тут.
Цікаво, що Львів та Київ далеко попереду в кількісному плані(у якісному плані однозначно лідирує Коломийщина):


Не слід робити з приведеного матеріалу неправильних висновків, що прихильників євромайдану більше ніж противників в усіх куточках України. Це не так. Даний матеріал показує скоріше людей, які не просто мають певні переконання, а й готові заради цих переконань на конкретні дії. Серед прихильників європейських українських цінностей таких людей є чимало, тоді як серед проросійськи налаштованих громадян України людей готових на якісь реальні дії катастрофічно мало, навіть якщо ця дія - банальний клік мишкою у інтернеті.

Також слід розуміти, що Євромайдан організований простими українцями, яким для організації потрібні соцмережі, антимайдан ж це переважно насильно звезені бюджетники та проплачені тітушки, яким соцмережі для організації не потрібні. Це видно по будь-яких матеріалах з мітингів. Ось, до прикладу, фото донецького євромайдану, що я викладав у звіті про євромайдани сходу України:


А це антимайдан з того ж Донецька:


Яку принципову різницю ми бачимо?
На євромайдані плакати невеликі, або написані маркером від руки, або роздруковані на принтері. На антимайдані домінують великі кольорові друковані простирадла, які явно родом з друкарні. Доволі очевидно, де люди організовувались самі й самі писали на плакатах свої переконання, а де людей зігнали погрозами та підкупом та роздали їм ці плакати, ніякими переконаннями там і не пахне.

Так до чого це я? До того, що якщо ви раптом сильно переживаєте за повалення Леніна - то не переживайте. Безплатно за Леніна переживаєте тільки ви та ваші однодумці.
Якщо завтра нормальні українці вирішать прибрати з України усіляке сміття(я маю на увазі законними методами вирішать, прийшовши до влади), як то пам’ятники Леніну, топоніми ім. 60-річчя жовтневої революції, комуністоолігархів, сепаратистів; українізують ЗМІ, освіту, ринок книг і т.д., то жителі південного сходу явно не будуть виступати проти цього. А якщо нормальні українці будуть боятися пам’ятник кату українського народу знести чи підтримати українську мову у українській державі із-за якихось там стереотипів та страхів - то не можуть такі українці вважатись нормальними.

Нагадую, що інтерактивна карта євромайданівців та таблиця по великих містах міститься тут. Цікаво, що у Криму найпомаранчевішою є Ялта, де практично немає кримських татар, а виключно слов’яни, переважно етнічні росіяни. Зате щоліта там є багато російських туристів, що очевидно є невичерпним джерелом інформації про хороше життя в Росії та високу російську культуру.

демографія, #євромайдан, карта по населених пунктах, вКонтакті, Крим, міста, Донецька область

Previous post Next post
Up