Кам'янецький районний універмаг "Смотрич"

Feb 20, 2017 08:30





В минулому це був великий універмаг "Смотрич", в якому продавались промислові товари. По невідомим причинам асортимент тут був набагато більшим, ніж у "Ювілейному" та інших універмагах і магазинах міста.
Тут у об'єднаних двох будинках працювали відділи галантереї, тканини, одягу, взуття, світильників, холодильників, телевізорів тощо.

Ранні етапи двох будинків досить мало досліджені. Крім скупих даних, що вони розміщувалися на вулиці Троїцькій у царські часи, більше нічого не відомо. Тут ми спробуємо самі дослідити історичні етапи будинків по збереженим фтографіям.

Ця забудова на східній стороні теперішньої Зарванської і Троїцької вулиць була зруйнована під час бойових дій 1939 -1944 років. Від неї частково збереглись лише декілька будинків, один з яких перебудували в універмаг, який відкрився 23 жовтня 1959 року.

18 червня 1962 року в універмазі відкрили нові відділи готового одягу та взуття. Згодом торговому закладу присвоїли назву "Смотрич".

На початку 20 століття частину будинку видно на поштівці.


Розглянемо фото детальніше:


Будинок № 20 (нумерація радянська) видно лише частково. Чітко видно купол (№1), фронтон (№2), та балкон своєрідноі форми (№3). Внаслідок всіх перебудов будинок набув чітких рис модерну. Його власник був людиною не бідною, судячи зтого, як він прикрасив свій новий особняк. Фото декору будинку розглянемо пізніше.
Очевидно, перебудова будинку відбулася саме на початку ХХ ст. На цей період випадає розквіт стилю модерн. До сьогодні у місті зберігся подібний будинок. Це особняк Дембiцького 1902-1903 рр. по вул. Лесi Українки, 60. Будинок також у стилі модерн на куті якого також вежа із куполом.


Свої корективи внесла війна 1939-1945 років. Тоді місто зазнало жахливих руйнувань. Постраждали і будинки майбутнього райунівермагу.

Фото другої половини 40-х років.


Цей будинок набув рис стилю Модерн. Це видно по формі балконів другого поверху. Вікна обрамлені ліпниною у формі жіночого обличчя і стрічок. Купол вже зруйнований. Видно зруйнований фронтон (№2). Також, можливо, кути будівлі теж були декоровані, судячи по залишкам високого мурування.


Далі подаю фото початку 1950-х рр.


З будинку №20 знято повністю всю архітектуру і балкони. Тут вже розмістився райунівермаг з неоновою вивіскою. Будинок №22 готують до знесення з невідомих причин. Цікаво, що на плані 1948 року він відмічений, як "вже розібраний".



Автор фотографій Давід Ройзен

У 1960-х роках новий корпус вже збудовано. Також в той самий період його продовжують розширювати вглиб кварталу. Згідно проектного плану 1952 року, приміщення універмагу планувалося розширити на всю ширину кварталу і продовжити вздовж вул. Рози Люксембург з подальшою зміною трасування цієї вулиці (зараз вул. Довга).


Нову прибудову об'єднують із будинком №20 під новою адресою вул. Зарванська, 7. За рахунок цього розширюється універмаг і з'являється новий парадний вхід. Також бачимо початок будівництва бічного крила будинку.



Інтер'єри універмагу того часу.












Універмаг в 1960-і роки.





Джерело

А тут, на мою думку, зображений інтер'єр 1980-х рр. Це видно з нового, більш сучасного дизайну прилавків.





4 грудня 1996 року приміщення були продані на приватизаційному аукціоні: його власником стала спілка з обмеженою відповідальністю "Аргос". Внаслідок новим власником універмагу стала фірма "Фуршет". У 2005 році власником стало київське «Риелті-Сіті»
Джерело

Універмаг в 2006 році. Головний вхід зі сторони Троїцької площі.
Автор фото Алла Жураковська



Універмаг у 2009 році.

Головний вхід зі сторони Троїцької площі.
1.


Яндекс-панорама

Вид зі сторони Зарванської вулиці.
2.



Заходимо в приміщення.
3.



Попадаємо на перший поверх.
3.



Великі колонни і залишки ліпнини свідчать про колишню гіпсову розкіш.
4.



5.



Сходи на другий поверх.
6.



Великий зал, який об'єднує другий і третій поверхи заріс бур'янами.
7.



Сходи на третій поверх
8.



Третій поверх під відкритим небом
9.









Весною 2016 року, в місцевій пресі був заявлений ось такий проект нового вигляду універмагу, с жилими приміщеннями, кафе і магазинами. З проекту бачимо, що будинок № 1 взагалі не схожий на той, що стояв на цьому місці колись, на будинку №2 планується відновити автентичний купол і архітектуру модерну. Будинок № 3 зараз відбудовується за новим проектом (проект змінювався мінімум три рази), хоча "відновленням втраченої забудови" це назвати дуже важко.



Також викликають великі сумніви мансардні вікна на всіх будинках і мансарда, як така. Згідно указу Міської думи від 1901 року по будівничій частині у пункті 2 говориться, що: "Воспрещается вновь устраивать жилые помещенія непосредственно под крышами (т.е. на чердаке)". З цього слідує, що мансарди не є такими, що використовували в місті на початку ХХ століття. Як наслідок, не можуть бути присутніми на будівлях, які позиціонуються, як "відновлення втраченої забудови". Як приклад, можемо навести Варшаву, відбудову якої після воєнних дій 1939-1945-х рр. провели так, що відбудовані будинки в точності з історичними креслениками вже взяті під охорону Юнеско. Чи варто на це розраховувати Кам'янцю, відбудовані будинки якого з сучасних матеріалів, з пластиковими вікнами, поліуритановою архітектурою, мансардами і бльшість яких зовсім не схожі ні зовнішньо, ні конструктивно на ті, що були на їхньому місці колись? Питання риторичне.

У вересні 2016 року над самим універмагом з'явився будівельний кран - очевидно, почалась реконструкція самого напівзруйнованого будинку.

Будівельні роботи проводяться під егідою відновлення втраченої історичної забудови в межах існуючих фундаментів...

Фото будинків у лютому 2017 року:




Звісно, дуже хотілося б, щоб відновлення втраченої забудови проводилося в інтересах міста, а не в інтересах бізнесу. Коли домінує останнє, то ми маємо те, що маємо...



Матеріал частково взятий у kamienec в Районный универмаг "Смотрич" в Старом городе.

1939-1945, реконструкція, Кам'янець-Подільський, вул. Зарванська, Дмитро Бабюк, універмаг, "Смотрич"

Previous post Next post
Up