Tigras A22

Jul 22, 2022 15:49




Tai Antrojo pasaulinio karo vokiečių šarvuotos technikos istorijos mėgėjams gerai žinoma nuotrauka - pamuštą Tigrą apžiūrintis raudonarmietis. Tie patys mėgėjai atkreipia dėmesį į bokštelio formą, į atraminių ratų išsidėstymą, į tai, kad šarvai padengti cimeritu. Visa tai rodo, kad tai vėlyvesnės modifikacijos egzempliorius. Pagal ant bokštelio esantį numerį nesunku nustatytu kokiam vienetui jis priklausė - divizija, pulkas, batalionas. Bet šį kartą mus domina ne šios smulkios detalės, o vieta - kur konkrečiai daryta ši nuotrauka?

Rusiškuose šaltiniuose dažniausiai remiamasi žinomo šarvuotos technikos tyrinėtojo Michailo Bariatinskio darbuose po nuotrauka esančiu parašu - tai 1944 metų pavasaris, Rumunija. Štai pats šviežiausias pavyzdys - 2022 metais išleista šio autoriaus didysis karinis žinynas „Sunkusis tankas „Tigras“.




Angliškuose (tikriausiai ir vokiškiuose) šaltiniuose dažniausiai remiamasi Volfgango Šneiderio darbo „Tigrai mūšiuose“ antrame tome po nuotrauka esančiu parašu - tai 1944 metų spalio 9 diena, tanką per klaidą pamušė sava aviacija.




Būtų įdomu sužinoti iš kur paimtas teiginys apie savos aviacijos pamuštus penkis tankus.  Nei 1-ojo Pabaltijo fronto Kovinių veiksmų žurnale, nei to paties fronto šarvuotos technikos junginių dokumentuose apie tai nieko nepavyko rasti. Apie savųjų pamuštus tankus nieko nerašoma nei AG „Centras“ Kovinių veiksmų žurnale, nei dienos suvestinėje. Bet mūsų tikslas kitas - išsiaiškinti kokia tai vieta.

Turime ir lietuvišką šios nuotraukos motyvą. Šiais metais išleistoje M.Milinio ir A.Verkelio knygoje „Mėmelio šturmo blefas“ taip pat randame šią nuotrauką. Parašas teigia, kad tai1944 ruduo. Kaip dažnai būna „Briedžio“ knygose, šaltinis nenurodytas, bet pagal tekstą galime spėti, kad šią nuotrauką leidyklos atstovai „sužvejojo“ angliakalbiuose portaluose.



O kaip yra iš tikrųjų?

Po 1944 metų rugpjūčio mėnesio vykusio mūšio dėl Vilkaviškio 3-iojo Baltarusijos fronto trofėjinės komandos suregistravo ir aprašė mūšio lauke likusią vokiečių šarvuotų techniką, pažymėjo ją schemoje, nufotografavo. Štai tas Tigras A22.



Legendoje Tigrą su bokštelio numeriu A22 randame aprašytą kaip Nr.10. Atkreipsime dėmesį į tai, kad aprašyme klaidingai nurodyta tanko markė" nurodyta T IV, o turi būti T VI.


Tankas Nr.10 schemoje pažymėtas ant plento Vilkaviškis - Marijampolė, pusiaukelėje tarp Serdokų ir Antupių. Jei dar tiksliau, tankas stovi beveik viduryje tarp dviejų keliukų, einančių nuo plento į šiaurę. Papildomas orientyras - tarp tų dviejų keliukų pažymėti Vilkiškiai.



Schema ne žemėlapis, ji braižoma be mastelio. Nepaisant to geografinius orientyrus randame: Gudeliai, Suvalkai, Vilkiškiai, Kružmargis, Antupiai, Pilotiškiai, Serdokai. Kai kurių šių kaimų jau nėra, bet visas šias vietoves randame prieškariniame žemėlapyje, jie pažymėti spalvotais ovalais.

Į pagalbą pasitelkime „smetonišką“ žemėlapį. Raudono kvadrato viduryje matome pažymėtą upeliuką, tekantį link Vilkaujos. Gal keista, o gal visai ne - tas upeliukas, tiksliau sakant griovelis, čiurlena ir dabar, ir pagal jį su labai nedidele paklaida galim nustatyti „Tigro“ su borto numeriu A22 kelionės pabaigą. Vilkiškiai pažymėti raudonu ovalu. Ir tuos du keliukas randame - ta vieta, tuo pačiu ir orientacinė „Tigro“ pamušimo vieta pažymėta raudonu kvadratu.



Išvada. Nuotraukoje ne 1944 pavasaris Rumunijoje, ir ne 1944 spalio mėnesis Lietuvoje. Šis tankas buvo pamuštas 1944 metų rugpjūčio 9 dieną ties Vilkaviškiu. Jei preciziškai tiksliai - tai plentas Vilkaviškis - Marijampolė ties Serdokais.



© Arvydas Žardinskas, 2022

Portalams be leidimo skelbti draudžiama
Previous post Next post
Up