Учасники Кам'янець-Подільського підпілля

Mar 27, 2017 21:08




Учасники Кам'янець-Подільського підпілля у селянському будинку Топольницького. 1919 рік. Видно, що особистості пронумеровані, але списку хто вони такі я так і не знайшов.


Напис на транспаранті: "Селянський будинок імені Топольницького. Геть дармоїдів поміщиків! Хай живе трудове селянство". Над людьми вивішаний червоний прапор.

Будинок Лотоцького (на фото Топольницького) - це колишній особняк Дембiцького 1902-1903 рр. по вул. Лесi Українки, 60 (бувший палац піонерів). Очевидно, станом на 1919 рік будинок змінив власника. Будинок у стилі модерн на куті якого вежа із куполом. Саме на цій вежі і вишикувані учасники підпілля. Будинок зберігся до нашого часу.


Ось коротка довідка про цей будинок:

Особняк Дембiцького, 1902-1903 рр. ОХОРОННИЙ №1672
Кам'яний, в стилі модерн. Складається з двох-і одноповерхового об'ємів і круглої кутової вежі. Має напівпідвал. Розташований на рельєфі. Міжповерхові перекриття дерев'яні, балкові. Дах двосхилий, на кутовій вежі - конічний, покрівля залізна. Планування секційне. Головний вхід фланкований рустованими пілястрами, завершеними вазонами. Над дверима - виконана з металу ажурна скульптура птаха. Бічний вхід прикритий навісом, що нагадує черепашачий панцир. Люкарни даху, сандрики вікон, консолі балконів, модульони і нижня сторона виносу вінчає карнизи декорованою ліпниною в стилі модерн з використанням мотивів рослинного орнаменту. У цьому ж стилі виконані металеві балконні решітки. З боку вулиці на цоколі влаштована металева зі стовпчиками огорожа. В даний час в будівлі розміщується Палац піонерів.
Пам'ятник є яскравим представником стилю модерн.

палац, піонери, Кам’янець-Подільський, Дмитро Бабюк, підпілля, 1919, особняк, Дембіцький

Previous post Next post
Up