(Untitled)

Jun 24, 2005 13:40

Er bestaat geen vrije wil. Alle beslissingen die wij maken in het leven, zijn geen beslissingen, omdat er in feite geen andere keuze mogelijk is dan de keuze die je hebt gemaakt. Onze hersens, onze genen, alle deeltje in ons lichaam sturen de dingen die wij doen en denken. Wanneer iemand iets besluit te doen, doet diegene dat omdat de combinatie ( Read more... )

Leave a comment

naief June 30 2005, 17:08:55 UTC
Het gevoel bekruipt me enigzins na het lezen van je tekst dat dit een excuus is voor je huidige (passieve) situatie. Dat je zoekende bent naar redenen waarom je doet zoals je nu doet. Maar ik kan er compleet naast zitten.

Reply

naief June 30 2005, 17:14:19 UTC
Misschien is filosofie dat in het algemeen wel... bedenk ik me opeens.

Reply

_siri June 30 2005, 19:17:33 UTC
OH! jij met je tengels aan dichtvoorje's journal! :P

Reply

naief June 30 2005, 23:24:58 UTC
Niet slaan aub (:

Reply

_siri July 3 2005, 16:09:23 UTC
*mep mep*

Reply

dichtvoorje June 30 2005, 22:08:10 UTC
Tja, misschien wel waarom ik doe zoals ik nu doe, misschien is het zelfs wel een queeste naar de vraag waarom ik zo leef of zo ben. Zoals je zelf al zei is dat misschien wel het doel van filosofie in het algemeen. Vooral als je je realiseert dat de filosofie komt met welvaart, het stadia waarin je niet meer hoeft te streven naar je primaire levensbehoeften en je je tijd gaat verdoen met andere (nuttelozere?) dingen.

Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat mijn filosofische gedachten voor een groot gedeelte worden beïnvloed door mijn eigen gedachten en daden en dat deze gedachten voornamelijk een zoektocht zijn naar de makkelijke uitgang.

Ik weet echter niet meer in wat voor een state of mind ik was toen ik dit bedacht. Ik heb ondertussen een andere gedachtengang gevonden naar de leer van de stoa, maar ik weet nog niet precies wat ik daar mee aan moet en hoe lang deze blijft. Dat zegt overigens niet dat ik het niet eens ben met de bovenstaande.

Reply

naief June 30 2005, 23:23:10 UTC
Zo heb ik er nog nooit over nagedacht met het streven naar primaire levensbehoefte maar volgens mij moeten mensen nog steeds werken (of streven) naar primaire levensbehoefte. Denk dat al altijd in de mensheid heeft gezeten. De nieuwsgierigheid om betekenissen te vinden. Geeft / gaf ons een betere overlevingskans.

De eerste 2 alinea’s van je bericht straalde iets uit van: “ Ik ben er ook niet helemaal blij mee met mijn passieve gedrag.. Maarja, dat is nou eenmaal het stoicijnse in me.” Ik ben een voorstander om juist in open zenuwen te prikken ipv ze te bedekken. Zo weet je zeker dat je in beweging moet komen om het te veranderen.

Reply

naief June 30 2005, 23:23:51 UTC
Dat was ik dus.. die het poste :)

Reply

dichtvoorje July 1 2005, 11:47:39 UTC
Kan ik je trouwens toevoegen?

Reply

naief July 1 2005, 19:45:48 UTC
Ja naturlich!

Schon ganz geil unt super toll.

Reply

dichtvoorje July 1 2005, 05:07:03 UTC
Mhoaw. Met het streven naar primaire levensbehoeften bedoel ik dus dat we ons geen of nauwlijks zorgen hoeven te maken eten en een onderkomen enz. als het goed is en we ons druk gaan maken over andere dingen. Ik bedacht me trouwens dat die mijlpaal waarin de filosofie opkomt ook iets is wat mij is gezegd, op school of in boeken, maar de nieuwsgierigheid om betekenissen te geven uit zich natuurlijk voor die tijd al wel, in 'primitievere' mate in de mythologie. Niettemin is er wel een omslag, waarin men van mythologie over gaat op filosofie. Het punt wat voor de Westerse mens dus lag in het oude Griekenland, neem ik aan. Hoezo geeft de filosofie ons een betere overlevingskans ( ... )

Reply

naief July 1 2005, 19:59:59 UTC
'Hoezo geeft de filosofie ons een betere overlevingskans?'

In de trend van verder dan je neus lang kijken, inventief zijn, , patronen proberen te vinden en combineren van gedachtegangen. Handig in de savanne met voedsel zoeken. Maar is ook maar meer een gok.

Reply

dichtvoorje July 2 2005, 11:41:21 UTC
Hm. Ik denk misschien ook wel dat de filosofie zorgt voor een grotere overlevingskans, maar ik wou me graag laten overtuigen.

Patronen vinden is iets wat behulpzaam kan zijn, maar ik zit nog te twijfelen over 'verder kijken dan je neus lang ís' en 'inventief zjn'. Alhoewel deze dingen misschien wel voortkomen uit (zelf)analyse en (zelf)reflectie.

Reply


Leave a comment

Up