Вічне...

Oct 05, 2015 18:14



Вчора ходили на концерт камерної музики від апеннінського Quartetto di Cramona. Гарний колектив...пару років тому уже гастролювали в наших краях. Виконували все добре знайоме і знане, крім Langsamer Satz Антона Веберна. Не забули і його Шість Багатель, зрозуміло...Талановитий був композитор. Жаль лише, що естетика раціонального холоду і атональності в математичних алгоритмах затьмила прекрасні, легкі ранні композиції. Палкі австрійці відібрали у Веберна в 1918ому шляхетське “von” в імені, а наші браві вояки в 45ому випадково\помилково відібрали його життя...давши композитору безсмертя.
Так там у них в Відні ведеться - шанують музику тільки тих, хто віддав своє тіло на сніданок хробаків...
Так чи інакше, в цю категорію входять і Моцарт, і Шуберт...
Від Моцарта виконували його «диссонансний» 19 квартет в C Major, K. 465. Це той, в якому довго виправляли «помилку» в A-flat, поки десь років 100 тому не дійшло, що Моцарт помилки робив в житті-бутті, а не в композиціях. Ну і «Смерть і Дівчина» повільно вмираючого чи то від тифу, чи від сифилісу Шуберта.
Сиділи на крилі - мій відділ чергував по графстві, потрібно було виходити за телефоном...
За нами розташувались декілька стареньких єврейських пар з місцевої синагоги. Перед початком концерту чую за спиною:
«Ця річ Шуберта написана як раз про мене - смерть і дівчина.»
Бабусі явно далеко за 80...
Наш гумор...
До речі, ввечері дивились 60 Minutes. Один за матеріалів - по праці французького священика, о. Дебуа, котрий розшукує місця масових поховань єврейських розстрілів на території бувшого СССР. Отець відкрив для себе давно відому в наших рідних краях істину - коли б'ють мого сусіда, котрий «трохи не такий, як я» -- таке видовисько не пропускають....а часто ще й подають кийка.
Розстріли єврейських громад збирали натовпи місцевого населення...знали всі.
Я все говорю українським протестантам - пам'ятайте долю євреїв...ваше «соціально-економічне» положення нагадує їх один-в-один. Буде нагода - будуть бити...це наш народ уміє.
І показувати, в якому льоху ви ховаєтесь буде добрий приятель, з котрим ви в дитинстві в футбол «ганяли» и вчора позичили 20 гривень.
І заграє за Вами тоді Шубертовський квартет №14 в D-мінорі...

мистецтво, семья, music, society, жизнь

Previous post Next post
Up