Угорське кіно

Dec 22, 2016 18:16

Ці фільми я дивилася декілька місяців тому, ось захотіла про них написати
Син Саула, 2015


Фільм про Холокост (Шоа). Частково заснований на реальних подіях (повстанні зондеркоманди в одному з відділень Освенцима).
[Spoiler (click to open)]Дуже дивна манера зйомки, коли все в тумані, крім головного героя. Кажуть, так бачать світ люди з сильною короткозорістю. Голова починає боліти через 15 хвилин після початку фільма.
З іншого боку, зрозуміло, чому так знято. Коли у тебе робота відправляти людей на смерть, тягати трупи і все таке, то починаєш закриватись, щоб бачити поменше. І саме ця манера зйомок показує світовідчуття головного героя. Але потім його світ ламається і у ньому з'являється Мета. Може, дурнувата для людей збоку, але в тих умовах нічому не дивуєшся.
Після фільму я читала про різні нацистські табори. Виявляється, майже в кожному були повстання, часто не одне, деякі табори смерті були закриті після повстань (наприклад, Треблінка). Про цю частину Шоа у нас дуже мало розповідають.

Посол у Берні, 2014


Фільм про тріумф зла. Я там побачила деякі паралелі з "1984", хоч у цьому фільмі все набагато менш драматичне.
[Spoiler (click to open)]Сюжет дуже простий. Двоє терористів чи повстанців-невдах, що переїхали до Швейцарії після поразки антирадянського повстання 1956 в Угорщині, захоплюють посольство Угорщини в Берні і власне самого посла. Умови у них трохи дивні і взагалі таке враження, що вони на це пішли від відчаю.
Фільм досить повільний, але не нудний. І хочеться дізнатися кінець. А кінець дуже несподіваний.
Я порекомендую цей фільм молодим людям, а особливо схильним до захоплень.

кино, искусство

Previous post Next post
Up