Další hobití doporučení: All that I ever was

Sep 13, 2015 19:55

Tess jsem kdysi slíbila, že ji upozorním, když narazím na výjimečnou hobití fanfiction. Ale i kdybych nic neslíbila, tuhle povídku bych prostě doporučit musela. Protože tahle povídka to se mnou umí, takovej můj osobní splněnej sen o (téměř) dokonalé romantické fanfiction, která dá všechno, co slíbí, a ještě navrch přisype.

All that I ever was (33128 words) by seren_ccd
Chapters: 9/9
Fandom: The Hobbit - All Media Types, The Hobbit (Jackson movies)
Rating: Teen And Up Audiences
Warnings: No Archive Warnings Apply
Relationships: Bilbo Baggins/Thorin Oakenshield
Characters: Bilbo Baggins, Thorin Oakenshield
Additional Tags: Female Bilbo, Female Bilbo Baggins/Thorin Oakenshield, fem!Bilbo

Summary:
“You’ve spent the last however many months barely able to look at me without scowling and now you’re paying me compliments simply because I rushed in and did something utterly moronic and dangerous," Bilbo said. "It doesn’t follow.”
“It does if you’re a dwarf,” he said beginning to grin.
(Fem!Bilbo/Thorin have a conversation. Quite possibly their first actual conversation. Set post-eagle flight and the battle with Azog. UST.)


A teď pár osobních poznámek:

- Povídkám, kde se jeden z ústředního párů mužských hrdinů přetransformuje ve svou fem!verzi, jsem se doteď podvědomě vyhýbala (až jsem si nakonec jednu napsala ;). Přišlo mi to jako laciné a potenciálně neuspokojivé řešení. Jenže to jsem netušila, jak autorka napíše svého ženského Bilba - jako naprostou hobití badass lass a zároveň tu nejpřirozenější účastnici výpravy. A jakým způsobem bude ve spoustě drobných detailů ten gendershift reflektovat. Už jenom ten rozdíl, když se na cestu vydá starý mládenec v nejlepším věku - a jeho ženský protějšek. Not the same thing. Not the same thing at all.

- Thorin je úžasný a dechberouci and whatnot, ale jeho vztah k Bilbě (hrozný skloňování, já vím), dává absolutní smysl. A Bilbo není žádná laciná kořist. Je badass a je to zároveň ta pravá anglická dáma, která zná svou cenu, slečna Marplová o polovinu mladší, Bábi Zlopočasná zamlada, praktičnost tváří v tvář dračímu chřtánu a horoucí srdce jen obtížně držené na uzdě dobrého vychování.

- Konverzace. První tři kapitoly se dají zjednodušeně popsat jako hovory do tmy. Ale jaké hovory a do jaké tmy! Výjimečná výstavba dialogů je jednou z mnoha silných stránek téhle povídky.

- Kánon. Dejte mi kanonické kořeny z nichž roste nový příběh a jsem váš čtenář. Totální využití kanonických situací (převážně ve filmové verzi) k rozvinutí příběhu a vztahu, jejich nasvícení z neobvyklých úhlů, které umožňuje právě tenhle gendershift a právě tenhle vztah. Thorinovo dračí šílenství se vám nebude číst lehce, to vám slibuju.

- Romance. Vše v ratingu T, ale to je drobet podvod. Protože ačkoli neuvidíte ani kousek odhalené kůže, váš mozek se stejně promění v kino a bude se vám o nich zdát. Takhle bych chtěla umět psát. Takhle se jednou naučím psát a spanilomyslné čtenářky se budou kousat do spodního rtu.

- Konec. Který je velmi neočekávaný a velmi neklišovitý. Který je dobrý tím nejrealističtějším možným způsobem a který korunuje dílo.

Ani omylem to není povídka, která se bude líbit každému. Je to povídka, která se hrozně moc líbí mně - a je možné, že existuje ještě někdo v mém okolí, kdo ji ocení právě pro ty kvality, co mě berou. Anebo pro nějaké úplně jiné :)

hobbit, recs, fanfiction

Previous post Next post
Up